FOLLOW US: facebook twitter

Ζητούμενο η ρεαλιστική χάραξη: Στο Υπουργείο Υποδομών για τον δρόμο Αρχ. Ολυμπία-Θάλασσα ο Β. Γιαννόπουλος, & o Γ. Γεωργιόπουλος

Ημερομηνία: 11-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Τα δεδομένα και οι κίνδυνοι για την υλοποίηση του έργου που θα αλλάξει τη νότια Ηλεία

Στο στάδιο της βελτίωσης των υποδομών της τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι μπαίνει η περιοχή της νότιας Ηλείας, που καλύπτει τρεις δήμους (Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ζαχάρως), προκειμένου να αναδείξει τα αναξιοποίητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος  Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, συζήτησαν το ρεαλιστικό πλάνο για τη σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με την Εθνική Οδό Πύργου-Καλού Νερού με τον γ.γ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, στο γραφείο του πρώτου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η φάση υλοποίησης της  σχετικής μελέτης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης τοπογραφικών αποτυπώσεων και η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση της χρηματοδότησης του έργου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, από την πλευρά των δύο Ηλείων αυτοδιοικητικών τέθηκε επίμονα το ζήτημα της χάραξης και η ανάγκη να επιλεγεί αυτή που είναι πιο λειτουργική και ταυτόχρονα δεν θα εκτοξεύει το κόστος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο εξέτασε δύο  νέες επιλογές χάραξης, πλην αυτής που είχε σχεδιάσει η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηλείας με απόληξη στη διασταύρωση Κρεστένων, κοντά στο Καλλίκωμο, οι οποίες όμως φαίνεται ότι ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος.

Από την πλευρά του κ. Γιαννόπουλου τονίστηκε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα προτού επιλέξει την καλύτερη λύση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιλογής της χάραξη με τη νοτιότερη απόληξη. Ο αντιπερ/ρχης Ηλείας εξήγησε στον γ.γ. Υποδομών ότι με αυτή τη χάραξη η απόσταση από την κοντινότερη παραλία (Κάτω Σαμικό) μειώνεται σε μόλις 4 χλμ, καθιστώντας την ελκυστική και λειτουργική, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί. Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε πως η επιλογή της χάραξης με το βέλτιστο αποτέλεσμα είναι καθοριστική για την υλοποίηση του έργου, διότι πλέον τα έργα πρέπει να εμφανίζουν ευνοϊκό συσχετισμό κόστους-οφέλους για να χρηματοδοτηθούν.

«Έργο ασφάλειας και ανάπτυξης»

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας όσο και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, εξήγησαν πως η υλοποίηση του έργου αυτού, με την προτεινόμενη χάραξη που καταλήγει στο Καλλίκωμο, θα δώσει τη δυνατότητα τουριστικής διασύνδεσης των παραπάνω περιοχών και σαφώς περισσότερων επιλογών στους τουρίστες που επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία, παρατείνοντας έτσι την παραμονή και διαμονή τους στην περιοχή, που τώρα περιορίζεται στις ημερήσιες εκδρομές και στη μια διανυκτέρευση.

«Με την υλοποίηση του έργου αυτού, διασφαλίζεται η ταχεία και ασφαλής πρόσβαση των τουριστών της Ολυμπίας,  μέσα από ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, στις παραλίες των δυο παραπάνω δήμων και σε περιοχές ευρύτερου ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους όπως είναι – ενδεικτικά – οι παραλίες Κάτω Σαμικού, Ζαχάρως και Κακοβάτου, καθώς επίσης ο Καϊάφας, η Λίμνη του και τα Ιαματικά Λουτρά της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνεται η πρόσβαση τους και σε άλλες περιοχές αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη χάραξη έχει γίνει στο παρελθόν προεργασία, επομένως η ωρίμανση της μελέτης δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Η επικοινωνία των δυο πλευρών θα συνεχιστεί, με την κατάθεση περαιτέρω στοιχείων από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που ενισχύουν την αναγκαιότητα υιοθέτησης της «νότιας» χάραξης, όπως αυτή προτάθηκε στον κ. Καραγιάννη και στους συνεργάτες του. Σε ό,τι αφορά το κόστος του έργου, δεν έγινε κάποια συζήτηση, ωστόσο με βάση τους υπολογισμούς παλαιότερων ετών, θα απαιτηθούν περίπου 25 με 30 εκατ. ευρώ, είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους.

Τα δεδομένα για τις τρεις Εθνικές Οδούς

Όσον αφορά την Εθνική Οδό Πύργου-Καλού Νερού, οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να συμβασιοποιηθεί το έργο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, χθες συζητήθηκε και η κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Πατρών – Πύργου, με τον κ.Καραγιάννη, απαντώντας στις ερωτήσεις των δύο Ηλείων αιρετών, να εξηγεί πως το Υπουργείο Υποδομών αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα για το αίσιο τέλος που θα έχει αυτή η «περιπέτεια» κατασκευής του δρόμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος, ζήτησε τις ενέργειες του γ.γ. για την ολοκλήρωση της μελέτης, στο τμήμα «Κόμβος Λουτρών Ηραίας – Λούβρο», προκειμένου το έργο κατασκευής του οδικού άξονα «Τρίπολη – Βυτίνα -Αρχαία Ολυμπία», να καταστεί ώριμο και να μπορέσει έτσι να προωθηθεί η ένταξή του σε κάποια από τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” που θα προκύψουν, όπως, για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ 2021-2027, με τον κ. Καραγιάννη να δεσμεύεται να το εξετάσει.

Σύντομα η επανελειτουργία του τρένου Κατάκολο-Πύργος-Αρχ. Ολυμπία

Τη διαβεβαίωση ότι η Σιδηροδρομική Γραμμή «Αρχαία Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο» θα επαναλειτουργήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, από τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Αθανάσιο Κοτταρά χθες το μεσημέρι στην Αθήνα.

Ο κ. Γιαννόπουλος του μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων, επαγγελματιών και φορέων της περιοχής, σχετικά με τη φημολογούμενη κατάργηση της γραμμής, η οποία δεν εξυπηρετεί μόνο την κρουαζιέρα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και την τοπική κίνηση (δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, φροντιστήρια, εργασία, αγορά κλπ) των περιοχών που βρίσκονται κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο κ. Κοτταράς διαβεβαίωσε τον κ. Γιαννόπουλο πως δεν υπάρχει ζήτημα κατάργησης καθώς και ότι τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν άμεσα. Παράλληλα, του γνωστοποίησε πως έχουν ήδη προγραμματιστεί -και θα ξεκινήσουν το προσεχές φθινόπωρο,- εργασίες συντήρησης στο υφιστάμενο σιδηροδρομικό άξονα Κατάκολο- Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, για τη τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της γραμμής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος