FOLLOW US: facebook twitter

Στο δάσος της Φολόης ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στροφυλιάς

Ημερομηνία: 06-09-2019 | Συντάκτης:
Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα από τον δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα – Τα σκουπίδια που μετατρέπουν πολλά σημεία του δρυοδάσους σε μικρές χωματερές εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το δάσος της Φολόης  που αποτελεί περιοχή του δικτύου Natura 2000  και που έχει συμπεριληφθεί πλέον και αυτή, σύμφωνα με το Ν.4519/2018, στην περιοχή ευθύνης του Φ.Δ ,  επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Στροφυλιάς- Κοτυχίου- Κυπαρισσιακού Κόλπου  κ. Νίκος Καραβάς. Παρών ήταν και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και υπάλληλοι των  Δασονομείων Λάλα & Πανόπουλου, που έκαναν στον πρόεδρο μια  λεπτομερή ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Η επίσκεψη ήταν κυρίως αναγνωριστική ενόψει της προσάρτησης του δρυοδάσους της Φολόης στο Φορέα Διαχείρισης που πλέον επεκτείνεται και όπου θα υπάρξει σύντομα και νέο διοικητικό συμβούλιο.  Να σημειώσουμε ωστόσο ότι στο δάσος της Φολόης συμβαίνει το εξής παράδοξο, να συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή του δικτύου Natura ένα μόνο μέρος του δρυοδάσους και όχι η καρδιά του δάσους!  Έτσι ο κ. Καραβάς πέρα από την ενημέρωση που είχε, ζήτησε από τον δασάρχη να παραχωρηθεί στον Φορέα Διαχείρισης ένα κτίριο στην περιοχή ευθύνης του μέσα στο δρυοδάσος έτσι ώστε να φτιάξουν εκεί γραφεία και να αναβαθμίσουν το κομμάτι αυτό. Όπως ανέφερε μιλώντας στην Πρωινή ο δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, προτάθηκε στον πρόεδρο ένα τεμάχιο δασικής έκτασης το οποίο εμπεριέχει και ένα κτιριο στο Κούμανι, υπάρχουν και μελέτες γι αυτό και θα μπορούσαν να το παραχωρήσουν στο Φορέα ώστε να αναβαθμιστεί και να φιλοξενήσει και τα γραφεία που ζητούν.

Το δρυοδάσος – όπως ανέφερε και ο κ. Λάττας- είναι ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που διαθέτει ο νομός και πρέπει να τον προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού μετά την εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για φωτιά παρά μόνο στις παρυφές του που έχει χαμηλή βλάστηση.  Το  δρυοδάσος του οροπεδίου της Φολόης διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και η εικόνα που προσφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες του είναι απλά μαγευτική! Ωστόσο όπως τονίζει ο δασάρχης,  υπάρχουν και οι ασυνείδητοι που εγκαταλείπουν σε διάφορα προσβάσιμα σημεία του σκουπίδια, κυρίως σε Κάπελη και Κούμανι παρότι έχουν τοποθετηθεί κάδοι για τους επισκέπτες αλλά αυτό είναι πλέον θέμα Πολιτισμού και Παιδείας. Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι πολύ σοβαρό τόνισε ο κ. Λάττας και γι αυτό θα πρέπει να μεριμνήσουν και οι νέες δημοτικές και τοπικές αρχές και όπως είπε, να τοποθετούν τους κάδους κοντά στα χωριά τους και να διαχειριστούν το θέμα χώρου εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων έτσι ώστε να μην αποτελεί το δάσος την εύκολη λύση όπως συμβαίνει στον Αλφειό και σε τόσα άλλα ποτάμια, δάση και χαράδρες του νομού που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Τέλος ο δασάρχης επισήμανε ότι η περιοχή έχει ένα πολύ καλό δίκτυο αντιπυρικών ζωνών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος