FOLLOW US: facebook twitter

Στο ΔΣ Ήλιδας η καταστροφή του ελαιολάδου

Ημερομηνία: 21-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Η τεράστια ζημιά στην παραγωγή του ελαιολάδου, λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου, συζητήθηκε προχθές το απόγευμα στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ Ήλιδας. Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος ενημέρωσε το σώμα για την κατάσταση που επικρατεί και τόνισε πως μετά τις καλλιέργειες σε καρπούζι, βιομηχανική τομάτα και κηπευτικά, σειρά έχει το ελαιόλαδο. «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Το εισόδημα του νομού είναι αγροτικό σε ποσοστό 70% και εφόσον συρρικνωθεί τελειώνουν όλα τα επαγγέλματα.

Εάν η πολιτεία θέλει να βοηθήσει τους αγρότες, πρέπει εδώ και τώρα να τους αποζημιώσει, με κάποιον τρόπο, εκτός από τα ΠΣΕΑ που είναι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να περιμένουν να πληρωθούν μετά από 4-5 χρόνια. Το ΥΠΑΑΤ πρέπει με το άρτιο επιστημονικό του προσωπικό, να ξεκινήσει από τώρα τους διαγωνισμούς δακοκτονίας από τώρα για το 2019 ώστε να ξεκινήσουν έγκαιρα τα ραντίσματα από νωρίς» είπε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του ΔΣ.

Ανάμεσα στα όσα τέθηκαν ως προτάσεις για το θέμα είναι η κατάργηση της παρακράτησης του 2% για τη δακοκτονία στους μικρομεσαίους παραγωγούς και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτει όλες αυτές τις ζημιές. «Δεν γίνεται να μην γνωρίζει ο παραγωγός αν αποζημιώνεται ή όχι. Τι είναι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν τροποποιείται, το Σύνταγμα; Εδώ μέσα σε πέντε λεπτά τροποποίησαν τον κανονισμό για να βάλουν μέσα τα φυλλώδη λαχανικά. Μπορούν να το κάνουν. Αν δεν παρθούν μέτρα εδώ και τώρα, σε λίγο καιρό θα ψάχνουμε να βρούμε αγρότη στο νομό Ηλείας» σχολίασε ο κ. Βαλιανάτος.

Έρχονται τα πορίσματα της τομάτας

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Βαλιανάτο, τα πρώτα πορίσματα των γεωπόνων για τις ζημιές στη βιομηχανική τομάτα παραδόθηκαν και έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Θα καλέσουμε τους παραγωγούς στο Εργατικό Κέντρο να εξετάσουμε την κατάσταση. Έπειτα θα κάνουμε την κίνησή μας προς τον υπουργό ώστε να πληρωθεί ο κόσμος έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αν δεν γίνει αυτό θα μας βρούνε σύντομα μπροστά τους στο δρόμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος