FOLLOW US: facebook twitter

Στον Πρωθυπουργό για την διατήρηση της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη

Ημερομηνία: 29-03-2021 | Συντάκτης:
Αρραγές μέτωπο βουλευτών, δημάρχων, περιφέρειας και Μητρόπολης για τα ΑΕΙ

Τον Πρωθυπουργό για την διατήρηση της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη, αποφάσισαν να και θα επισκεφτούν οι αιρετοί της Ηλείας που συναντήθηκαν προχθές μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Ηλείας, στο συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ηλείας, όλοι οι Ηλείοι Βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπήρξε ομοφωνία απόψεων και αποφασίστηκε αρχικά η σύνταξη κοινής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων στην οποία και θα εκφράζεται η δυσαρέσκεια όλων για την απόφαση της Συγκλήτου και ακολούθως θα επιδιωχθεί δια ζώσης συνάντηση μαζί τους προκειμένου να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους για την παραμονή των τμημάτων  Μουσειολογίας και Γεωπονίας ζητώντας ταυτόχρονα να φτάσει το θέμα στη Βουλή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει ενιαίο πλαίσιο έκφρασης τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και αυτό που αποφασίστηκε είναι να επισκεφθούν τον Πρωθυπουργό αλλά και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων ώστε να γνωστοποιήσουν ότι η απόφαση της Συγκλήτου τους βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα κάνουν ότι μπορούν για να την ανατρέψουν. “Η απόφαση της Συγκλήτου δεν περιλαμβάνει την Ηλεία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Αυτό, αποτελεί αναμφίβολα μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή μας, την καταδικάζει και τη γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Οι πρωτοβουλίες μας και οι προσπάθειές μας έχουν να κάνουν με την ανατροπή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί”.

Η βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου ξεκαθάρισε πως η Ηλεία δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βγει από τον ακαδημαϊκό χάρτη και πως αυτό που θα πρέπει όλοι οι Ηλείοι να έχουν υπόψη τους είναι ότι “δεν είναι μία μάταιη  διεκδίκηση αλλά αντιθέτως η Ηλεία είναι εκείνη που με την φωτεινότητά της, με τις ιδέες της, με την ιστορία της, με όλες τις δυνατότητες που έχει, μπορεί να προσφέρει στο πανεπιστήμιο. Είμαστε όλοι μαζί, για να διεκδικήσουμε για την Ηλεία αυτό που της αξίζει”.

Ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας σημείωσε πως πρόκειται για μέγιστη αδικία και θα την πολεμήσουν με όλα τα μέσα για  να πείσουν τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ότι από την Ηλεία πρέπει να αρχίσει μία μεταρρύθμιση η οποία θα σέβεται πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα που έχει ένας μεγάλος τόπος που έχει τιμηθεί από την ιστορία και από τον πολιτισμό, με ένα ορόσημο τοπικό που λέγεται Αρχαία Ολυμπία, από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε και να χτίσουμε ένα καινούργιο πανεπιστήμιο που θα συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε περιοχής και κυρίως θα αναδεικνύει τα προσόντα, τα πλεονεκτήματα, τα ιδεώδη, τις αξίες, τις αρχές, που έχει κληροδοτήσει η ιστορία του τόπου στους τωρινούς και στους επόμενους κάτοικος της περιοχής και σε όλους τους Έλληνες. Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα πάλι όλοι μαζί ενωμένοι, θα δώσουμε το παράδειγμα που όλοι περιμένουν από εμάς να αγωνιστούμε για μία κοινή υπόθεση την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας στερήσει”.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και κάθεται

Ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε υποβάθμιση τονίζοντας ότι υποστηρίζει την ενίσχυση του ρόλου της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. “Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη με την συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών, όλων των βουλευτών. Είμαστε ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια, συνεχίζουμε τον αγώνα,  και απέναντι μας έχουμε μόνο μία απόφαση της Συγκλήτου. Θα δοθεί αγώνας και νομίζω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και η Ηλεία θα έχει ρόλο στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας”.

Ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως είναι όλοι μαζί ενωμένοι σε κοινό μέτωπο και δε θα επιτρέψουν τον ακρωτηριασμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη. “Η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη για την δρομολόγηση των εξελίξεων, εμείς αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι τα απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί, δηλώνοντας ότι είμαστε αδιαπραγμάτευτα, αταλάντευτα, σταθερά υπέρ του αγώνα για την διατήρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας και όχι μόνο διατήρηση αλλά βελτίωση και μακροημέρευσή τους και δυνατότητά τους να συνεχίσουν στο μέλλον να υπάρχουν και να ευημερούν”.

Ο  βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, επισήμανε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και συνολικά η Βουλή να τοποθετηθεί επι της απόφασης αυτής τονίζοντας ότι η Ηλεία δεν μπορεί να αποτελεί πειραματόζωο στις προθέσεις κάποιων να συγκεντρώσουν τα τμήματα μόνο στην έδρα του πανεπιστημίου. Θα πρέπει όλοι με την στάση τους και την ψήφο τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία να τοποθετηθούν ανοιχτά και υπεύθυνα με γνώμονα το συμφέρον και την ανάπτυξη της περιοχής”.

Ως εξαιρετική περίπτωση αδικίας χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει στην Ηλεία, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και πρόσθεσε ότι ως τέτοια θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα και όπου μπορούν, ενωμένοι, με τις υπογραφές τους. “Νομίζω ότι μπορεί και να κερδίσουμε αυτή την φορά” είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος δήλωσε πως η παρουσία ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στην Ηλεία είναι εκ των ων ουκ άνευ για το μέλλον της οικονομίας τον τόπο. “Ότι καινούργιο θέλει πολύ χρόνο να χτιστεί και νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε αταλάντευτα στο χώρο των υπαρχουσών σχολών στην Ηλεία, να παραμείνουν και να αναβαθμιστούν. Γιατί δεν έχουν μόνο τον κίνδυνο να εξαιρεθούν από το μηχανογραφικό δελτίο αλλά και με τη βάση του 10 οι σχολές αυτές πρέπει να είναι αξιολογημένες ψηλά στις επιθυμίες των συμμετεχόντων έτσι ώστε να μη μας υπερκαλύψει αυτή η λεγόμενη βάση του 10. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η Μουσειολογία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η μόνη σχολή στην Ελλάδα που υπάρχει”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος