FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο η ρύπανση της παραθαλάσσιας ζώνης

Ημερομηνία: 08-03-2023 | Συντάκτης:

Συζητήθηκε προ ημερησίας το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Το ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης της παραλιακής ζώνης του δήμου Πύργου τέθηκε προ ημερησίας διατάξεως στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί μαρτυρίες για λύματα και έντονη δυσοσμία.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Ανδρέας Δημητρόπουλος αναφέρθηκε σε απόβλητα που μολύνουν τον Αλφειό και τη θάλασσα, συσχετίζοντάς τα με πιθανή μη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης και με τη δραστηριότητα των πυρηνελαιουργείων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Σπιάτζας, Κώστας Πετρόπουλος, ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα με βοθρολύματα, τονίζοντας ότι επιβαρύνονται αρκετοί κάτοικοι του οικισμού, εκ των οποίων κάποιοι μόνιμοι και με προβλήματα υγείας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κοτσώνης πρότεινε στους καταγγέλλοντες να καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για να δρομολογηθεί έρευνα για το πρόβλημα, κάτι που ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι έχει γίνει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, σημείωσε πως η ρύπανση της παραλιακής ζώνης ταλαιπωρεί επί χρόνια τους κατοίκους, αναφέροντας ως πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φυσαλίδες στο Επιτάλιο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο εργαστηριακός έλεγχος δεν έδωσε συγκεντρώσεις ρύπων ή μολυσματικών στοιχείων.

Όσον αφορά τα πυρηνελαιουργεία, ο δήμαρχος τόνισε πως η εμπειρία δικαστικών αποφάσεων από ανάλογες περιπτώσεις σε άλλους νομούς δείχνει πως τα απόβλητα δεν αξιολογήθηκαν ως τοξικά και δεν υπήρχε καταδίκη.

Για τον βιολογικό καθαρισμό ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε πως λειτουργεί κανονικά κι ότι η πιθανότητα συσχέτισης με τα λύματα είναι μηδαμινή.

«Πιστεύω ακράδαντα πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπολειτουργεί σκοπίμως ο Βιολογικός και τα λύματα να σχετίζονται με αυτή τη δραστηριότητα, διότι η αναφορά για μη λειτουργία πέντε ή έξι μέρες τον χρόνο δεν προσφέρει κάποιο όφελος. Δεν υπάρχει κίνητρο δηλαδή, για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο. Εμείς πάντως κινήσαμε διαδικασίες για τον έλεγχο των λυμάτων και καταδικάζουμε απερίφραστα όσους ρυπαίνουν συνειδητά την παραλιακή ζώνη. Έχουμε διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Ο Βιολογικός πάντως λειτουργεί κανονικά καΙ με προσεκτική συντήρηση», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος