FOLLOW US: facebook twitter

Ξενύχτησαν στη φωτιά – Στο «πόδι» οι κάτοικοι των Φωναϊτίκων και της Κορυφής από τη νυχτερινή πυρκαγιά

Ημερομηνία: 30-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Περιβάλλον
-Δύσκολη μάχη έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας

Δύσκολη νύχτα βίωσαν το Σάββατο οι κάτοικοι των Φωναϊτίκων και της Κορυφής του δήμου Πύργου, καθώς η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 8 χθες το βράδυ σε δασική έκταση, εξαπλώθηκε γρήγορα και απείλησε την κατοικημένη ζώνη και τις περιουσίες των πολιτών.

Στο –αρκετά δύσβατο- σημείο κινητοποιήθηκαν άμεσα ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, δίνοντας μάχη για να μην κατέβει η φωτιά προς τα δύο χωριά. Η επικινδυνότητα της πυρκαγιάς σήμανε συναγερμό στους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της, καθοδηγώντας τους πυροσβέστες στους σωστούς δρόμους και διαθέτοντας υδροφόρες και «τσάπες» για να ανοίξουν οι δρόμοι και να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος των Φωναϊτίκων, Αθανάσιος Δανίκας, προκλήθηκε ανησυχία γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά πυρκαγιά στην περιοχή.

«Η φωτιά ξεκίνησε στις οκτώ παρά πέντε από ό,τι είδα μετά τον δρόμο προς την Κορυφή και μέσα σε δέκα λεπτά έπεσε από δω, γιατί φύσαγε ΒορειοΔυτικός άνεμος.  Έχουν έρθει αρκετά οχήματα, δεν έχουμε παράπονο. Προς το παρόν καίει δάσος και περιμένουμε να δούμε αν θα κάψει λιοστάσι και σταφίδα. Ελπίζουμε ότι με την παύση του αέρα θα τα καταφέρουμε. Ανησυχούμε γιατί είναι η τέταρτη φορά που πιάνουμε φωτιά μέσα σε έναν μήνα. Υποψίες μπορεί να υπάρχουν, αλλά άμα δε δεις κάτι, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φωναϊτίκων, Βασίλης Γιαννόπουλος, τόνισε στην «Πρωινή» ότι οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας οργανώθηκαν και κινητοποιήθηκαν αμέσως  για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και να προστατέψουν το χωριό και τις περιουσίες τους.

«Είμαστε παρόντες από την πρώτη στιγμή και συμβάλλουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε και βοηθάμε τα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν γρήγορα στη φωτιά και να μην εγκλωβιστούν. Είναι η τέταρτη φορά που μας βάζουν στο στόχαστρο. Οι δύο ήταν κάτω στο χωριό και η πιο πρόσφατη πριν από 20 μέρες, πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά. Λογικά είναι εμπρησμός, δεν είναι τυχαίο. Τώρα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξή της, διότι αν κατέβει κι άλλο κάτω, θα κινδυνέψουν να καούν σταφίδες και ελιές που έχει ο κόσμος εδώ», δήλωσε.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, ενισχυμένες και με πεζοπόρο τμήμα, έδωσαν δύσκολη και ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για να την περιορίσουν, διότι καταγράφονταν διαρκώς αναζωπυρώσεις. Λίγο πριν από τις 10μ.μ. η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα μέσω του 113 προς τους κατοίκους της Βροχίτσας και της Κορυφής να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση των χωριών.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχείρησαν 64 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, από Ηλεία και Αχαΐα, με επικεφαλής της επιχείρησης τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Αρχιπύραρχο Ανδρέα Στεμπίλη, τον διοικητή ΠΥ Ηλείας Βασίλη Σολδάτο και τον διοικητή της ΠΥ Πύργου Γιώργο Κωνσταντακόπουλο, ενώ χθες το πρωί ξεκίνησε ρίψεις από αέρος το ελικόπτερο Έρικσον από την Ανδραβίδα. Στην κατάσβεση συνεβαλε με μέσα πυρόσβεσης και η Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου.

Εκτιμήσεις για εμπρησμό

Τα αίτια της πυρκαγιάς ήδη διερευνώνται από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως πρόκειται για εκούσιο εμπρησμό, αφού η ώρα και η μέρα (Σάββατο στις 8μ.μ.) δεν είναι παράμετροι που οδηγούν σε εμπρησμό από αμέλεια. Παράλληλα ερευνώνται και οι εκρήξεις που ακούστηκαν, σύμφωνα με τον αρμόδιο πυροφύλακα, οι οποίες εικάζεται ότι οφείλονται σε γκαζάκια.

Έγκυρες πηγές υπενθύμισαν στην «Πρωινή» ότι το περασμένο Μάιο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε κοντινό σημείο στη Βροχίτσα, για αυτό και ερευνούν προσεκτικά την υπόθεση, συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος