FOLLOW US: facebook twitter

Στο «αγροτικό» ΕΣΠΑ 2021-2025 η ανάπλαση των αποθηκων ΑΣΟ Γαστούνης

Ημερομηνία: 25-01-2023 | Συντάκτης:

-Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Πηνείου η μεταφορά του

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2025 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μεταφέρεται και επίσημα το έργο της ανάπλασης των αποθηκών του ΑΣΟ στη Γαστούνη, καθώς ο δήμος Πηνειού ενέκρινε την απόφαση ένταξής του ως μεταφερόμενου έργου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του, με βάση την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου ελήφθη ομόφωνα, καθώς οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα απέχουν έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα της συγκρότησης των οικονομικών επιτροπών με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Η ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ στη Γαστούνη είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθούν στην Ηλεία, καθώς στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου βασισμένου σε σύγχρονες προδιαγραφές, που θα εξυπηρετήσει την πολιτιστική και αγροτική δραστηριότητα του ηλειακού Κάμπου.

Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου ελληνικών αγροτικών και μεταποιητικών προϊόντων των επιχειρήσεων, καθώς τη φιλοξενία δραστηριοτήτων των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, οι εργασίες διαμόρφωσης στις αποθήκες και στον αύλειο χώρο έχουν ως στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή τους, καθώς και την ανανεωμένη πολυχρηστικότητα των χωρών. Θα αξιοποιηθούν τόσο το κτίριο των έξι πρώην αποθηκών ΑΣΟ όσο και το διώροφο κτίριο και ο αύλειος χώρος.

Βασική παράμετρος του έργου είναι η διασφάλιση της ανεμπόδιστης αυτόνομης και ασφαλούς διακίνησης των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο ή εμποδιζόμενων ατόμων, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η παρέμβαση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας περιοχής ενδιαφέροντος ώστε να μετατραπεί σε τοπικό τουριστικό πόλο έλξης με ιδιαίτερη αστική πολυλειτουργικότητα μέσω της διατήρησης του χαρακτήρα των κτιρίων και της δυνατότητας αξιοποίησης των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για τη διενέργεια πάσης φύσεως εκδηλώσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί τόσο η διατήρηση των αναμνήσεων όσο και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες χρήσης από τους κατοίκους και τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος