FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο η στελέχωση των δήμων-Τι συζήτησε ο Βορίδης με τους αιρετούς της Ηλείας στον Πύργο

Ημερομηνία: 11-02-2022 | Συντάκτης:


-Στοχευμένες προσλήψεις προανήγγειλε ο ΥΠΕΣ, αποκλείοντας χωροταξικές αλλαγές
-Ταχύτερη απορρόφηση πόρων ζήτησε ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η στελέχωση των δήμων και η γρηγορότερη απορρόφηση πόρων ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με τους αιρετούς της Ηλείας στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, στο πλαίσιο της παρουσίας του στους εορτασμούς για τον πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο.
Μετά την ολοκλήρωση της θρησκευτικής λειτουργίας, ο υπουργός Εσωτερικών μετέβη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου συζήτησε με αιρετούς της Ηλείας τα πιο κομβικά προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε στοχευμένες προσλήψεις με έμφαση σε ειδικότητες όπως οι μηχανικοί, οι οικονομολόγοι και οι επιστήμονες πληροφορικής.
«Η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τον δήμαρχο θεωρείται από την πλευρά μας άριστη.Μαζί με την ευρύτερη στήριξη στους δήμους έχουμε ενεργοποιήσει και προχωράμε αρκετά καλά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά και φέτος μετά από πολλά χρόνια, έχει “σηκωθεί” προκήρυξη για προσλήψεις ουσιαστικά δυο ετών και ελπίζουμε και τριών ετών στην ίδια προκήρυξη, στον προγραμματισμό προσλήψεων που έχουμε για τους OTA, γεγονός που θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους δήμους με επιστημονικό προσωπικό. Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει στην προκήρυξη αυτή, είναι να προσλάβουμε κυρίως μηχανικούς, οικονομολόγους και επιστήμονες πληροφορικής, γιατί μας ενδιαφέρει να υποστηρίξουμε την αναπτυξιακή προοπτική και δυνατότητα των δήμων, στηρίζοντάς τους ακριβώς με επιστημονικό προσωπικό», δήλωσε.

Ο διπλός στόχος του νέου νόμου στους ΟΤΑ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Πρωινής για τον νέο εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική και να υιοθετήσει νέο σύστημα πιο κοντά στο πλειοψηφικό, κάνοντας λόγο για «ιδεολογική εμμονή» του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι αλλαγές στον πρόσφατο νόμο για την αυτοδιοίκηση έγιναν με βάση την εμπειρία που αποκομίσαμε από την εμπειρία της απλής αναλογικής. Αρκεί να ρωτήσετε τους δημάρχους που δεν είχαν πλειοψηφία, αν μπορούσαν να διακυβερνήσουν αποτελεσματικά και προς όφελος των πολιτών, διότι ο δημότης είναι το θέμα. Με θλίβει το ότι μέχρι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αναθεωρήσει ένα προφανές σφάλμα. Δεν μπορεί όλοι οι αυτοδιοικητικοί, σε όλη την Ελλάδα και διαφορετικών παρατάξεων, να λένε ότι αυτό το σύστημα ήταν καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση. Είμαστε αναγκασμένοι ακόμα και σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, να κάνουμε νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να απαμβλύνουμε τις συνέπειες αυτού του συστήματος. Όλη αυτή η συζήτηση με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή ή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είναι μια προσπάθεια να διακυβερνηθούν αποτελεσματικοί δήμοι. Αυτό φάνηκε ότι ήταν μια ιδεολογική εμμονή, το είχαμε επισημάνει πριν από την ψήφιση τις συνέπειες και είχαμε εξηγήσει ότι θα το αλλάξουμε προεκλογικά και τώρα φτάνουμε σε μια ισορροπία αποτελεσματικής διακυβέρνησης», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών κα πρόσθσε ότι τα εκλογικά συστήματα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου και τη διασφάλιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης. «Πρέπει να γίνεται στάθμιση και θεωρώ ότι αυτό που ψηφίσαμε την επιτυγχάνει», σημείωσε.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχουν κατατεθεί αιτήματα για χωροταξικές αλλαγές, ωστόσο απέκλεισε έναρξη σχετικής διαβούλευσης στην παρούσα φάση.

Τ. Αντωνακόπουλος: «Στόχος η ταχύτερη απορρόφηση πόρων»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, έθεσε πληθώρα ζητημάτων στον κ. Βορίδη, εστιάζοντας στη γρηγορότερη απορρόφηση πόρων και πιο αποτελεσματική λειτουργία των δήμων.
«Aξία έχει να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργικότητα της αυτοδιοίκησης με προσωπικό και αυτονομία και να τρέξει πιο γρήγορα η απορροφητικότητα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Ο υπουργός ανακοίνωσε και άλλες κινήσεις σε αυτήν κατεύθυνση. Όλα γίνονται για να εισπράξει ο πολίτης καλύτερη καθημερινότητα και σε αυτό πρέπει όλοι να έχουμε μια συνεργασία στον μέγιστο βαθμό. Διαφορετικά δεν προσφέρουμε τίποτα αν ο πολίτης δεν καταλάβει τη διαφορά. Είναι ανακύκλωση του τίποτα με κέντρο το πουθενά. Από αυτά που ειπώθηκαν, νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Σήμερα τηρήθηκαν όλα τα μέτρα και κρατάμε την αισιοδοξία στέλνοντας ένα μήνυμα πρόληψης κα προσοχής. Δεν χρειάζονται βιασύνες. Καλύτερα να καθυστερήσουμε παρά να βιαστούμε», δήλωσε και στη συνέχεια σχολίασε την επιστολή συγγνώμης από τον δήμαρχο Σπάρτης, Π. Δούκα.
«Στην πολιτική το συγγνώμη δεν έχει κανέναν αντίκτυπο.Η κουβέντα είναι σαν την πέτρα, αν την πετάξεις δεν γυρίζει πίσω. Από εκεί και πέρα ο θεός συγχωρεί, συγχωρούμε και εμείς, δεν είναι κακό να συγχωρείς, αλλά δεν τον απαλλάσσω εγώ από αυτό. Εμείς δεν είμαστε ούτε εμπαθείς ούτε εκδικητικοί, αλλά ειπώθηκε , δεν μπορούμε να το σβήσουμε», σημείωσε.

Συνάντηση και στο ΕΒΕ Ηλείας

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Λάτσειο, ο κ. Βορίδης μετέβη στο Επιμελητήριο Ηλείας, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κώστα Νικολούτσο και στελέχη του ΕΒΕ, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα της αγοράς και την επίδραση της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Στο περιθώριο της σύσκεψης, συζήτηση με τον κ.Βορίδη είχε ο Υπ. Τύπου αυτοδιοίκησης της ΝΔ , Λευτέρης Βαρουξής. Αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη διαρκή συνεργασία σε θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του, για την όσο των δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος των δήμων της Ηλείας. Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που εξελίσσεται στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όλων των εποχών για τους δήμους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα φλέγοντα θέματα των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Μάλιστα ο κ. Βαρουξής, κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών συγκεκριμένες προτάσεις που άπτονται της αρμοδιότητάς του και μπορούν να δώσουν σημαντική στήριξη στο επιχειρείν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος