FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο η τιμή των απορριμμάτων

Ημερομηνία: 05-01-2023 | Συντάκτης:

-Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τιμολογιακή πολιτική της ΜΕΑ Τριανταφυλλιάς στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ

-Θα ζητήσουμε να μην ισχύσει η προσαρμογή 6%, τόνισε ο Γ.Λυμπέρης χτυπώντας «καμπανάκι» για τα χρέη των δήμων

-Απείχε από τη συνεδρίαση λόγω διαφωνίας με την τιμολογιακή πολιτική ο Τ. Αντωνακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας η νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων από τη Μονάδα Επεξεργασίας στην Τριανταφυλλιά.

Με βάση το σχέδιο τιμολόγησης που είχε εγκριθεί πριν από μερικούς μήνες, ελήφθη υπόψη ως προϋπολογιστική ποσότητα υπολογισμού η 52.748,36 tn/έτος. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης του έργου, η τιμή που εφαρμόζεται για τους πρώτους 60.000 εισερχόμενους τόνους αποβλήτων ανά έτος είναι 63,52 €/tn (Βασική Τιμή 1 για 0 – 60.000 tn/έτος), ενώ η τιμή για τους 60.001 έως 80.000 εισερχόμενους τόνους αποβλήτων ανά έτος είναι 38,13 €/tn (Βασική Τιμή 1 για 60.001 – 80.000 tn/έτος).

Στις αρχές του έτους 2023 θα πραγματοποιηθεί ετήσιος συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που καταβλήθηκαν το 2022 και των ποσών που θα έπρεπε πραγματικά να έχουν καταβληθεί βάσει των 17 πραγματικών ποσοτήτων του έτους 2022. Για τον υπολογισμό τους κόστους διάθεσης στο ΧΥΤΥ, λαμβάνεται τιμή 15,39 €/tn για τις εργασίες ταφής των υπολειμμάτων και προστίθεται το ειδικό τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο βάση Ν. 4819/2021  για το έτος 2023 είναι 25 €/tn. Επίσης, υπολογίζεται αντισταθμιστικό όφελος 1% επί του προϋπολογισμού εσόδων του Φορέα, το οποίο συνυπολογίζεται στο ετήσιο κόστος διαχείρισης και καταβάλλεται από όλους τους Δήμους της Περιφέρειας μέσω της ετήσιας εισφοράς.

Ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του Φορέα, Γιάννης Λυμπέρης, ανέφερε ότι θα ζητήσει να διερευνηθεί η δυνατότητα να μην αυξηθεί η τιμή κατά 6%, κάτι που δεν είναι εύκολα εφικτό διότι πρόκειται για νομική δέσμευση, και πρόσθεσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας θα κληθούν να αναλύσουν την κατάσταση οι εκπρόσωποι της μονάδας στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, σημειώνοντας ότι τόσο το ΚΔΑΥ όσο και ο θρυμματιστής θα γίνουν από τον ανάδοχο μόλις υπάρξει θετική νομική γνωμοδότηση και σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Όσον αφορά τις οφειλές των δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ, έχουν ήδη γίνει απευθείας παρακρατήσεις σε πόρους των δήμων για την περίοδο 2019-2021 από το ΥΠΕΣ αλλά και από τη ΔΕΗ, οι οποίες θα συνεχιστούν αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος ρύθμισης και εξόφλησης των οφειλών.

Αποχή και διαφωνία από Αντωνακόπουλο για την τιμολογιακή πολιτική

Την αντίθεσή του στην τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ για το έτος 2023, εκφράζει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ενημερώνοντας, για τις ενστάσεις και την αποχή του από την – εξ αναβολής – συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/1/2023, με επιστολή του τον πρόεδρο του Φορέα Γιάννη Λυμπέρη.

Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Αντωνακόπουλος:

«Δυστυχώς καθοριστικά θέματα που αφορούν τον κύκλο Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας, παραμένουν χωρίς βελτίωση, παρά τις υποσχέσεις του εκπροσώπου της Αναδόχου εταιρείας, προ (1) ενός έτους, σε συνάντηση Δημάρχων Ηλείας στην Αμαλιάδα.

1- Δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία και λειτουργία ΚΔΑΥ.

2- Δεν παραλαμβάνει η Μονάδα επεξεργασίας, κλαδέματα προς παραγωγή βιομάζας, βιοαερίου-ηλεκτρισμού.

3- Το υπόλειμμα μετά την επεξεργασία παραμένει 40% όταν ελάχιστος στόχος είναι το 30%. Έτσι το κόστος που επιβαρύνει τον πολίτη είναι δυσβάσταχτο.

4- Παρά τις υποσχέσεις του Δ/ντα συμβούλου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου προ διετίας, ότι επανεξετάζει τις τιμές ανά τόνο της Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, δεν θέτετε ούτε εσείς, ούτε ο Δ/νων Σύμβουλος τέτοιο ζήτημα. Η δέσμευσή του είναι γραμμένη στα επίσημα πρακτικά του Δήμου Πύργου. Υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα.

-Αντίθετα, με συνοπτικές διαδικασίες προωθείτε την εισπρακτική πολιτική του όλου συστήματος.

-Ζητάμε να υλοποιήσετε την διατυπωθείσα πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΦΟΔΣΑ για νέα συνάντηση όλων των εμπλεκομένων (Δήμαρχοι, εκπρόσωποι στο ΦΟΔΣΑ, εκπρόσωπος εταιρείας) προς αναζήτηση βιώσιμης οικονομικής συνεργασίας αλλά με ρύθμιση των οφειλών.

Για τους λόγους αυτούς, δεν συμμετέχουμε στη σημερινή συνεδρίαση».

Στην εξ αναβολής συνεδρίαση ψήφισαν συνολικά έξι (6) με θετική ψήφο και τρεις με αρνητική, μεταξύ των οποίων οι εκπρόσωποι του Δήμου Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος και Κώστας Νικολούτσος. Από τη συνεδρίαση απείχαν επίσης ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος