FOLLOW US: facebook twitter

Στο 1,25€ η σταφίδα και… βλέπουμε

Ημερομηνία: 31-08-2022 | Συντάκτης:

Σε συμφωνία κατέληξαν Ηλείοι παραγωγοί με την Παναιγιάλειο

-Δυσφορία για την απουσία ιδιωτών σταφιδεμπόρων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε συμφωνία για την αγορά της σταφίδας στην τιμή του 1,25 ευρώ το κιλό κατέληξαν χθες το μεσημέρι, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στην Πάτρα οι παραγωγοί της Ηλείας με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4μ.μ., αφού οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και ενίοτε με ένταση.

Από την πλευρά των σταφιδοπαραγωγών τονίστηκε πως η ελάχιστη τιμή που ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής και τον κόπο των καλλιεργητών, είναι το 1,50 ευρώ, και υπενθύμισαν ότι πέρυσι η σταφίδα πουλήθηκε κοψοχρονιά με τιμές κάτω του ενός ευρώ, καθώς η περσινή συμφωνία για την τιμή –παρόντος και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- δεν τηρήθηκε.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, άφησε αιχμές για την απουσία ιδιωτών σταφιδεμπόρων, τονίζοντας ότι μάλλον δεν ήθελαν να δεσμευτούν, και τόνισε πως οι Ηλείοι σταφιδοπαραγωγοί θα επιδιώξουν την αύξηση της συμφωνηθείσας τιμής το επόμενο διάστημα.

«Η πρότασή μας ήταν στο 1,5 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί και πέρυσι τη δώσαμε κάτω από ένα ευρώ. Εντέλει, σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε το 1,25 ευρώ ως αρχική τιμή και με την υπόσχεση ότι θα επανεξεταστεί μελλοντικά. Εμείς καλούμε τον κόσμο να μη δώσει τη σταφίδα του κάτω από 1,25 ευρώ στους εμπόρους, οι οποίοι απουσίαζαν σήμερα και ουσιαστικά αποδυνάμωσαν τη διαπραγματευτική μας θέση, ίσως γιατί δεν ήθελαν να δεσμευτούν. Λυπάμαι πολύ για την απουσία του. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να οργανωθεί και να κάνει μόνος του κουμάντο στο προϊόν του, ειδάλλως θα συνεχιστεί αυτή η προβληματική κατάσταση. Η βάση μας είναι το 1,25 και διεκδικούμε την αύξησή της», τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.

Ψήφισμα από την ΟΑΣΗ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με ψήφισμά της ζητάει κατώτερη εγγυημένη τιμή  για να επιβιώσουν οι παραγωγοί, τονίζοντας ότι πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές προϊόντα που καταλήγουν πανάκριβα στα super market και επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

«Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε αγρότες αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Το κράτος αντί να μας συμπαρασταθεί, να μας δώσει βοήθεια για να συνεχίσουμε, μας δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Ενώ μας χρωστάει αποζημιώσεις από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, βλέπουμε ότι η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και των παρατρεχάμενων τους πάει σύννεφο. Μιλάνε για παροχές στους αγρότες, αποζημιώσεις, επιδότησης, έργα υποδομών κ.ά. μέσα από τις εφημερίδες και τα site και το μόνο που βλέπουμε είναι να μας κόβουν το ρεύμα, το νερό και να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα και το φαΐ μας για να ζήσουμε. Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμα και τονίζουν πως ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, μετατρέπεται σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών-εξαγωγέων.

«Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες.  Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα για την επιβίωση μας. Διεκδικούμε:

• Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από το παραγωγό για την Κορινθιακή Σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2€/Kg έτσι ώστε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα επιβίωσης.

• Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.

• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα», καταλήγει το ψήφισμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος