FOLLOW US: facebook twitter

Στον «αέρα» οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ανδραβίδας μέχρι να μπουν οι προκάτ αίθουσες

Ημερομηνία: 22-08-2019 | Συντάκτης:
Ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα επαναφέρει το θέμα των ζημιών στα κτίρια της Ανδραβίδας και των 3 σχολείων της περιοχής που κρίθηκαν ακατάλληλα-Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο γυμνάσιο Νεοχωρίου – ολοκληρώνονται οι εργασίες στο γυμνάσιο Ανδραβίδας

Το θέμα της αποκατάστασης των κτιρίων καθώς και των τριών σχολικών κτιρίων που επλήγησαν από τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις στις αρχές καλοκαιριού στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και κυρίως στην πόλη της Ανδραβίδας, επανέφερε με μια ανάρτησή του στο facebook ο σεισμολόγος και Καθηγητής Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών,  Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως αναφέρει « 3 σχολεία στην Ανδραβίδα κρίθηκαν ακατάλληλα τον Ιούνιο από τους αλλεπάλληλους σεισμούς, τα σχολεία ανοίγουν τον άλλο μήνα, έχει φροντίσει κανείς; Φοβάμαι να ρωτήσω τι έγιναν τα 3 στα 10 σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα. Ξέρω ότι θα το μάθω μαζί σας όταν αρχίσουν να πέφτουν τα μπάζα στα κεφάλια των πολιτών.».

Είναι γεγονός ότι οι συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις τον Μάιο του 2019 στην περιοχή της Ανδραβίδας που είχαν  προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, είχαν και συνέπειες, καθώς μετά από τους ελέγχους από το κλιμάκιο των μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών σε πρώτη φάση αποδείχθηκε ότι το 30% των κτιρίων, είναι ακατάλληλο για χρήση.  Με βάση τα τότε στοιχεία, συνολικά, στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης κατατέθηκαν 600 αιτήσεις για ελέγχους, οι περισσότερες για την περιοχή της Ανδραβίδας. Το 1/3 των κτιρίων αυτών έχει ελεγχθεί και εξ αυτών τα 30 κρίθηκαν ακατάλληλα, τα περισσότερα βέβαια ήταν παλαιά κτίσματα. Ωστόσο ανάμεσά τους είχαν κριθεί ακατάλληλα και τρία σχολεία της περιοχής. Πρόκειται για το 12θέσιο παλαιό πέτρινο Δημοτικό σχολείο,  το γυμνάσιο της Ανδραβίδας, καθώς  και το γυμνάσιο Νεοχωρίου. Τα δύο τελευταία είχαν μικρότερης έκτασης ζημιές και σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος αποκατέστησε το γυμνάσιο Νεοχωρίου και ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των ζημιών στο γυμνάσιο Ανδραβίδας το οποίο θα υποδεχθεί κανονικά τον Σεπτέμβρη τους μαθητές.

Τι γίνεται με το δημοτικό σχολείο Ανδραβίδας

Το πρόβλημα ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει για το δημοτικό σχολείο Ανδραβίδας και μπορεί τα σχολεία να ανοίγουν το Σεπτέμβρη αλλά κανείς δεν γνωρίζει προς το παρών που θα φοιτήσουν οι μικροί μαθητές μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των προκατ αιθουσών.

Για την στέγαση του Δημοτικού σχολείου Ανδραβίδας ο δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης παραχώρησε οικόπεδο ύστερα από απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο και ενέκρινε η ΚΤΥΠ ΑΕ, για την προσωρινή μετεγκατάσταση του σχολείου που επλήγη από τις σεισμικές δονήσεις. Το ποσό το οποίο εγκρίθηκε είναι ύψους 822.580 ευρώ, ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες η διαγωνιστική διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Αμέσως μετά θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και είναι υποχρεωμένος σε 120 ημέρες από την εγκατάστασή του να τοποθετήσει τα κοντέινερ, να δημιουργήσει δομές αποχέτευσης και ύδρευσης  και να παραδώσει το έργο. Ως τότε, κανείς δεν γνωρίζει που θα πάνε σχολείο οι μικροί μαθητές του δημοτικού Ανδραβίδας, αφού στην καλύτερη περίπτωση το νέο προκάτ σχολείο θα είναι έτοιμο μετά τα Χριστούγεννα σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σχέδια.

Οι γονείς αναμένουν την τελική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το που θα φοιτήσουν ως τότε τα παιδιά τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο σενάρια σε εξέλιξη, με πιθανότερο το πρώτο. Το ένα, η μόνη δυνατότητα ρεαλιστική που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι να μεταφερθούν στο γυμνάσιο Ανδραβίδας σε απογευματινό ωράριο αν και αυτό θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα με τις απογευματινές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών και ένα δεύτερο σενάριο να μεταφερθούν στο δημοτικό Λεχαινών με πολλές όμως αντιδράσεις από τους γονείς που διαφωνούν κάθετα με αυτήν την προοπτική. Το πιθανότερο είναι λοιπόν να πηγαίνουν δεύτερη βάρδια στο κτίριο του γυμνασίου Ανδραβίδας που παραδίδεται σε λίγες μέρες και να επισπευτούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των προκάτ αιθουσών στο χώρο που δόθηκε από τον δήμο για να φιλοξενήσει το δημοτικό σχολείο.

Και βεβαίως αυτό που απασχολεί την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι να κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο από την αρχή για το δημοτικό σχολείο Ανδραβίδας και να δρομολογηθεί άμεσα το έργο, γιατί όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα ότι… «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», γι αυτό και όλοι φοβούνται ότι τα παιδιά θα παραμείνουν για χρόνια στα λυόμενα, όπως έχει συμβεί με πολλά ακόμα σχολεία στην Ηλεία. Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Λέντζας είχε προτείνει προεκλογικά να γίνει ένα βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει το δημοτικό και ως τέτοιο να προωθηθεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν το επισκέφθηκε προεκλογικά, είχε δεσμευτεί πως όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση άμεσα θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή νέου σχολείου. Οψόμεθα λοιπόν…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος