FOLLOW US: facebook twitter

Στο Γρύλο στη γη των προγόνων του αναπαύεται από χθες ο Διονύσης Σιμόπουλος

Ημερομηνία: 10-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Στην Αθήνα τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και μετά η σορός του μεγάλου έλληνα αστροφυσικού μεταφέρθηκε στην Ηλεία

Στο αγαπημένο του χωριό, στο ησυχαστήριό του στον Γρύλλο του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων , όπου άλλοτε πέρναγε καλοκαίρια και  χειμώνες και  Πασχαλινές γιορτές όταν ήθελε να ξεκουραστεί, αναπαύεται από χθες το απόγευμα ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο μεγάλος έλληνας αστροφυσικός και επίτιμος Δ/ ντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου που «έφυγε» την Κυριακή το απόγευμα σε ηλικία 79 ετών, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο.  Η Ηλειακή Ολυμπιακή γη, φιλοξενεί πλέον στα σπλάχνα της έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο, δάσκαλο και επιστήμονα, έναν μεγάλο Έλληνα.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στις 11 χθες το πρωί στην Αθήνα, όπου το  τελευταίο αντίο στον Διονύση Σιμόπουλο είπαν  συγγενείς, συνεργάτες  και φίλοι του γνωστού αστροφυσικού αλλά και πολλοί άνθρωποι που τον θαύμαζαν, ενώ η οικογένειά του, η σύζυγός του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του,  τον αποχαιρέτισαν με βαθιά οδύνη. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στου Παπάγου όπου έγινε η κηδεία για να του αφήσει ένα λουλούδι.

Πολλά και τα στεφάνια, ανάμεσά τους και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και η οικογένεια είχε ζητήσει αντί στεφάνων όσοι επιθυμούν να καταθέσουν δωρεές στην Φλόγα για τα παιδιά με καρκινο. Εκείνο όμως  που ξεχώριζε ήταν το στεφάνι «Διονύση, ραντεβού στα ψηλά αλώνια του διαστήματος» έγραφε χαρακτηριστικά το στεφάνι, που απέστειλε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Αργά το μεσημέρι  μετά την εξόδιο ακολουθία στην Αθήνα,  η σορός  αναχώρησε για την Ηλεία,με την συνοδεία της οικογένειάς του,  για να πραγματοποιηθεί η ταφή στον Γρύλλο, αφού αυτή ήταν κι η τελευταία του επιθυμία.  Να ταφεί στο χωριό των προγόνων του, στο χωριό του πατέρα του, στο  Γρύλλο. Όλο το χωριό ήταν εκεί και τον περίμενε, όπως και πολλοί ακόμα Ηλείοι από΄όλον τον νομό, για να αποτίσουν φορο τιμής στον σπουδαίο άνθρωπο και επιστήμονα,  αφού ο Διονύσης Σιμόπουλος είχε παντού φίλους και ανθρώπους που τον θαύμαζαν και τον αγαπούσαν, ενώ μιλούσε πάντα ανοιχτά και με θάρρος, ακόμα και για την μάχη που έδινε για τον καρκίνο, σε φίλους, σε συνεντεύξεις και στο φβ.  

“Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει θα ζήσω παραπάνω. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του πλανηταρίου το 2023” είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.Μπορεί ο Διονύσης Σιμόπουλος να μην πρόλαβε τελικά να την δει, όμως θα είναι πάντα “ένοικος” στο Πλανητάριο!

Το σπαρακτικό αντίο της κόρη του  Δ. Σιμόπουλου Ελένης στον αγαπημένο της πατέρα

Mε μια ανάρτησή της στο φβ η κόρη του Ελένη Σιμοπουλου, αποχαιρέτησε με λόγια συγκινητικά τον πατέρα της γράφοντας:

«Κάθομαι άγρυπνη και σε σκέφτομαι πατερούλη μου. Μπαμπάκα μου αγαπημένε. Διαβάζω τις αναρτήσεις τόσων και τόσων που σε αγάπησαν, σε εκτίμησαν και σε σεβόντουσαν και με γεμίζουν υπερηφάνεια.

Μια ζωή υπερήφανη που ήμουν η κόρη σου. Μια ζωή από μικρή: «Ο μπαμπάς μου βάζει τα άστρα στον ουρανό». Ταπεινός, ευγενικός, ευαίσθητος, ψυχοπονιάρης, πεισματάρης, δυνατός … πολύ δυνατός. Με εκείνο το γέλιο που έκανε όλους γύρω σου να γελάνε από ψυχής έτσι και ξεκαρδιζόσουν. Θα μου λείψει αυτό το γέλιο.

Αχ βρε μπαμπάκα μου, στο είχα πει τόσες φορές και στο λέω άλλη μία εδώ για να το δουν κι άλλοι: μας αφήνεις ΓΕΜΑΤΟΥΣ μπαμπάκα μου, αγαπημένε! Γεμάτους!

Αναπαύθηκες τώρα μπαμπά μου και το νιώθω ότι δεν μας αφήνεις ποτέ … εκεί θα είσαι δίπλα μας να συνεχίζεις να ακούς για την «βαρετή» μας καθημερινότητα λες και σου περιγράφουμε  κοσμοϊστορικά γεγονότα! «Δίπλα» έστω και από αλλού.

Μπαμπά μου!

Παλικάρι μέχρι τελευταία στιγμή! Έφυγες με το χαμόγελο στα χείλη.  Παλικαρίσια.

Το ευχαριστώ είναι λίγο αλλά πρόλαβα να στο πω.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος