FOLLOW US: facebook twitter

Στρατηγική 450 εκατ. ευρώ από τη Δυτική Ελλάδα για την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία – Απάντηση ανάπτυξης από την περιφέρεια

Ημερομηνία: 23-04-2021 | Συγγραφέας:
Άρθρο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, που δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση Turning Points των New York Times και του euro2day.gr

Έναν χρόνο πριν, η χώρα μας και όλος ο πλανήτης μπήκαν στο τούνελ της πανδημίας. Έκτοτε, η μεγάλη έγνοια όλων μας ήταν και παραμένει η ανθρώπινη ζωή, να προστατευθούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας και να στηριχθεί το σύστημα υγείας ώστε να βγούμε από αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία με τις λιγότερες απώλειες.

Με αυτή την πυξίδα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενισχύσαμε άμεσα με μισό εκατ. ευρώ τα τοπικά νοσοκομεία και επιπλέον 21 εκατ. για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, ενώ συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ιατρικούς συλλόγους για να προμηθευτούμε και να εκτελέσουμε μοριακά τεστ. Παράλληλα, θέσαμε σε λειτουργία ένα Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς και καινοτόμες υπηρεσίες φροντίδας σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Στο τομέα της επιχειρηματικότητας, κατευθύναμε περισσότερα από 57 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Επιπρόσθετα, δημιουργήσαμε έναν «έξυπνο» μηχανισμό για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς και της εργασίας και τον συντονισμό της κοινωνικής πολιτικής και της καινοτομίας στην Περιφέρεια, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.

Πλέον, όμως, μπορούμε να δούμε φως στο τούνελ. Το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά γοργά και σύντομα θα ανακτήσουμε μεγάλο μέρος της κανονικότητας που τόσο βίαια απωλέσαμε από την εισβολή του κορωνοϊού στη ζωή μας.

Δίχως, λοιπόν, να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας στο μέτωπο της πανδημίας, ήρθε η ώρα να στρέψουμε περισσότερο την προσοχή μας στον άλλον… ελέφαντα που βρίσκεται στο δωμάτιο, την οικονομία, η οποία αναμφίβολα υπέστη μεγάλα πλήγματα όλο αυτό το διάστημα.

Για να μπορέσουμε να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος χρειαζόμαστε ένα σαφές αναπτυξιακό σχέδιο, με ξεκάθαρες προτεραιότητες και κυρίως την κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των δυνάμεων -κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα- για την αποτελεσματική υλοποίησή του.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιούμε ήδη το δικό μας πρόγραμμα, που έχει καταρτιστεί με βάση το ιδιαίτερο παραγωγικό προφίλ της περιφέρειας. Η Δυτική Ελλάδα, παρότι πλούσια σε παραγωγικές δυνατότητες, αξιοζήλευτο πολιτισμό και μοναδικό φυσικό κάλλος, φιγουράρει δυστυχώς στις υψηλότερες θέσεις σε ανεργία στη χώρα και στις χαμηλότερες σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αυτή την αρνητική εικόνα είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε πατώντας πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας -την αγροδιατροφή, τον τουρισμό και τον πολιτισμό- διαμορφώνοντας τις κατάλληλες θεσμικές και χρηματοδοτικές προϋποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Η αγροδιατροφή είναι το ισχυρό ατού της Δυτικής Ελλάδας, αφού είναι η περιφέρεια με την τρίτη υψηλότερη σε φυτική και ζωική παραγωγή στη χώρα και, με την κατάλληλη στήριξη, μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το τοπικό ΑΕΠ και να δημιουργήσει πολλές νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά μας, επενδύουμε συστηματικά στην υιοθέτηση αποδοτικότερων μέσων και τύπων καλλιεργειών, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, με στόχο να διαμορφωθεί ένα καλάθι προϊόντων υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Κλειδί εδώ είναι η διαμόρφωση μιας ισχυρής ονομασίας προέλευσης για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της περιφέρειας και η αποτελεσματική προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, δίνουμε κίνητρα για την ενθάρρυνση της συνεργατικότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των μικρών εκμεταλλεύσεων, αλλά και για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη.

Ακόμη μία πρόκληση είναι η σύνδεση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Στόχος μας είναι τα υψηλής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιφέρειας να μεταποιούνται εντόπια και με τις κατάλληλες προδιαγραφές από σύγχρονες βιοτεχνίες και στη συνέχεια να τροφοδοτούν όχι μόνο την τοπική αγορά, αλλά και τις τουριστικές μονάδες της περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εκτός από τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες επλήγησαν δυσανάλογα από την πανδημία, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τουριστική αξιοποίηση των ξεχωριστών προορισμών της περιφέρειάς μας, πάντα με σεβασμό στη διατήρηση των τοπικών οικοσυστημάτων.

Προτεραιότητά μας είναι η ήπια ανάπτυξη των σχετικών δραστηριοτήτων, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με το άνοιγμα σε νέες αγορές (π.χ. θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός κ.λπ.), αλλά και η αξιοποίηση της μοναδικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της περιφέρειας ως τουριστικού προορισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ