FOLLOW US: facebook twitter

Στο δρόμο οι εκπαιδευτικοί για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με τίτλους κολεγίων

Ημερομηνία: 22-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα
Παραστάσεις διαμαρτυρίας χθες από ΕΛΜΕ Ηλείας και Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών Πύργου

Τη σθεναρή αντίδραση σύσσωμης της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, βρίσκει το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή και περιλαμβάνει διάταξη με την οποία εξισώνονται τα πτυχία των Πανεπιστημίων με τους τίτλους των Κολεγίων. ΕΛΜΕ Ηλείας και Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου, πραγματοποίησαν χθες, την ώρα που το σχέδιο νόμου βρισκόταν προς ψήφιση στη Βουλή, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού διεκδικώντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξης που απαξιώνει όπως είπαν τα πτυχία τους και ταυτόχρονα δημιουργεί ανισότητες στην εκπαίδευση με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων από την «πίσω πόρτα».

«Με πρόσχημα την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία 2005/36 η κυβέρνηση προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων. Είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολλέγια) την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και από ότι φαίνεται και της γενικής αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των 2ετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης. Αποκλείονται, δηλαδή, εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαθέτουν και τα ακαδημαϊκά προσόντα και την παιδαγωγική επάρκεια και εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δώσει επιτυχημένες εξετάσεις σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π».

Την απόσυρση της διάταξης που εξισώνει τα πτυχία των Πανεπιστημίων με τους τίτλους των Κολεγίων, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρ. Αθανασόπουλος ότι διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί.

 

ΕΛΜΕ Ηλείας: «Φέρνουν την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα»

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στον Δ/ντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Δημητρέλλο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την διάταξη αυτή, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από ένα πτυχίο κολεγίου δίνοντας τη δυνατότητα κάποιος να συμμετέχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ» τόνισε και σημείωσε πως με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζονται τα πτυχία της αλλοδαπής χωρίς να περάσουν από το ΔΟΑΤΑΠ, το όργανο δηλαδή που τα αναγνωρίζει. «Χωρίς αυτή την έγκριση, μόνο και μόνο με αυτή τη διάταξη, εξισώνει τα πτυχία των πανεπιστημίων με των κολεγίων. Αυτό έχει συνέπειες και για τα πτυχία των πανεπιστημίων αλλά και για αυτούς που έχουν αποφοιτήσει, καθώς βρίσκονται στην ίδια μοίρα ακριβώς αυτοί που έχουν πτυχίο πανεπιστημίου με αυτούς που έχουν πτυχίο κολεγίου. Έχουμε μπροστά μας τους διαγωνισμούς που αφορούν τους καθηγητές, είναι χαρακτηριστικές αυτές οι περιπτώσεις. Κάποιος δηλαδή που έχει τελειώσει ένα κολέγιο έχει την ίδια δυνατότητα να συμμετέχει στο διαγωνισμό με κάποιον που έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο… Θεωρούμε ότι αυτό και απαξιώνει τα πτυχία και ταυτόχρονα δημιουργεί ανισότητες στην εκπαίδευση. Όλα αυτά είναι στη λογική της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, στην κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος που παλεύουν χρόνια, δηλαδή μας έρχεται η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα. Ως ΕΛΜΕ αντιδρούμε διεκδικώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης».

Παράσταση διαμαρτυρίας και από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου.

 

Ο κ. Δημητρέλλος, επισήμανε ότι συμφωνεί απόλυτα με τους εκπαιδευτικούς τονίζοντας ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι όλα όσα γίνονται εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο ξεκίνησε με την ανά- τροποποίηση των ΤΕΙ. «Αυτό είναι μια συνέχεια που πράγματι κάνει τον έλληνα εκπαιδευτικό και όχι μόνο, να αισθάνεται υποβαθμισμένος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και ο λόγος είναι, και το επίπεδο σπουδών αλλά και ο χρόνος διάρκειας των σπουδών. Δεν είναι στη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα μου, και η παράσταση σας εδώ έχει την έννοια μιας επιπλέον προς τα πάνω πίεσης απόσυρσης ή οτιδήποτε άλλο βελτίωσης της συγκεκριμένης κατάστασης που δρομολογείται. Καλό αγώνα!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος