FOLLOW US: facebook twitter

Στο τραπέζι και όλα τα μεγάλα ανοιχτά αγροτικά θέματα!

Ημερομηνία: 24-03-2022 | Συντάκτης:

Τριήμερη ενημερωτική συζήτηση στο πλαίσιο του προγράμματος ελαιολάδου ΕΟΦ, διοργανώνει η Ο.Π Αμαλιάδας 28-29-30 Μαρτίου, στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Τριήμερη ενημερωτική εκδήλωση- συζήτηση στο πλαίσιο του προγράμματος ελαιολάδου εργασίας “Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων” ( ΕΟΦ), διοργανώνει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στις 28-29-30 Μαρτίου, στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.
Η θεματολογία της ενημερωτικής συζήτησης, ακολουθεί τρεις ενότητες. Την πρώτη μέρα , Δευτέρα 28 Μαρτίου, το θέμα είναι η ορθολογική διαχείριση χημικών εισροών, την Τρίτη 29 Μαρτίου θέμα αρχές εναλλακτικής διαχείρισης και τέλος Τετάρτη 30 Μαρτίου θέμα ανθρακικό αποτύπωμα. Ωστόσο πέρα από το θέμα του ελαιολάδου θα συζητηθούν και θα τεθούν όλα τα μείζονα αγροτικά θέματα του νομού, που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναζητούν λύσεις, γιατί σήμερα οι αγρότες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση στην Ηλεία, σχεδόν… υπο διωγμόν!


Ποια θέματα θα τεθούν προς συζήτηση

“Αναλυτικότερα την πρώτη μέρα και ώρα 10.30 το πρωί- όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα θέματα των αγροτών της Ηλείας που είναι τα εξής:

1) κόστος παραγωγής όπου οι τελευταίες αυξήσεις ειναι ανεπίτρεπτες και σε σύντομοα χρονικό διάστημα θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν και δεν θα βρίσκουν! Οι αγρότες δυστυχώς θα σταματήσουν να καλλιεργούν!
2) Αναδιάρθρωση κορινθιακής σταφίδας όπου η Ομάδα Παραγωγών ετοιμάζει φάκελο για την αναδιάρθρωση το οποίο θα κατεθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δικαιούχοι θα είναι μόνο όσοι είναι μέλη της Ο.Π.
3) Τιμή κορινθιακής σταφίδας- Πέρασε ένας χρόνος και σε λίγους μήνες έρχεται η σταφίδα του 2022 και ακόμα το Υπουργείο “ψάχνεται” με τα αποθέματα του 2020! Οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι και η Πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα γιατί θα έχουμε εγκατάλειψη καλλιεργειών.
4)Ζημιές στις καλλιέργειες από τους τελευταίους παγετούς ζητάμε να γίνει άμεσα η εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ.
5) Συνδεδεμένες βιομηχανικής τομάτας και σταφίδας για το 2021. Ενώ σε όλα τα άλλα προϊόντα εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις για να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ( βαμβάκι, σιτηρά, κτηνοτροφικά κλπ) για τα δύο βασικά προϊόντα του Ηλείου αγρότη δεν έχει υπάρξει απόφαση. Ειδικά για την βιομηχανική τομάτα οι παραγωγοί περίμεναν τα λεφτά για να καλλιεργήσουν για το 2022. ΄Εχουμε επισημάνει ότι ο νομός Ηλείας είναι ο πιο πρώιμος απ’ ‘ολους.
6) ΤΟΕΒ: Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Κάθε χρόνο οι παραγωγοί καλλιεργούν και δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να βγάλουν πέρα την καλλιέργεια! Ειδικά στην βιομηχανική τομάτα έχουμε υπογράψει συμβάσεις με τα εργοστάσια , τις εταιρίες μεταποίησης και εάν δεν προσκομίσουμε το προϊόν, θα έχουμε οικονομικές επιπτώσεις. Εμείς τονίζουμε ότι θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη αν δεν θα έχουν νερό οι παραγωγοί μας από τον ΤΟΕΒ.”


Οι αγρότες περιμένουν λύσεις!

Καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος, επισημαίνει ότι σε όλα αυτά τα μείζονα αγροτικά θέματα του νομού, περιμένουν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: “ Εμείς εξακολουθούμε να περιμένουμε απαντήσεις. Μέχρι σήμερα ενώ έχουν καλέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλους τους νομούς, την Ηλεία την αγνοούν. Έναν νομό που το 70% του εισοδήματος, προέρχεται από τους αγρότες. Όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν την πρώτη μέρα προς συζήτηση, την προσεχή Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και καλούμε όλους τους αγρότες να είναι εκεί. Ακολούθως θα σταλεί υπόμνημα και με άλλα θέματα στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους βουλευτές και στην Περιφέρεια. Οι αγρότες περιμένουν λύσεις!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος