FOLLOW US: facebook twitter

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας

Ημερομηνία: 07-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
-Αποδεκτή από πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς η πρόταση του βουλευτή Ηλείας, Ανδρ. Νικολακόπουλου

Μέρος του νέου Πολεοδομικού Σχεδιασμού της χώρας  με τη εφαρμογή Ειδικού πολεοδομικού σχεδίουπου θα τύχει της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας, καθώς θα είναι ένα από τα δέκα που επελέγησαν από όλη τη χώρα, μαζί με τη Μύκονο, τη Σαντορίνη κλπ

Η πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά όχι μόνο από τους αρμόδιους υπουργούς Θ.Σκυλακάκη, Κ.Σκρέκα και Ν.Ταγαρά  και τον γγ του Υπ. Περιβάλλοντος Θύμιο Μπακογιάννη, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε αρχικά ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Η πρωτοβουλία του Ηλείου βουλευτή είναι μια βελτιωμένη πρόταση ανάπτυξης  για τη ζώνη που αφορά την ακτογραμμή της Ηλείας –πλην των προστατευόμενων περιοχών όπου εκεί θα υπάρξουν άλλου είδους παρεμβάσεις– και θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό παραγωγικό εύρος περιοχής από τη σημερινή Εθνική Οδό μέχρι και τη θάλασσα.

Η Ηλεία εντάσσεται ουσιαστικά σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ΄80  και αναμένεται, εκτός από την αναπτυξιακή της προοπτική, να δώσει οριστικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Αρχικώς το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνδυάζει την παρουσία και των δύο λιμανιών, Κυλλήνης και Κατάκολου με ό,τι επωφελές μπορεί να έχει αυτό, θα δρομολογήσει την τουριστική εξέλιξη σε εντυπωσιακό ρυθμό και σε πολύ καλύτερο από το σημερινό επίπεδο.

«Η ένταξη της Ηλείας στον νέο Πολεοδομικό Σχεδιασμό της χώρας δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ουσιαστικής ανάπτυξης, δίνει την ευκαιρία για ριζικές αλλαγές, απεγκλωβίζει τον τόπο από πολλές δεσμεύσεις που είχαν επιβάλει οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και δρομολογεί το νέο μοντέλο εξέλιξης για ολόκληρο το Νομό. Γνωρίζουμε ότι τώρα στα περισσότερα σημεία της ακτής μας οι “παρθένες” περιοχές μας έχουν μείνει αναξιοποίητες από πλευράς οργανωμένου τουρισμού και αντίστοιχων επενδύσεων, όταν σε άλλους τουριστικούς Νομούς, σε αντίστοιχα σημεία, βλέπουμε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες  και επιχειρήσεις  με ποικίλες δράσεις  και παροχές υπηρεσιών που αυξάνουν κάθε φορά κατακόρυφα τον δείκτη της επισκεψιμότητας», επισήμανε ο κ. Νικολακόπουλο

Στόχος το ελκυστικό παραλιακό μέτωπο

Παράλληλα πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να αλλάξει ριζικά η σημερινή εικόνα και το παραλιακό μέτωπο να γίνει ελκυστικό, τεχνοκρατικά οργανωμένο, επενδυτικά πρωτοποριακό και να αποτελέσει «κομβικό» μέσο εξέλιξης του Νομού, προσφέροντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας σε νέους ανθρώπους.

Η εφαρμογή Πολεοδομικού Σχεδίου σε ένα τόσο μεγάλο παραλιακό μέτωπο βάζει και μία «τάξη πραγμάτων» σε μια εικόνα που σαφώς δημιουργεί προβληματισμό και δείχνει ανεξέλεγκτη εδώ και δεκαετίες.  Εδώ λοιπόν προς όφελος και των ίδιων των εμπλεκόμενων πολιτών αναμένονται τακτοποιήσεις με ρυμοτομικά σχέδια και προβλέπονται παρεμβάσεις που θα ρυθμίζουν χωροταξικά, ιδιοκτησιακά, οικιστικά, περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα

Δίνει την ευκαιρία ακόμη να προχωρήσει και μια μακροχρόνια επιδίωξη ένας οραματικός στόχος τόσο των Δήμων όσο και των ίδιων των κατοίκων που φυσικά θα έχουν ανεξαρτήτως των έργων την πρόσβαση στην θάλασσα με καλύτερες και πιο ευέλικτες υπηρεσίες και ανέσεις.Πρόκειται για τον πολυσυζητημένο δρόμο του παραλιακού μετώπου κατά μήκος της ακτογραμμής. Και αυτό θα είναι ένα από τα έργα στα οποία πλέον με βάση τα νέα δεδομένα θα πρέπει να μπει σε προτεραιότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος