FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος να πάψει το ρεύμα να είναι “λαιμητόμος” για τις επιχειρήσεις!

Ημερομηνία: 14-10-2022 | Συντάκτης:

Το Επιμελητήριο Ηλείας προωθεί την ίδρυση Ενεργειακής κοινότητας για τα μέλη του- Παρουσιάστηκε χθες η φιλοσοφία και η πρώτη φάση του σχεδίου 

  • Κάλεσμα προς τις Ηλειακές επιχειρήσεις για να συμμετέχουν στο εγχείρημα που θα τους δώσει λύση στο ακριβό κόστος της ενέργειας

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Σε συνέχεια των προσπαθειών του για την ελάφρυνση των οικονομικών βαρών των επιχειρήσεων με δεδομένη την αύξηση του ενεργειακού κόστους που τις επιβαρύνουν στην νέα πραγματικότητα που βιώνουμε και με σταθερή στόχευση στην καινοτομία και τον ποιοτικό μετασχηματισμό της Ηλειακής επιχειρηματικότητας, το Επιμελητήριο Ηλείας, έχοντας μελετήσει ενδελεχώς τις πρόσφατες ρυθμίσεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ίδρυση Ενεργειακής  κοινότητας για τα μέλη του.

Ως αρχική σκέψη προκρίνεται η ίδρυση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 MW. Η υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα θα είναι πολυμετοχική και έχει ως στόχο,  μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (VirtualNetMetering), να δώσει τη δυνατότητα στους  επιχειρηματίες του τόπου που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, να ενσωματώσουν στην παραγωγική διαδικασία τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα κατά πολύ το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Για την πρωτοβουλία αυτή παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος , το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Ηλίας Ξανθούλης και ο κ. Ζώης Σιδηροκαστρίτης- ηλεκτρολόγος- μηχανολόγος με εξειδίκευση στα φωτοβολτϊκά πάρκα.

Ο  κ. Νικολούτσος επισήμανε ότι σε μια κρίσιμη και συνάμα ιστορική συγκυρία για την τοπική κι εθνική οικονομία, το Επιμελητήριο Ηλείας πρωτοστατεί για ακόμα μια φορά στις εξελίξεις, καταθέτοντας στοχευμένες προτάσεις κι ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργειακή απεξάρτηση και τη μετάβαση των επιχειρήσεων του νομού στην πράσινη οικονομία!

΄Οπως ανέφερε, η  συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την οποία το Επιμελητήριο Ηλείας έχει  την αμέριστη στήριξη του κ. Ζ. Σιδηροκαστρίτη που είναι εξπέρ στο θέμα των φωτοβολταϊκών καθώς και του κ. Ξανθούλη, αποσκοπεί στην άρση του μεγάλου άγχους που έχει να κάνει με το υπέρογκο κόστος της  ενέργειας  που αποτελεί βραχνά για τις επιχειρήσεις και  αναστέλλει σήμερα  κάθε επιχειρηματική δράση.

“ Στόχος μας  λοιπόν με την δημιουργία Ενεργειακής επιχειρηματικής κοινότητας συμψηφισμού, να   δώσουμε σε αυτό μια κάποια λύση με την πράσινη ενέργεια. Είμαστε στην φάση διερεύνησης των νομικών και οικονομικών  παραμέτρων από την δικηγόρο κ. Βασιλείου και σε 15 μέρες υπολογίζαμε οτι θα έχουμε το καταστατικό. Εφόσον δεν θα έχουμε κάποιες ανατροπές σε επίπεδο κυρίως νομικό, η Ηλεία είναι πολύ πίσω στις ενεργειακές κοινότητες με την δικαιολογία ότι είναι κορεσμένο το δίκτυο, φιλοδοξούμε  ότι η πρωτοβουλία αυτή θα στηριχτεί σε ίδια κεφάλαια που θα μας εξασφαλίσει κυρίως ταχύτητα,  γιατί το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία θα είναι αυτοτελής διοικητικά, δεν θα έχουμε “καπέλο” από κανέναν και το Επιμελητήριο θα διατηρήσει  τουλάχιστον το 51%,  εκτιμάται ότι θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις που δεν έχουν δυνατότητα τοποθέτησης ,δικών τους, φωτοβολταϊκών συστημάτων, να αποκτήσουν πρόσβαση στις σύγχρονες μορφές ενεργειακού συμψηφισμού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, καθότι το Επιμελητήριο Ηλείας έχει ήδη επεξεργαστεί τις απαιτούμενες διαδικασίες, που θα επιτρέψουν την γρήγορη υλοποίηση του παραπάνω έργου.

Τις προσεχείς ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα ποσοτικά στοιχεία για το εγχείρημα και θα ακολουθήσει πρόσκληση προς τους συναδέλφους επιχειρηματίες για την παρουσίαση των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων του έργου, το κόστος κατασκευής του οποίου θα είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό, ενώ θα ακολουθήσει κι ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για το σχέδιο καταστατικού που έχει συνταχθεί καθώς επίσης για το ύψος της δαπάνης για κάθε μερίδα. . Προτεραιότητά  μας θα είναι  οι Ηλείοι επιχειρηματίες  και ίσως σε δεύτερη φάση να ενταχθούν και ιδιώτες”.

Ίδρυση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 MW

Από την πλευρά του ο κ. Ζώης Σιδηροκαστρίτης εξήγησε με απλά λόγια το θέμα τονίζοντας ότι “με την σύσταση της  Ενεργειακής κοινότητας συμψηφισμού αποκτούμε δυνατότητα να παράξουμε δικό μας ρεύμα, σε χώρο που θα δημιουργηθεί  έξω απο την πόλη του  Πύργου.  Ο κάθε επιχειρηματίας,  θα  μπορεί πλέον να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος  του και το κόστος  από την κατανάλωση του θα  συμψηφίζεται εικονικά στον λογαριασμό του, ανάλογα με το ποσοστό που θα έχει στην ενεργειακή κοινότητα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.”

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί το εγχείρημα να υλοποιηθεί καθώς λέγεται ότι όλες οι γραμμές είναι κορεσμένες, ο κ. Σιδηροκαστρίτης  απάντησε ότι “ Δεν είναι όλες οι γραμμές κορεσμένες στην μέση τάση, υπάρχουν γραμμές ελεύθερες και μπορούμε να το προχωρήσουμε”

Εξήγησε επίσης οτι τα  φωτοβλταϊκά  πάρκα  ισχύος  μέχρι 1 MW δεν χρειάζονται περιβαλλοντική μελέτη και αδειοδότηση, ενώ στον χώρο που αναπτυχθεί το ενεργειακό πάρκο έξω από τον Πύργο, η όχληση θα είναι μηδενική  για τους περίοικους. “

Τέλος επισήμανε ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο- τρεις  υποψήφιες περιοχές για την χωροθέτησή του  αλλά προς το παρόν δεν έχουμε καταλήξει.”

Τέλος, ο κ. Ηλίας Ξανθούλης δήλωσε οτι “Νομίζω πως αυτή μας η πρωτοβουλία,  θα έχει θετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, θα μειώσει το ενεργειακό τους κόστος και καλώ όλες τις Ηλειακές επιχειρήσεις να συμμετέχουν.  Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα, απ ‘ οτι ο καθένας μόνος του! Το ενεργειακό πάρκο συμψηφισμού απευθύνεται σε αυτούς που δεν μπορούν οι ίδιοι να κάνουν μόνοι τους  ενεργειακή κοινότητα,  είτε να βάλουν φωτοβολταϊκά γιατί δεν έχουν χώρο η το κτίριο της επιχείρησης τους είναι μισθωμένο  Πεποίθησή μου είναι οτι το ενδιαφέρον θα είναι τεράστιο εκ μέρους των Ηλειακών επιχειρήσεων και θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε και σε δεύτερη ενεργειακή κοινότητα. “


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος