FOLLOW US: facebook twitter

Στο φως άγνωστες πτυχές της ζωής και δράσης του Μίλτωνα Ιατρίδη

Ημερομηνία: 05-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Εξαίσια η εκδήλωση προς τιμήν του Πυργιώτη ήρωα πλοιάρχου του θρυλικού υποβρυχίου Παπανικολής – Την δημιουργία ιστορικού Μουσείου στο Λάτσειο προανήγγειλε ο δήμαρχος Πύργου

Πολλές ιστορικές λεπτομέρειες από την ηρωική δράση του Πυργιώτη ήρωα του Πολεμικού μας Ναυτικού την περίοδο του  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  Μίλτωνα Ιατρίδη, του πλοιάρχου του θρυλικού υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες από την ζωή του, από την γέννησή του μέχρι τον θάνατό του σε τροχαίο το 1960,   παρακολούθησε την Κυριακή το πρωί πολύς κόσμος στο θέατρο Απόλλων. Ο ανιψιός του Βασίλης Ιατρίδης, κατά την διάρκεια της σεμνής και λιτής αυτής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δήμος Πυργου με την ΕΑΑΝ, παρουσίασε μέσα από το βιβλίο του που φέρει τον τίτλο  «ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» και αναφέρεται στην βιογραφία του Μίλτωνος Ιατρίδη, την σπάνια και αντισυμβατική προσωπικότητά του και την θαρραλέα στάση που ακολούθησε σε όλη του την διαδρομή.

Το πάνελ της εκδήλωσης πλαισίωσαν ο επικεφαλής του γραφείου του δημάρχου Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Ιατρίδης, ο φιλόλογος- ιστορικός Γιώργος Κουρκούτας και ο Αναστάσιος Κάρμης Κυβερνήτης του Υποβρυχίου “Παπανικολής Β’ που αναφέρθηκαν ο καθένας από την σκοπιά του σε πολλά ιστορικά γεγονότα που αφορούσαν τον Μίλτωνα Ιατρίδη. Ο κ. Γ. Κουρκούτας ήταν εκείνος που αναφέρθηκε στο βιβλίο παρουσιάζοντας σημαντικά γεγονότα της ζωής και της δράσης του Μίλτωνα Ιατρίδη, ενώ ο κ. Κούρτης αναφέρθηκε στα ηρωϊκά κατορθώματα του στις θάλασσες της Αδριατικής, καθώς στις  24 Δεκεμβρίου 1940, το υποβρύχιο “Παπανικολής” επιτέθηκε εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική και κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν όπλα, πολεμοφόδια στα παράλια της Αλβανίας, για να ενισχυθούν οι ιταλικές μονάδες που προσπαθούσαν να νικήσουν τους Έλληνες. Για το σπουδαίο κατόρθωμά του αυτό, ο κυβερνήτης Μ. Ιατρίδης προβιβάστηκε μάλιστα άμεσα σε αντιπλοίαρχο επ’ ανδραγαθία και του απονεμήθηκε το “Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας”, στις 30 Δεκεμβρίου 1940.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Ιατρίδης αναφέρθηκε στην παιδική και εφηβική ηλικία του Μίλτωνα Ιατρίδη στον Πύργο, παραθέτοντας στην συνέχεια γεγονότα από την πολεμική και πατρωτική του δράση, τονίζοντας ότι ένας νέος άνθρωπος  σε ηλικία μόλις 34 ετών δόξαζε την Ελλάδα με τορπιλισμούς εχθρικών ιταλικών πλοίων.  Αποκάλυψε ακόμα ότι σύντομα θα έχει στα χέρια του νέα στοιχεία από τα ιταλικά και γερμανικά αρχεία, τα οποία και θα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του χρόνου φέρνοντας στο φως κι άλλες ακόμα άγνωστες ιστορικές λεπτομέρειες.

Χαιρετισμούς στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Ωλένης , ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος,  ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ζώης Υφαντής, ο πρώην πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λεωνίδας Βαρουξής και ο Ροδαμάνθης Φουντουλάκης εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Υποβρυχίων.

Ιστορικό Μουσείο στο Λάτσειο 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Πύργου ανακοίνωσε μάλιστα  ανακοίνωσε την δημιουργία ιστορικού Μουσείου στο ισόγειου του δημοτικού Μεγάρου , όπου θα φιλοξενηθούν  ιστορικά αρχεία και προσωπικά αντικείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων του νομού και εννοείται ότι ο Μίλτωνας Ιατρίδης θα έχει μια ξεχωριστή θέση σε αυτό το Μουσείο. Μάλιστα την προσπάθειά του αυτή δήλωσε λίγο αργότερα, ότι θα ενισχύσει από την πλευρά της και η κ Γιάννα Δεσποτοπούλου με υλικό που θα αφορά τον Μίλτωνα Ιατρίδη.  Επισης ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα φέρει προταση στο Δ.Σ να ανακηρυχθούν οι στενοί συγγενείς του ήρωα, επίτιμοι δημότες Πύργου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώης Υφαντής επισήμανε ότι Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου  ηταν αυτό που εξέδωσε και το  βιβλίο για να καταγραφεί στην συνείδηση των Πυργιωτών η ηρωική δράση του Μίλτωνος Ιατρίδη και θεωρεί σκόπιμο να διανεμηθεί στα σχολεία του δήμου Πύργου και σε στρατιωτικές σχολές.

Της εκδήλωσης, προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην ομόγνωμη πλατεία όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Μίλτωνα Ιατρίδη και εν συνεχεία κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Πύργου  Τάκης Αντωνακόπουλος και οι οικογένειες  του Βασίλη Ιατρίδη και του Βασίλη Δεσποτόπουλου, στους εκπροσώπους των οποίων ο δήμαρχος Πύργου απένειμε και τιμητικές πλακέτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος