FOLLOW US: facebook twitter

Στο “σφυρί” ακίνητο στον Πύργο για… 500 ευρώ!!

Ημερομηνία: 11-01-2022 | Συντάκτης:

39 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ηλεία στην αυγή του 2022 για το πρώτο τρίμηνο


Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Με 39 πλειστηριασμούς αναρτημένους προς εκτέλεση για το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάνει «ποδαρικό» ο νομός Ηλείας στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auction για τον νέο χρόνο, ενώ για το 2021 μόνο στο δήμο Πύργου βγήκαν στο ‘σφυρί» 200 ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας. Βεβαίως ο αριθμός εκείνων που τελικά αλλάζουν χέρια είναι ελάχιστος, 9 στους 10 είναι άγονοι, αφενός γιατί δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και αφετέρου γιατί οι δικηγορικοί σύλλογοι απέχουν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τουλάχιστον των ευάλωτων νοικοκυριών. Μάλιστα στις 3 Ιανουαρίου Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε παράταση της αποχής των μελών της ως τις 28-2-2022.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει διότι κυρίως τα funds των «κόκκινων δανείων» που είναι αυτά που βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα που έχουν «αγοράσει» έναντι ευτελών ποσών από τράπεζες, έχουν εντελώς εκτροχιαστεί και έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό των οφειλετών που βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά τα οποία διεκδικούν και για τα οποία βγάζουν σε πλειστηριασμό ακίνητα κυρίως αγροτεμάχια, είναι εντελώς… αστεία! Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στο δήμο Πύργου όπου ένα ξένο fund που αποτελεί και τον μικρότερο πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί αυτή την περίοδο, αφορά ένα αγροτεμάχιο αναδασμού 1,5 στρέμματος στον Πύργο, στη Κάστα Κατακόλου . με τιμή το ποσό των 500 ευρώ! Τιμή εγγυοδοσίας που πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης … 150 ευρώ και μάλιστα ο πλειστηριασμός αφορά στο μερίδιο 10/100 του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου! Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε επαναληπτικό πλειστηριασμό, τακτική την οποία υιοθετούν τα funds για να πάρουν ότι μπορέσουν επισπεύσαντας τις διαδικασίες και ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Επίσης, στον δήμο Πύργου, υπάρχει αγροτεμάχιο με τιμή εκκινησης τα 1900 ευρώ, επίσης αγροτεμάχιο αναδασμού όπου ως εγγυοδοσία την οποία πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι το ποσό των 570,00 ευρώ.

Ωστόσο, πέρα από την συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, υπάρχουν και κατοικίες, αλλά και ορισμένες επιχειρήσεις – καταστήματα και σπίτια μαζί- όπως και δύο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του νομού, μια βιομηχανικού τύπου με αλλοτινή αίγλη, με τιμή εκκίνησης περίπου μισού εκατομμυρίου και μια στον Κάμπο που είχε αντικείμενο που ανήκε στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουν αλιεύσει από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχουν αναρτηθεί 39 συνολικά πλειστηριασμοί σε πέντε δήμους. Στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων για το πρώτο τρίμηνο του ’22 δεν υπάρχει ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Τα στοιχεία ανά δήμο έχουν ως εξής:

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης -9
Δήμος Ζαχάρως 1
Δήμος Ηλιδας 3
δήμος Πηνειού 3
δήμος Πύργου 23

Από τα παραπάνω ακίνητα για τον μήνα Ιανουάριο, βγαίνουν στο ‘σφυρί» τα έξι από αυτά.

Σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του 2022, 380 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αναμένεται δυστυχώς να πολλαπλασιαστούν και λόγω κορονοϊού που έχει επιφέρει νέες οικονομικές δυσκολίες στα νοικοκυριά για ρύθμιση ή αποπληρωμή των «κόκκινων δανείων» αλλά και λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών από τα funds. Στον νομό Αχαίας εκποιείται ακόμα και μια ιδιωτική φοιτητική εστία, όπως και βιομηχανικοί χώροι.

Η απόφαση των δικηγορικών συλλόγων για παράταση της αποχής

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 30.12.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε να παραταθεί η αποχή των δικηγόρων-μελών τους μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του 2022 (28/2) από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, σύμφωνα με το ειδικότερο πλαίσιο που έχει καθορίσει η Συντονιστική Επιτροπή.

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει εξειδικεύσει το πλαίσιο της αποχής ως ακολούθως:

Α) Αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθρο 924 Κ.Πολ.Δ), που αποτελεί την πρώτη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο, του οποίου η ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από το δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρο 36 παρ. 2 περ. β Κώδικα Δικηγόρων), πλην της περίπτωσης, κατά την οποία η Τράπεζα ή η Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων έχει χορηγήσει στον πληρεξούσιο δικηγόρο της έγγραφη βεβαίωση από την οποία να αποδεικνύεται ότι ο δανειολήπτης- καθού δεν ανήκει στα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020.
Β) Αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθρο 927 Κ.Πολ.Δ), κατά τα ανωτέρω.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος