FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο ο εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ

Ημερομηνία: 29-06-2020 | Συντάκτης:

Εγκρίθηκαν τρία νέα έργα για τον έλεγχο των παροχών νερού από το περ/κό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Τρία έργα που θα συμβάλουν στη μείωση της σπατάλης του νερού στην άρδευση και στον έλεγχο της κατανάλωσης από πλευράς καλλιεργητών, εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την περασμένη Τετάρτη.

Τα δύο πρώτα αφορούν την προμήθεια ηλεκτρονικών υδροληψιών, κεντρικών παροχομέτρων και τηλεμετρικού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και ελέγχου των παροχών του αρδευτικού δικτύου στον ΤΟΕΒ Σαβαλίων και στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, με προϋπολογισμό 877.530,22€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και 1,44 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το τρίτο έργο αφορά τον Β’ ΤΟΕΒ Πύργου και προβλέπει την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδροληψιών με υδρομετρητή και κεντρικών υδρομετρητών στα αντλιοστάσια άρδευση, έργο προϋπολογισμού 929.000 ευρώ.Και οι τρεις παρεμβάσεις είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 20142020, συνολικού προϋπολογισμού Πράξης: 2,19 εκατ. ευρώ.

Στόχος της Περιφέρειας είναι με τα συγκεκριμένα έργα να αποκτήσει σαφή και καθαρή εικόνα για το ύψος της κατανάλωσης του νερού που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί κατά την άρδευση, προκειμένου να τερματιστούν φαινόμενα κατάχρησης, να εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες νερού και να επικρατήσει πλήρης διαφάνεια στο αρδευτικό έργο της Ηλείας.

Πέρα από την έγκριση με τους ΤΟΕΒ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέλυσε την πρόταση της περιφέρειας για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, ώστε να επιλυθεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα, αυτό του κόστους, που επιφέρει δυσχέρειες στην λειτουργία και των ΤΟΕΒ και των αγροτών.Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής είναι καινοτόμα και εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και, όπως ανέφερε ο αντιπερ/ρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλος, πρόκειται για ένα σχέδιο ρεαλιστικό και αποδοτικό μεσοπρόθεσμα, που θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τους παραγωγούς και τον πρωτογενή τομέα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος