FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα του αρδευτικού της Ηλείας

Ημερομηνία: 29-08-2022 | Συντάκτης:

Δίκτυο, χρέη και ενεργειακό κυριάρχησαν στη διευρυμένη συνεδρίαση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού

Η επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων του αρδευτικού δικτύου ήταν το κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού την περασμένη Παρασκευή, με τη συμμετοχή και των διοικήσεων των ΤΟΕΒ.

Τα ακανθώδη ζητήματα του οργανισμού είναι το παρωχημένο δίκτυο, που απαιτεί υψηλό κόστος συντήρησης, το ενεργειακό και οι οφειλές προς τη ΔΕΗ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Μιλάμε για ένα δίκτυο τεράστιων χιλιομέτρων που το κόστος συντήρησης του είναι τεράστιο. Με δεδομένα τα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν τώρα, θεωρώ ότι και με τη διάθεση που υπάρχει και από την πλευρά της περιφέρειας, πολλά από τα προβλήματα μπορούν να λυθούν όχι όμως σε όλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε και να έχουμε μία καλή χειμερινή περίοδο αλλά και μία καλή αρδευτική περίοδο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τόνισε πως με συνεργασία, διάθεση και διάλογο, μπορούν να λυθούν πάρα πολλά προβλήματα.

«Το οικονομικό κομμάτι είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί όλους και θα μας απασχολεί, αλλά ξαναλέω ότι όταν υπάρχει θέληση και διάθεση πολλά από τα προβλήματα που μας ταλανίζουν μπορεί να βρουν λύση», είπε σχετικά.

Για το ενεργειακό ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως βασική προτεραιότητα του οργανισμού είναι η αυτονομία του, αλλά είναι μια επιδίωξη που απαιτεί ρεαλισμό ως προς την υλοποίησή της. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Ήδη έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από την Περιφέρεια με τις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες όμως απαιτούν χρόνο. Το ένα κομμάτι είναι αυτό, που είναι και το άμεσο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ΤΟΕΒ. Οι περισσότεροι είναι με ασφαλιστικά μέτρα. Αυτά κάποια στιγμή θα τελειώσουν καθώς πρέπει να προγραμματίσουμε και την αρδευτική χρονιά και είναι ένα πολύ μεγάλο αγκάθι», εξήγησε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί μία λύση από την κεντρική εξουσία για τις συσσωρευμένες οφειλές της ΔΕΗ με τη μορφή επιδότησης στους Οργανισμούς ή στους ίδιους τους αγρότες, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και τη νέα χρονιά.

«Καίνε» τα χρέη

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να ιεραρχηθούν τα προβλήματα του Οργανισμού, προκειμένου να αποκτήσει την αξιοπιστία που πρέπει να έχει, τονίζοντας ότι μόνο τότε πολλά από αυτά τα ζητήματα  θα βρουν τη λύση τους, καθώς δεν υπάρχουν “μαγικά ραβδάκια”.

Προέβλεψε μάλιστα ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος, ενώ ευχήθηκε να δρομολογηθούν άμεσα κάποια ζητήματα τα οποία δεν ταλανίζουν μόνο τους ΤΟΕΒ της Ηλείας αλλά όλη τη χώρας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εξεύρεση άμεσης λύσης από το αρμόδιο υπουργείο.

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουν να δρομολογηθούν κάποια πράγματα, είναι θέματα τα οποία δεν ταλανίζουν μόνο τους δικούς μας ΤΟΕΒ αλλά όλη την Ελλάδα αλλά θα πρέπει κεντρικά να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Το υπουργείο από ό,τι φαίνεται δείχνει αυτή τη διάθεση, δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι εφικτό οικονομικά», σχολίασε.

 Έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, με βάση τους ισολογισμούς που έχουν κατατεθεί και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής του Οργανισμού κ Δημοσθένης Αλεξόπουλος, οι ΤΟΕΒ οφείλουν προς τον ΓΟΕΒ 5.892.491,03 ευρώ, ποσό που όμως από την πλευρά των ΤΟΕΒ αμφισβητείται, αφού ήδη έχουν καταθέσει ενστάσεις. Μέχρι το τέλους του 2021, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι οφειλές των Δήμων και της Περιφέρειας προς τον ΓΟΕΒ είναι 1.318.500 ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των προμηθευτών έως και σήμερα δεν ξεπερνούν τους 240.000 ευρώ.

Παράλληλα ο ΓΟΕΒ αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμο Πύργου τις προσεχείς ημέρες, για να διευθετηθεί το ζήτημα των οφειλομένων προς τον οργανισμό, λόγω της επιτακτικής ανάγκης για την επισκευή αντλιοστασίων που έχουν κομβικό ρόλο στο αποστραγγιστικό δίκτυο του Δήμου. Παρόμοιες συναντήσεις θα γίνουν και με τους άλλους δήμους που έχουν οφειλές, ενώ σύντομα θα  κληθεί η πρόεδρος της ΥΔΡΗΛ κ Μαρία Μπίλια, καθώς στην ΥΔΡΗΛ ο ΓΟΕΒ συμμετέχει με το 20%, με στόχο να ενημερώσει σχετικά με την πορεία της Εταιρείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος