FOLLOW US: facebook twitter

Στο τραπέζι οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και εργάτες γης

Ημερομηνία: 23-02-2023 | Συντάκτης:

Συνάντηση Δ. Αυγερινοπούλου με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη

Συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, είχε στο Υπουργείο η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στο πλαίσιο της επικοινωνίας τους για την εύρυθμη λειτουργία των δομών Φιλοξενίας / Προσωρινής Υποδοχής προσφύγων στην Ηλεία, καθώς και για τους εργάτες γης.

Η Βουλευτής και ο Υπουργός συζήτησαν για τα νέα προγράμματα που προωθεί το Υπουργείο και αφορούν στην κτηριακή αναβάθμιση των δύο δομών, αλλά και αυτά που αφορούν στην σίτιση και διαμονή των φιλοξενουμένων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε εκείνα που βρίσκονται σε ισχύ και που θα υλοποιηθούν ανταποδοτικά και αφορούν στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές στα όρια των οποίων λειτουργούσαν δομές φιλοξενίας καθώς, όπως τονίστηκε από τον Υπουργό, στόχο της Κυβέρνησης αποτελεί όχι μόνο η ουσιαστική μείωση των ροών – που έχει επιτευχθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό – αλλά και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, συζητήθηκαν έργα αναβάθμισης των δομών τα οποία θα προσφέρουν ποιότητα ζωής στους διαμένοντες, αλλά και θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη της κας. Αυγερινοπούλου στην δομή της Κυλλήνης, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή κ. Ιωσήφ ΝαμπίλΜοράντ καθώς και επικοινωνία της με τον διοικητή της δομής του Πύργου, κ. Χρήστο Τσιάχρη, καθώς και με τους εργαζομένους, προκειμένου να ενημερωθεί για την λειτουργία και τις ανάγκες των δομών.

Ρυθμίσεις και συμφωνίες για εργάτες γης από τρίτες χώρες

Παράλληλα, στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το φλέγον για τον αγροτικό κόσμο της χώρας και της Ηλείας ζήτημα των εργατών γης από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Ζήτημα για το οποίο το Υπουργείο υιοθέτησε ρυθμίσεις και υπεγράφησαν συμφωνίες από τα συναρμόδια Υπουργεία που αναμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει την εποχική προσωρινή εργασία, με στόχο την ταχεία και ευέλικτη εισδοχή και διευκόλυνση της απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία και τη διευκόλυνση των εργοδοτών. Μεταξύ αυτών των ενεργειών ήταν και η ψήφιση του ν/σ του Υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα», που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος και απαντά σε ένα δίκαιο και επίμονο αίτημα των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος