FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο η επένδυση ηλεκτροφωτισμού στον δήμο Πηνειού

Ημερομηνία: 10-11-2020 | Συντάκτης:
Η πρόταση για ΣΔΙΤ από την πλειοψηφία, γιατί διαφωνεί η μειοψηφία

Την ενεργειακή αναβάθμιση –και την αυτοματοποίηση τουΣυστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας, σε όλο τον δήμο δρομολογεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η δημοτική αρχή Πηνειού.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών, Γ. Παναγούλια, προτεινόμενη επιλογή είναι η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) 12ετούς διάρκειας με ιδιώτη, μέσω διεξαγωγής Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, στην οποία το σύνολο της απαιτούμενης επένδυσης θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενοαπό ιδιωτικά κεφάλαια και η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει μέσω ΣύμβασηςΕνεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Όπως ανέφερε ο κ.Παναγούλιας, ο ιδιώτης αναλαμβάνει το σύνολο της ευθύνης και του ρίσκου και ο δήμος ελέγχει την ποιότητα τωνυπηρεσιών καικαταβάλλει το τίμημα από την επίτευξη της εξοικονόμησης.

«Τα οφέλη είναι το Εγγυημένο Όφελος που θα δοθεί σαν έκπτωση και το οποίο“κλειδώνει”ανεξάρτητα του αποτελέσματος, ο μηδενισμός των λειτουργικών εξόδων συντήρησηςτης υποδομής που αφορούν το αντικείμενο του διαγωνισμού, το οποίο θα δώσει πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη, και το Ενεργειακό Αποτύπωμα, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον για την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα συναφή με την επένδυση που είναι ζητούμενο για τηνχώρα μας και φυσικά τον Δήμο. Συνολικά, αυτό το όφελος εξορθολογίζει τα οικονομικά δεδομένατων ανταποδοτικών τελών και αποδίδει στον δημότη την υπηρεσία για την οποία πληρώνει καισήμερα δεν απολαμβάνει όπως απαιτείται. Το όφελος του Δήμου από αυτή την δράση θα διαμοιραστεί σε μείωση τελώνλελογισμένα και σε επενδύσεις ενίσχυσης των συναφών υποδομών», τόνισε.

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Με την πρόταση διαφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος  μειοψηφίας, Δ. Γεωργόπουλος, σημειώνοντας ότι η εισήγηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, και την καταψήφισε με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να δεσμεύσει τον δήμο για 12 χρόνια. Την πρόταση καταψήφισε και ο επικ. Της παράταξης «Νέα Εποχή, Παν. Θεοδωρακόπουλος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αγνοήθηκε μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ότι η νέα μελέτη εμπεριέχει λάθη.

Ο επικ. της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλ. Τσαουσάκης, καταψήφισε καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή πως ιδιωτικοποιεί τον ηλεκτροφωτισμό του δήμου, αφού τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη του ηλεκτροφωτισμού θα πηγαίνουν σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει την 12ετή “αναβάθμιση και διαχείριση” του συστήματος οδοφωτισμού.

Τον λόγο στη συνεδρίαση πήρε και ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρ, Μαρίνος, ο οποίος έκανε λόγο για διαστρέβλωση των παραμέτρων της πρότασης, αναφέροντας ότι με τη συγκεκριμένη Σύμβαση ο δήμος εξασφαλίζει την άριστη

λειτουργία του συνόλου του δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, την ελαχιστοποίησητου κόστους συντήρησης και την εξασφάλιση εξοικονόμησης ενέργειας σε βαθμό άνω του 70% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, χωρίς φανερή ή κρυφή αύξηση του κόστους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος