FOLLOW US: facebook twitter

Στον Πύργο για τον «Ελληνικό Εμφύλιο» ο Ραϋμόνδος Αλβανός

Ημερομηνία: 26-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Υπό την αιγίδα του δήμου Πύργου παρουσιάζει την Παρασκευή στο Λάτσειο το πρόσφατο βιβλίο του ο γνωστός Καθηγητής και συγγραφέας

Υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) το βιβλίο του καθηγητή Δημόσιας Ιστορίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και συγγραφέα Ραϋμόνδου Αλβανού, με τίτλο «Ο Ελληνικός Εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες», από τις εκδόσεις «Επίκεντρον».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Φιλόλογος-Ιστορικός και Διευθυντής του 3ου Λυκείου Πύργου, Αντώνης Σπανός, ο φιλόλογος Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, Χρήστος Κωνσταντόπουλος. H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Πύργου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα

Το βιβλίο βασίστηκε στην ξενάγηση που έκανε για 8 χρόνια ο Ραϋμόνδος Αλβανός στους, πάνω από 30.000 επισκέπτες, του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, στο δήμο Νεστορίου. Το βιβλίο διατηρεί την προφορικότητα των ξεναγήσεων και στοιχεία από τις συζητήσεις του με τους επισκέπτες του Πάρκου, αποτελώντας ένα ιστορικό έργο που δημιουργήθηκε δυναμικά, με επαφή με το πεδίο και εκτεταμένη επιστημονική έρευνα. Ο συγγραφέας απευθύνεται στο ευρύ κοινό με σκοπό να προσεγγίσει ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ιστορικό ζήτημα, να αναδείξει τα γεγονότα τις, συχνά αντικρουόμενες, ιστορικές ερμηνείες τους, τις διαδικασίες της μνήμης και λήθης αλλά και το βαθμό που μας επηρεάζουν όλα αυτά σήμερα.

Ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε στο βιβλίο όταν απόσπασμα της εισαγωγής του έγινε θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2022, στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα. Το εξεταστέο θέμα με τίτλο «Γιατί να μαθαίνουμε Ιστορία;», έθετε το ερώτημα γιατί αξίζει να μαθαίνουμε Ιστορία, ερώτημα που σίγουρα δεν αφορά μόνο τους μαθητές της τρίτης Λυκείου.

Με το έργο του ο συγγραφέας απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση, «μια ευκαιρία αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους». Πρόκειται για μια διαδικασία αυτογνωσίας χρήσιμη τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

  • Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Μεταπτυ¬χιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες: Κράτος και πολιτικές ταυτότη¬τες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου. Τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες. Και τα δύο έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Περίληψη του βιβλίου

«Γιατί είναι χρήσιμη η Ιστορία; Τι συνέβη κατά τη δεκαετία του ’40 και γιατί οι δύο αντίθετες πολιτικές παρατάξεις του Εμφυλίου κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους που εξελίχθηκε σε ένοπλη και αιματηρή σύγκρουση; Πώς νοηματοδοτούσαν την τότε πραγματικότητα και πώς αντιλαμβάνονταν τους αντιπάλους τους; Πώς ο Εμφύλιος επηρεάζει σήμερα εμάς και τους άλλους γύρω μας;

Αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων (για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ότι έγιναν) όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τους άλλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος