FOLLOW US: facebook twitter

Στο δρόμο με τα τρακτέρ αγρότες και κτηνοτρόφοι: Πρώτο μπλόκο χθες στον κόμβο Αγίου Γεωργίου

Ημερομηνία: 29-01-2019 | Συντάκτης:

Το πρώτο μπλόκο στην Ηλεία στήθηκε από χθες το πρωί στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η Πανελλαδική των Μπλόκων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέλη της ΟΑΣΗ και άλλων αγροτικών συλλόγων, έδωσαν το παρών στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ του, ενώ έστησαν και το πρόχειρό κιόσκι για να προφυλαχθούν από τις καιρικές συνθήκες τις μέρες με κακοκαιρία. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου για λίγη ώρα, κάτι που φαίνεται πως θα επαναληφθεί ξανά τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Χρήστος Γιαννόπουλος με αφορμή την πρώτη αυτή συγκέντρωση των αγροτών που γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, τόνισε πως “… Για άλλη μία φορά κατεβαίνουμε στους δρόμους με μία μορφή δυναμικότερη για να δώσουμε το μήνυμα σε όσους παίρνουν αποφάσεις και για εμάς και για τον ελληνικό λαό ότι δεν τους πιστεύουμε και πως θα πρέπει να σκύψουν πάνω στα προβλήματα να δώσουν λύσεις. Δεν αντέχουμε την φοροεπιδρομή που γίνεται και το «κλείσιμο του ματιού» στους διάφορους εκμεταλλευτές των αγροκτηνοτρόφων για να καλύπτονται και να τσακίζουν τον αγροτικό κόσμο και να προσπαθούν να διώξουν από την παραγωγή του μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Εμείς κάνουμε την αρχή. Απευθύνουμε κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηλείας να κατέβουν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Όλη η Ελλάδα μπαίνει στο χώρο των κινητοποιήσεων και στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τις επόμενες μέρες θα ξετυλίξουμε και εμείς το πρόγραμμα δράσης και διεκδίκησης από την κυβέρνηση. Θα μείνουμε εδώ όσο μπορέσουμε προκειμένου να πιέσουμε για λύσεις. Είναι μία δύσκολη χρονιά για εμάς αλλά είναι και μία χρονιά πολυεκλογική που μας δίνει την δυνατότητα να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να λογικευτούν και να δουν τα πράγματα όπως είναι, χωρίς λαϊκισμούς πάνω από τα μπαλκόνια».

Παρών στο “μπλόκο” του κόμβου Αγ. Γεωργίου ήταν και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Αντωνάτος που δήλωσε ότι “…βγήκαμε στους δρόμους για την άνιση φορολογία που έχουν οι αγρότες. Ο αγρότης δεν κερδίζει κάθε χρόνο, αντίθετα τα περισσότερα χρόνια πληρώνει και τα έξοδα του. Κι αν πιάσει μία «δραχμή» του τα παίρνει η εφορία και τελειώνει. Το ασφαλιστικό είναι ακριβό.

Δεν αντέχει ο αγρότης κι γι αυτό βγαίνουμε στους δρόμους για να δούμε τι μπορεί να κάνει καθώς εάν δεν συμμορφωθούν κάποια πράγματα θα κλείσουμε τους δρόμους και θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας, διότι εμείς προσφέρουμε στο κράτος. Ο αγρότης θα φέρει την ανάπτυξη. Η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανίες. Όταν όμως καταρρακώνουν τον αγρότη ούτε ανάπτυξη θα έχουμε ούτε τίποτα. Γι αυτό κι εμείς κινητοποιούμαστε για να μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης αλλά και ο κτηνοτρόφος Ευθύμιος Γιαννίκος από την Φιγαλεία, κάλεσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα σημαντικά αιτήματα του κλάδου. «Τα τελευταία χρόνια των μνημονίων με τις κινητοποιήσεις μας αναστείλαμε τα μέτρα- προαπαιτούμενα από το μνημόνιο που θα είχαν εφαρμογή εδώ και χρόνια. Αναστείλαμε το τέλος επιτηδεύματος για 5 χρόνια το οποίο τώρα θα μας το «ξαναφορέσουν». Κερδίσαμε αφορολόγητο 9600€ στον αγώνα του 2016 και σήμερα το πήγαν στα 5500€ και πάνε να το εξαφανίσουν εντελώς. Αυτό που κερδίσαμε φέτος τα Χριστούγεννα είναι το μη κατασχέσιμο στους λογαριασμού των επιδοτήσεων 7500 € ενώ εμείς ζητάγαμε το μη κατασχέσιμο σε ότι εισπράττουμε. Απαιτούμε αφορολόγητο, απαιτούμε μη κατασχέσιμο 15.000€ όπως όλοι οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής. Σήμερα οι αγρότες θα έπρεπε να είναι εδώ όλοι καθώς θα μας πάρουν ότι έχουμε κερδίσει, θα μας διώξουν από τα χωράφια και σιγά σιγά θα είμαστε άνθρωποι που θα πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ και θα μας φέρουν ότι θέλουν να αγοράζουμε» είπε ο κ. βομπίρης, ενώ ο κ. Γιαννίκος σημείωσε ότι “…οι κτηνοτρόφοι έχουμε πολλά προβλήματα. Το γάλα μας το παίρνουν τσάμπα, ενώ οι ζωοτροφές είναι πολύ ακριβές και δεν μπορούμε να βγούμε. Πληρώνουμε ΕΦΚΑ 200€ το μήνα. Πως θα βγούμε, τι θα κάνουμε εμείς; Το κράτος δεν μας υποστηρίζει πουθενά. Ας βάλουν νερό στο κρασί τους να δούμε τι θα κάνουμε”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος