FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο η αισχροκέρδεια στη σταφίδα

Ημερομηνία: 23-12-2022 | Συντάκτης:

-Τι απάντησε ο ΥΠΑΑΤ Γεωργαντάς στον Ανδρ. Νικολακόπουλο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στοιχεία που να τεκμηριώνουν το φαινόμενο της αισχροκέρδειας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στη σταφίδα ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, από τον βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, απαντώντας στην ερώτησή του.

Όπως ανέφερε, έχει εκδοθεί νόμος από το 2021 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και κυρώσεις που επιβάλλονται από την πενταμελή Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών, όπως

«Η εν λόγω Επιτροπήκινεί και διεξάγει έρευνα αυτεπαγγέλτως, με βάση οποιαδήποτε στοιχεία έχουν περιέλθει σε γνώση της ή κατόπιν καταγγελίας, (…)  Μάλιστα, στις 7.12.2022 η ανωτέρω Επιτροπή απέστειλε στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) επιστολή για την αποστολή στοιχείων σε σχέση με τη διαπίστωση τέτοιων αθέμιτων πρακτικών. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις και κατά το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, θα προχωρήσουμε στις αντίστοιχες κυρώσεις ενώ οι λοιπές περιπτώσεις θα προωθηθούν στην έτερη αρχή επιβολής, την Επιτροπή Ανταγωνισμού», σημείωσε στο απαντητικό έγγραφο.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο του οριστικοποιημένου πλέον Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 της Ελλάδας, προβλέπεται η συνέχιση της χορήγησης συνδεδεμένης στήριξης στην κορινθιακή σταφίδα.

«Περαιτέρω, η χώρα μας αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχονται από τις ενωσιακές πολιτικές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και, συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προτεραιοποίηση της ενεργοποίησης χρηματοδοτικών μέσων αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων και αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων που πλήττουν συνολικά το αγροδιατροφικό σύστημα της Ε.Ε.  Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, αξιοποιώντας το ποσό των 26 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από το αποθεματικό κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει του Κανονισμού 2022/467 για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, προχώρησε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των(…) βιοκαλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών, επιτραπέζιου σταφυλιού, κορινθιακής σταφίδας και ξηρής σουλτανίνας σε όλη τη χώρα. (…). Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διερευνούν διαρκώς δυνατότητες και μορφές περαιτέρω ενίσχυσης των αγροτών, παρακολουθώντας την εξέλιξη των αναγκών και πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», πρόσθεσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος