FOLLOW US: facebook twitter

Στύλιος σε Α. Νικολακόπουλο: Ένταξη περισσότερων Νέων Αγροτών με αύξηση του προϋπολογισμού

Ημερομηνία: 20-10-2022 | Συντάκτης:

«Η κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα της ένταξης πολύ περισσότερων ατόμων, και από την Δυτική Ελλάδα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών αυξάνοντας σημαντικά τον σχετικό προϋπολογισμό διαπιστώνοντας και το έντονο ενδιαφέρον με τον αντίστοιχο μεγάλο αριθμό αιτήσεων, οι περισσότερες των οποίων μάλιστα είχαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά…».

Αυτό απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στύλιος στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο  βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ζητώντας την επέκταση του προϋπολογισμού του προγράμματος «ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ» ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση και σε άλλες περιπτώσεις με πλήρεις φακέλους για την ένταξή τους.

Ο κ. Στύλιος παρουσίασε και συγκεκριμένα στοιχεία για την ικανοποίηση και άλλων αιτήσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά στην απάντησή του:

«… στη Δυτική Ελλάδα ο προϋπολογισμός της αρχικής κατανομής της τελευταίας Πρόσκλησης ήταν 44.100.000 € και με τη δεύτερη κατανομή ανήλθε σε 63.177.000 €, δηλαδή αυξήθηκε περίπου 43,3%.

Από το σύνολο των αιτήσεων που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, έχουν ήδη ενταχθεί οι  χίλιες διακόσιες εξήντα (1.260) για τους οποίους δεν απαιτούνταν η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, με βάση το 90% των διαθέσιμων πιστώσεων. Οι συγκεκριμένοι έχουν ήδη λάβει και την α’ δόση.

Αναμένεται να ενταχθούν ακόμη α) όσοι καλύπτονται από το 90% των πιστώσεων, αλλά απαιτούνταν η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών και β) όσοι καλύπτονται από το υπόλοιπο 10% των πιστώσεων. Ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται περίπου στα 420 άτομα».

Στην  ίδια απάντηση και με αφορμή το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος του Ηλείου Κοινοβουλευτικού, ο κ. Στύλιος αναφέρεται και στην ανάγκη αξιοποίησης και άλλων σημαντικών μέτρων και προγραμμάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με την ενίσχυση νέων αγροτών επισημαίνοντας :

«Δεν αρκεί να ξεκινήσει ο νέος αγρότης στο χώρο, αλλά πρέπει εμείς ως πολιτεία να του παρέχουμε και άλλα εργαλεία για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αύριο.

Προσκλήσεις όπως αυτή του Μ11 της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, με προϋπολογισμό που μετά την υπερδέσμευση ανήλθε σε 705 €, καταδεικνύουν τον προσανατολισμό μας σε ένα πρωτογενή τομέα με μέλλον, με σύγχρονες, βιώσιμες και ανταγωνιστικές πρακτικές.

Αντιστοίχως και αυτή του Μ2.1 των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, με προϋπολογισμό 80 εκ € και στόχο την υποστήριξη των γεωργών και κυρίως των νέων γεωργών που με το Μ6.1 ενισχύουμε και την αύξηση της συνολική απόδοσης της εκμετάλλευσής τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος