FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος η μείωση του κινδύνου επέκτασης δασικής πυρκαγιάς

Ημερομηνία: 12-10-2022 | Συντάκτης:

Εργασίες αραίωσης και καθαρισμού της υπόροφης βλάστησης  της φυσικής αναγέννησης  της Χαλεπίου Πεύκης στην Αρχαία Ολυμπία από το Δασαρχείο σε εκταση 250 στρεμμάτων

Ξεκίνησαν χθες από το Δασαρχείο Πύργου υπό την επίβλεψη του Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα, εργασίες καθαρισμού υπόροφης βλάστησης και αραίωσης της φυσικής αναγέννησης της Χαλεπίου Πεύκης σε πευκόφυτες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται συντονισμένα από εξειδικευμένα συνεργεία εργατών που ασχολούνται με τις κοπές  και μηχανήματα του Δασαρχείου Πύργου.

Οι παραπάνω εργασίες αποτελούν έναν συνδυασμό αραιώσεων,..κλαδεύσεων και απομάκρυνση της χαμηλής βλάστησης, καθαρισμός δηλαδή από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη  με στόχο την μείωση του κινδύνου επέκτασης δασικών πυρκαγιών.  Η  χαλέπιος  πεύκη  σχηματίζει ένα ανθεκτικό αλλά άναρχο ακανόνιστο στέλεχος, από το οποίο ξεχωρίζουν εντελώς νωρίς ανεξάρτητα σύμπλοκα κλαδιών, προσομοιώνοντας τα με νεαρά πεύκα.

Όπως εξήγησε μιλώντας χθες στην Πρωινή ο Δασάρχης Πύργου κ. Π. Λάττας, το έργο αυτό θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και υλοποιείται από το Δασαρχείο Πύργου σε συνεργασία με το ΤΑΥΠΕΔ σε μια έκταση  250 στρεμμάτων σε δασική περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας εντός και πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και της Ολυμπιακής Ακαδημίας και αφορά  εργασίες καθαρισμού υπόροφης βλάστησης της χαλεπίου Πεύκης έτσι ώστε να αποφευχθεί μια δασική πυρκαγιά.  Μάλιστα όπως επισήμανε ο δασάρχης τα δασικά προϊόντα που απομακρύνονται μπορούν να αξιοποιηθούν και για καύσιμη ύλη- κυρίως τα λεπτά κλαριά που κόβονται-  και για το λόγο αυτό όσοι πολίτες επιθυμούν  εφόσον κρίνουν ότι τους είναι χρήσιμα, μπορούν ατελώς να τα προμηθευτούν στο χώρο που εκτελούνται οι εργασίες. Με τον τρόπο αυτό το δασαρχείο επιδεικνύει και στην πράξη για μια ακόμα φορά την ευαισθησία της υπηρεσίας όσον αφορά την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών της κοινωνίας (όπως λ.χ. οι ανάγκες θέρμανσης της χειμερινής περιόδου).

Ελένη Παπαδοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος