FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος η απορρύπανση του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς

Ημερομηνία: 20-09-2021 | Συντάκτης:
Τι επισημαίνει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού

Διαρκής είναι η προσπάθεια να παραμείνει καθαρό το δάσος της Στροφυλιάς στη βόρεια Ηλεία, καθώς η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων είναι συχνό φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, έχουν καταγραφεί σε διάφορες θέσεις της προστατευόμενης περιοχής σωροί αστικών μη επικίνδυνων απορριμμάτων (πλαστικά μπουκάλια, τελάρα αγροτικών προϊόντων, μπάζα, κ.ά.) και σε κάποιες θέσεις -ιδιαίτερα στο έλος της Λάμιας- παρατηρούνται συστηματικά μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων, προερχόμενοι από επισκέπτες της προστατευόμενης περιοχής αλλά και από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός του Εθνικού Πάρκου Υγρότοπων Κοτυχίου Στροφυλιάς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Φορέας κατά περιόδους έχει πραγματοποιήσει εθελοντικούς καθαρισμούς με δράσεις χρηματοδοτούμενες, είτε από το Πράσινο Ταμείο είτε μέσω κοινωφελών προγραμμάτων με την πρόσληψη εργατών, και φυσικά με τη συνδρομή εθελοντικών ομάδων, ωστόσο τα μέλη του επισημαίνουν ότι δεν αρκεί. Για αυτό το λόγο, έχει  εντάξει έργο καθαρισμού απομάκρυνσης μπαζών και απορρύπανση σε επιλεγμένες θέσεις εντός του Εθνικού Πάρκου, στο πλαίσιο υποέργου του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αντικείμενο του έργου είναι η απομάκρυνση μπαζών και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων εντός της ζώνης του Εθνικού Πάρκου με σκοπό την αποκατάσταση των τύπων οικότοπων.

Παράλληλα, έχουν σταλεί επιστολές στους δήμου δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας Κυλλήνης για να συνδράμουν στην προδιαλογή και τη μεταφορά απορριμμάτων στερεών  και μη επικίνδυνων αποβλήτων που έχουν απορριφθεί ανεξέλεγκτα σε διάφορες τοποθεσίες και κοινόχρηστους χώρους εντός του πάρκου και να εξασφαλίσουν τη διαχείρισή τους σε κατάλληλα σημεία διάθεσης όπου θα πρέπει να συγκεντρωθούν αυτού τύπου τα απορρίμματα.

Ταυτόχρονα, ο δήμος προχωρά την εκτέλεση μικρών έργων και εργασιών πρόληψης δασικών πυρκαγιών μέσα σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στη Μανωλάδα, στο Νησί Αετοράχης και στις Ξενιές.

Όπως επισημαίνει ο δασάρχης Αμαλιάδας, κ. Θωμόπουλος, έχει πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων στη Στροφυλιά και έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά από τον προσωρινό μειοδότη, ενώ είναι στο στάδιο της υπογραφής η σύμβαση με τον Φορά για τον καθαρισμό και την απορρύπανση του Εθνικού Πάρκου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος