FOLLOW US: facebook twitter

Στο «κόκκινο» οι ΔΕΥΑ λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους

Ημερομηνία: 07-12-2022 | Συντάκτης:

Η πρόεδρος της  ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου στη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Στην 32η Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. συμμετείχε η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων των Δ.Ε.Υ.Α. από όλη την Ελλάδα, καθώς και με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτών της αντιπολίτευσης, του Προέδρου της ΚΕΔΕ και της ηγεσίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Στη Γενική Συνέλευση κυριάρχησε η αγωνία των Δ.Ε.Υ.Α. για το αυξημένο ενεργειακό τους κόστος λόγω της υπέρογκης αύξησης της τιμής του ρεύματος από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα, που είχε ως συνέπεια την πρόσθετη επιβάρυνση των Δ.Ε.Υ.Α. με πάνω από 120 εκ. ευρώ, καθώς και για την αποδυνάμωση των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της υποστελέχωσής τους.

Αυτό επισήμανε και στην ομιλία της η κ. Τζανέτου, τονίζοντας ότι  η ΔΕΑΥ Πύργου, αφουγκραζόμενη το γενικότερο κλίμα, ήδη προχώρησε και εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ενεργειακή αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, και το έργο προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα σε δημοπράτηση.

Τα αιτήματα των επιχειρήσεων

Τόσο ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης όσο και ο Αντιπρόεδρος Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων,  ζήτησαν από τα συναρμόδια Υπουργεία την στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. για να διαχειριστούν το ενεργειακό τους κόστος και ειδικότερα ζήτησαν επαρκή οικονομική ενίσχυση, ειδικό τιμολόγιο ενέργειας, “χώρο” στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και χρηματοδότηση των ενεργειακών δράσεων ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.

Επίσης, ζήτησαν να δρομολογηθούν ορθολογικές και δίκαιες διαδικασίες για να προσλάβουν οι Δ.Ε.Υ.Α. το απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους προσωπικό με βάση την νομική τους φύση και το θεσμικό τους πλαίσιο, ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την ανάληψη από την ΡΑΕ, με βάση νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων ως προς τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη αυτή για τις Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και για τον τομέα των υδάτων γενικότερα.

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε πρώτη φάση οικονομική ενίσχυση στις Δ.Ε.Υ.Α. ύψους 20 εκ. ευρώ με βάση νομοθετική διάταξη που προωθείται προς ψήφιση για να καλύψουν μέρος της οικονομικής τους επιβάρυνσης που προέκυψε από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και θα διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Υπογράμμισε ότι  στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα ξεκινήσει διάλογος του Υπουργείου με την Ε.Δ.Ε.Υ. και  δεσμεύθηκε ότι οι επιχειρήσεις  δεν θα ιδιωτικοποιηθούν και δεν θα χρεοκοπήσουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος