FOLLOW US: facebook twitter

Στους δρόμους για τη ζημιά στη σταφίδα – Αγροτική κινητοποίηση σήμερα στη διασταύρωση Καράτουλα

Ημερομηνία: 12-04-2021 | Συντάκτης:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι αγρότες της Ηλείας στη διασταύρωση του Καράτουλα, με αφορμή τη σοβαρή ζημιά που έχει προκαλέσει στη σταφίδα ο παγετός των τελευταίων ημερών.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, η ζημιά των προηγούμενων ημερών αποδείχθηκε πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτό που διαπιστώθηκε χθες και προχθές.

«Ο παγετός μας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Η ζημιά αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 70% μέχρι 100% σε πολλές περιπτώσεις. Ο παγετός στις 9 και 10 Απριλίου είναι πολύ παράξενο φαινόμενο και η ζημιά πολύ μεγάλη. Εμείς ζητάμε άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑμ γιατί μετά, όταν θα πετάξουν τα μπουμπούκια που δεν βγάζουν όμως σταφύλι, θα μας πουν ότι το κλήμα έχει πετάξει και είναι όλα εντάξει. Οπότε ζητάμε άμεση και σωστή εκτίμηση, καθώς και να ενισχυθεί το εισόδημα των καλλιεργητών για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν την σταφίδα και να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Επιδιώκουμε αποζημίωση στο 100% διότι πληρώνουμε ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το κράτος δεν βάζει τίποτα», τόνισε.

προγνώστης Καιρού με ειδίκευση στη Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Θοδωρής Κονδύλης υπογράμμισε στο Ileiakairos.gr ότι προχθές το πρωί διαπιστώθηκαν οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί Απρίλιο μήνα τα τελευταία τουλάχιστον 14 χρόνια.

«Συνθήκες παγετού επικράτησαν τοπικά, το πρωί του Σαββάτου στον Ηλειακό κάμπο και στα εσωτερικά ηπειρωτικά του νομού με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε Μαγούλα Ωλένης και Βαρθολομιό να καταγράφουν συνθήκες παγετού με -0,1 και +0,6 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θερμοκρασίες ρεκόρ και στους δύο σταθμούς από την έναρξη λειτουργίας τους (2009). Γενικότερα, οι θερμοκρασίες μικρότερες των +2 βαθμών Κελσίου που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, αποτελούν ευνοϊκές τιμές για σχηματισμό παγετού στην επιφάνεια του εδάφους. Οι θερμοκρασίες αυτές αναμένεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Όλες οι καταγραφές αποτελούν ρεκόρ Απριλίου από την έναρξη λειτουργίας των σταθμών (Ωλένη, Βαρθολομιό, Πηνεία από το 2009, η Αμαλιάδα από το 2007)», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος