FOLLOW US: facebook twitter

Στο “δρόμο” για τη σταφίδα αύριο οι αγρότες

Ημερομηνία: 19-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Κινητοποιήσεις από ΟΑΣΗ και Αγροτικού Συλλόγου στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου και παράδοση ψηφίσματος στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας
-Σύσκεψη με τη συμμετοχή του βουλευτή ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου στο πάρκο Ξυστρή

Κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη διασφάλιση της τιμής της σταφίδας, πραγματοποιεί αύριο Τρίτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με συγκέντρωση στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου και παράδοση ψηφίσματος στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας με τα αιτήματα τους. Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποίησε η ΟΑΣΗ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, όλο το προηγούμενο διάστημα στα σταφιδοχώρια της περιοχής.

Παράλληλα, θα επιδιώξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λίβανο.

Μάλιστα, για το σημαντικό αυτό θέμα, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη της ΟΑΣΗ και εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων, παρουσία του Βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου που εξέφρασε τη στήριξη του στον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών, στο περιθώριο της πολιτικής- πολιτιστικής εκδήλωσης που έγινε στο πάρκο Ξυστρή.

«Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη σταφίδα είναι πολύ σοβαρό λόγω των αδιάθετων αποθεμάτων και φοβόμαστε ότι θα κινδυνέψει η τιμή της και το πρόβλημα θα μετακυλήσει στις οικογένειες των σταφιδοκαλλιεργητών» τόνισε μιλώντας στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης καλώντας ταυτόχρονα όλους τους σταφιδοπαραγωγούς να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση της Τρίτης.

«Όλο αυτό το διάστημα, αναδείξαμε το θέμα με πολλές συσκέψεις και συζητήσεις στα σταφιδοχώρια και τελευταία στο Καράτουλα και τη Βροχίτσα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να βγούμε στο δρόμο και να διεκδικήσουμε τη διασφάλιση της τιμής της σταφίδας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να λύσει το πρόβλημα, παίρνοντας τα αποθέματα- εφόσον υπάρχουν- και να τα διαθέσει σε δομές (νοσοκομεία, σχολεία, στρατό κλπ). Πρόκειται για μια ποσότητα 7-8 χιλ. τόνους που μεταφράζεται σε 13 εκ. ευρώ. Σε όλους εμάς το ποσό αυτό ακούγεται μεγάλο, όμως είναι ένα ποσό που για άλλους έχει δοθεί χωρίς αγώνες και ζόρι (στήριξη αεροπορικής εταιρείας, μεγάλα κανάλια κτλ) και για τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο πάτησαν όλες οι κυβερνήσεις για να εκλεγούν, μετά τον ξέχασαν και δε μπορούν να δώσουν αυτό το ποσό για να λύσουν το πρόβλημα.  Σε περίπτωση λοιπόν που αγοράσει τις ποσότητές εμείς ζητάμε να διασφαλιστεί η τιμή της σταφίδας και το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών για να συνεχιστεί η καλλιέργεια».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων σε σχέση με τη σταφίδα είναι εγκληματικές διότι πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια που στήριξε τα εισοδήματα των αγροτών και της ευρύτερης περιοχής για δεκαετίες και θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση της. «Για την κατάσταση αυτή έχει ευθύνες η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών η οποίαέχει μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία, εξαγόρασε επι της ουσίας, και την Ηλεία έχει δημιουργήσει δορυφορικές, προσπαθώντας να γίνει ένα μονοπώλιο στο χώρο της σταφίδας. Και από αυτή την άποψη, οι προτάσεις που έβαλε στο τραπέζι για τη φετινή περίοδοδηλαδή ο πράσινος τρύγος είναι προτάσειςεπικίνδυνεςγιατίοδηγούν στη συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας. Εμείςλέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αυτούς τους 8 χιλ. τόνους που λέει ότι έχουνπερισσέψει, να τις δώσει στο στρατό, στα σχολεία, στα νοσοκομεία διότι όταν στη χώρα μας παράγεται αυτό το υπερπροιόν δε γίνεται να προπαγανδίζεις το γκότσιΜπέρι και το γκράνμπερι! Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες των αγροτών και έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την πλεονάζουσα παραγωγή από πέρυσι και να διασφαλίσει ότι η τιμή που θα δοθεί στους αγρότες θα καλύπτει το κόστος παραγωγής για να μπορούν οι άνθρωποι να επιβιώσουν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος