FOLLOW US: facebook twitter

Στον «χάρτη» των σεξουαλικών επιθέσεων και η Ηλεία

Ημερομηνία: 26-07-2019 | Συντάκτης:
-Νέα εφαρμογή στο google καταγράφει βιασμούς εις βάρος γυναικών

Με αφορμή τη σοκαριστική υπόθεση της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον στην Κρήτη, αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά το σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο των επιθέσεων κατά των γυναικών σε όλη την Ελλάδα.

Η οργάνωση SexHarassMap έφτιαξε ηλεκτρονικό χάρτη στο google με στόχο την καταγραφή περιστατικών σεξιστικής και έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Δυστυχώς, περίοπτη θέση κατέχει και η Ηλεία, καθώς εχει καταγεγγραμμένα αρκετά περιστατικά βιασμού ή απόπειρας βιασμού, που έχουν καταγγελθεί στις αστυνομικές αρχές της Ηλείας.

Σύμφωνα με τον χάρτη εχουν καταγγελθεί επίσημα έξι περιστατικά 8 περιστατικά,  σε κάποια από τα οποία τα θύματα είναι ανήλικες.

«Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην ανοχή της σεξιστικής και έμφυλης βίας, αναδεικνύοντας καθημερινά βιώματα κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στα λεωφορεία, στο μετρό, κλπ. Βιώματα που αποτελούν συμπτώματα της πατριαρχίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά δεν απασχολούν σχεδόν ποτέ τη δημόσια συζήτηση, παρά μόνο εάν εξελιχθούν σε ακραία βία, όπως η γυναικοκτονία, οπότε και παρουσιάζονται ως “μεμονωμένα περιστατικά”, “εγκλήματα πάθους” ή “οικογενειακά δράματα”», αναφέρουν τα μέλη της οργάνωσης.

Τα περιστατικά που καταγράφει η οργάνωση τα χωρίζει στις εξής κατηγορίες και απεικονίζονται με το ανάλογο χρώμα, στον χάρτη:

γυναικοκτονία (μαύρο)

βιασμός/ξυλοδαρμός (μπορντώ)

ενδοοικογενειακή βία (μωβ)

σεξουαλική παρενόχληση (πορτοκαλί σκούρο)

λεκτική παρενόχληση (πορτοκαλί ανοιχτό)

παρενόχληση στα socialmedia (καφέ)

διάκριση/παρενόχληση στον χώρο εργασίας (γκρι)

άδικη δικαστική απόφαση (τιρκουάζ)

trafficking (μπλε)

Στοιχεία και από το  Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Πύργου

Για το θέμα είχε οργανώσει και ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή τα πέντε χρόνια από την λειτουργία του.

Τα στελέχη του Κέντρου είχαν το ρόλο αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχονται ενώ ο ψυχολόγος Τάκης Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στην έμφυλη βία που ασκείται στις γυναίκες στις σχέσεις ή στο γάμο τους και στις συμβουλές που δίνονται σε όσες προσφεύγουν στο Συμβουλευτικό Κέντρο. Τόνισε δε,  ότι από την έναρξη της λειτουργίας του το Κέντρο έχει δεχτεί 186 περιστατικά, εκ των οποίων τα 121 είναι περιστατικά έμφυλης βίας  και 66 περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων… Περιστατικά που  αφορούν γυναίκες-μέλη της κοινωνίας όλης της Ηλείας, αλλά και γειτονικών νομών, που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, τις περισσότερες φορές επί σειρά ετών, από άνδρες που είναι σύζυγοι, σύντροφοι, συγγενείς, συνεργάτες, οι οποίοι ζουν ανάμεσα μας αλλά κανείς δεν υποψιάζεται το κακό που προκαλούν…

Όπως είχε αναφέρει, η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και Το κύριο συστατικό της είναι ο φόβος. Βασίζεται στην επιβολή δύναμης και στην άσκηση ελέγχου από τον σύντροφο ή τον σύζυγο, και συχνά, χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος