FOLLOW US: facebook twitter

Στον άγνωστο δάσκαλο

Ημερομηνία: 11-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Σε λίγες μέρες χτυπάει το πρώτο κουδούνι. Ανοίγουν τα σχολεία της χώρας. Δευτέρα αγιασμός, και μετά τα κεφάλια μέσα. Μόνο που αυτή τη χρονιά κάτι έχει αλλάξει, και δεν είναι μόνο η μάσκα, την οποία ακόμη και τα πρωτάκια θα πρέπει να φορούν όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Οι πραγματικές μεταβολές είναι αυτές που δεν φαίνονται. Αυτές που διαμορφώνονται στο μέσα των ανθρώπων. Ένα σφιγμένο χαμόγελο αισιοδοξίας δεν φτάνει, παρά τον φιλότιμο κόπο που καταβάλλει όποιος  εξακολουθεί να χαμογελά. Η μάσκα, οι αποστάσεις, τα χωριστά διαλείμματα, η φρενίτιδα της αποστείρωσης, η απουσία της αφής, ακόμη και η προσήλωση στα αυστηρώς προσωπικά αντικείμενα στην τάξη, συνθέτουν το σκηνικό μίας ψυχοκοινωνικής ανωμαλίας.

Ο μόνος που μπορεί να μας σώσει ή για την ακρίβεια να σώσει τα παιδιά μας ώστε να περάσουν κι αυτή την στενωπό αλώβητα, είναι ο δάσκαλος και η δασκάλα. Στους εκπαιδευτικούς λοιπόν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, γιατί αυτοί θα βγάλουν και σε αυτήν την περίπτωση τα κάστανα από τη φωτιά. Μόνο αυτοί μπορούν άλλωστε να θεραπεύσουν το χάος και την ανασφάλεια που επικρατεί και ίσως διογκωθεί στο άμεσο μέλλον. Έτσι, στο μυαλό μου τουλάχιστον, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται αρκετά, θα τα καταφέρουν και αυτή τη φορά.

Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά ακριβώς επειδή αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν. Εξάλλου, χωρίς την αγάπη τους, χωρίς το ενδιαφέρον τους, δεν θα είχαν σωθεί τόσοι και τόσοι άνθρωποι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό χρωστούν αυτό που έγιναν σε έναν δάσκαλο. Οι άνθρωποι ξεχνούν πολλά. Μεγαλώνοντας μάλιστα μπορεί να ξεχάσουν ακόμα και τα πιο στενά τους πρόσωπα. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ όμως τον δάσκαλο. Σε αυτόν, σε όλους αυτούς, σε εσάς που διαβάζετε τούτη την ώρα αυτές τις γραμμές από το γραφείο ενός σχολείου, σε σας είναι αφιερωμένο αυτό το κείμενο. Στον άγνωστο δάσκαλο, που πάλεψε και παλεύει για την σωτηρία των παιδικών ψυχών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος