FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος να κλείσει το «δαχτυλίδι»

Ημερομηνία: 10-05-2022 | Συντάκτης:

Κοινή πρωτοβουλία των εμπορικών συλλόγων Πύργου, Ζαχάρως, Κρεστένων και Κυπαρισσίας για την κατασκευή του τμήματος Πύργος-Τσακώνα

-Προγραμματίζεται κοινή συνεδρίαση στην Κυπαρισσία ή στη Ζαχάρως το επόμενο διάστημα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες του εμπορικού κόσμου της νότιας Ηλείας και της βόρειας Μεσσηνίας σχετικά με την κατασκευή αυτοκινητόδρομου από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις μεταξύ των προέδρων των εμπορικών συλλόγων του Πύργου, των Κρεστένων, της Ζαχάρως και της Κυπαρισσίας, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να προβούν σε συναντήσεις και επαφές.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής, ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες, επιδίωξή του είναι να συντονιστούν όλοι οι φορείς για τη διεκδίκηση της κατασκευής του οδικού τμήματος που θα ενώνει το «δαχτυλίδι» της Πελοποννήσου και θα φέρει πιο κοντά την Ηλεία με τη Μεσσηνία.

«Η περιοχή από την Τσακώνα ως τον Πύργο είναι η μοναδική που δεν συνδέεται με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ειδικά αν προχωρήσει το τμήμα Μεγαλόπολη-Αρχαίας Ολυμπία, όπως ακούμε. Οι πολίτες μιας ολόκληρης περιοχής από την Κρέστενα, τη Ζαχάρω, την Οιχαλία, την Τριφυλία και την Πυλο, μένουν χωρίς σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Εμείς ξεκινήσαμε ήδη επαφές με τους εμπορικούς συλλόγους της Ηλείας και σχεδιάζουμε μια συγκέντρωση ή μια ημερίδα στην Κυπαρισσία, για να αναδείξουμε το ζήτημα», τόνισε κα πρόσθεσε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση από την τοπική κοινωνία για να κατασκευαστεί ένα έργο που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.

«Εμείς θέλουμε από το υπουργείο Υποδομών να ασχοληθεί με το θέμα και να μας πει τι λύσεις υπάρχουν, ποια χάραξη πρέπει να εφαρμοστεί και πόσο είναι το κόστος. Ένα σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα δώσει διέξοδο και εξωστρέφεια στην αγροτική παραγωγή της Τριφυλίας. Στα Φιλιατρά είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη θερμοκηπιακή μονάδα. Επίσης, ένας σύγχρονος δρόμος θα δώσε τεράστια ώθηση στην τουριστική κίνηση, εγχώρια και εξωτερικού, ενώ θα υπάρχει ισχυρή διασύνδεση μεταξύ των πόλεων. Είδατε στην Καλαμάτα τι ανάπτυξη έφερε ο δρόμος. Εμείς ζητάμε να βρεθεί μια κατασκευαστική λύση που θα σέβεται το περιβάλλον και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην Ηλεία και τη Μεσσηνία», δήλωσε.


Αναγκαίος ο δρόμος για την ανάπτυξη της νότιας Ηλείας

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, τόνισε στην «Πρωινή» ότι είναι υπέρμαχος της κατασκευής του δρόμου, διότι έτσι η Ζαχάρω θα ωφεληθεί και από την αύξηση της τουριστικής κίνησης και από τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

«Είναι σημαντικό για τη Ζαχάρω να φτιαχτεί αυτοκινητόδρομος και να ολοκληρωθεί το δαχτυλίδι της Πελοποννήσου. Με έναν καλό δρόμο δε θα έχουμε ατυχήματα και ταυτόχρονα θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην περιοχή. Όταν κάποιος ξέρει ότι θα φτάσει γρήγορα και με ασφάλεια, θα μας προτιμήσει. Επίσης θα ωφεληθούν οι παραγωγοί μας, γιατί θα μπορούν να προωθούν ταχύτερα τα προϊόντα τους. Θέλουμε να βρεθεί μια λύση που θα σέβεται το περιβάλλον και θα δίνει και προοπτική ανάπτυξης. Υπάρχουν λύσεις», είπε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, Τάσος Καρνάρος, υπογράμμισε στην Πρωινή τη σημασία κατασκευής ενός τέτοιου έργου και πρόσθεσε πως θα πρέπει το υπουργείο Υποδομών να εξαντλήσει κάθε περιθώριο.

«Δεν πρέπει να αποκοπεί η νότια Ηλεία από τον σχεδιασμό για σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο. Σήμερα η επιστήμη προσφέρει κατασκευαστικές επιλογές που παλιότερα δεν ήταν εφικτές. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο Υποδομών να κάνει ό,τι και με άλλα έργα, δηλαδή να εκπονήσει μια νέα μελέτη με εναλλακτικές χαράξεις και να μας πει ποιο είναι το τελικό κόστος και το χρονοδιάγραμμα, ώστε όλοι μαζί να αναζητήσουμε πηγές χρηματοδότησης. Ο δρόμος φέρνει ανάπτυξη. Όταν κάποιος ξέρει ότι σε δυο ώρες θα είναι στην Κρέστενα και τη Ζαχάρω, θα μας προτιμά. Εγώ προσωπικά βλέπω τη διαφορά στον δρόμο ως την Αλλαγή. Έχουμε κάνει ήδη επαφές με τον συνάδελφο Γ. Αλεξανδρόπουλο από τη Ζαχάρω και τον Δ. Τερζή από την Κυπαρισσία και θα συνεχίσουμε και με περισσότερες πρωτοβουλίες», σχολίασε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, δήλωσε στην Πρωινή ότι η ολοκλήρωση του «δαχτυλιδιού» θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και στη νότια Ηλεία.

«Μετά το Πάτρα-Πύργος, πρέπει να προχωρήσει και το νότιο τμήμα. Αν ολοκληρωθεί το δαχτυλίδι, τότε όλη η Ηλεία θα μπει σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Δεν πρέπει οι πολίτες και οι έμποροι της νότιας Ηλείας να μείνουν χωρίς σύγχρονο δρόμο. Συμφωνήσαμε με τους άλλους συλλόγους να κάνουμε μια κοινή συνεδρίαση και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος