FOLLOW US: facebook twitter

Στο 10% η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ημερομηνία: 25-01-2019 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε για την αύξηση, που αναμένεται να «κλειδώσει» κοντά στα 50 ευρώ

Την επόμενηεβδομάδα ανακοινώνεται ο νέος αυξημένος κατώτατος µισθός, ο οποίος θα ισχύει από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, διαμορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.Σύμφωνα µε τον προγραµµατισµό, εντός της επόμενηςεβδομάδας θα πρέπει να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο ώστε ακολούθως να υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας, ΕφηΑχτσιόγλου, η επίμαχη υπουργική απόφαση µε την οποία θα αυξάνεται ο κατώτατος µισθός και θα καταργείται ο υποκατώτατος.

Ο νέος αυξημένος µισθός θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Η αύξηση αναμένεται να «κλειδώσει» κοντά στα 50 ευρώ -δηλαδή κοντά στην περιοχή του 8,5%- και πάντως µεταξύ 8% και 10%. Αυτό σημαίνει πως ο νέος µισθόςαναμένεται να οριστεί κοντά στα 640 ευρώ.

«Πράσινο φως»

Στο ραντεβού µε τους θεσμούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη µε την αύξηση του κατώτατου µισθού, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικώνεπιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά µε την επίδραση της αύξησης του κατώτατου µισθού σε βασικά µεγέθη της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενηεβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Στόχος, πάντως, είναι η αύξηση να κινηθεί όσο πιο κοντά γίνεται- σε συνάρτηση πάντα µε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας- στο «ταβάνι» του 10%.

Ο κατώτατος µισθός είναι σήμερα 586,08 ευρώ µεικτά για άγαμο, νεοπροσλαµβανόµενο χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, ενώ το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη είναι 26,18 ευρώ. Ο νέος αυξημένος κατώτατος µισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμεραεκπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ µεικτά.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη µεγαλύτερη αύξηση από όλους τους µισθωτούς, καθώς θα καταγράψουν βελτίωση των εισοδηµάτων τους άνω του 15%-20%. Η συγκεκριμένηομάδαεργαζομένων θα «καρπωθεί» την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών για σύνταξη (6,66% υπέρ ΕΦΚΑ) ως αντιστάθμισμα στην απότομη αύξηση των αποδοχών τους.  Από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές µισθωτών που εργάζονται µε µερική απασχόληση, εκτός και αν εµπίπτουν σε κλαδική σύµβαση που ορίζει υψηλότερους µισθούς.

Επιδόµατα

Συνεπώς µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η επικείμενη αύξηση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τουλάχιστον 400.000 µισθωτούς. Οι 200.000 εξ αυτών αμείβονταισήμερα µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εμπίπτει στην περιοχή του. Άλλοι 300.000 θα ωφεληθούν από την αύξηση επιδομάτων τα οποία θα συμπαρασύρει ο νέος κατώτατος µισθός.

Από την επικείμενη αύξηση θα επηρεαστούν άμεσα, δηλαδή από τον Φεβρουάριο κιόλας, το επίδομα ανεργίας, οι παροχές µητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομαδιαθεσιμότητας, η αποζημίωσηασκούμενων σπουδαστών, η αμοιβή των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕ∆ κ.ά. Η αύξηση του κατώτατου, που λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µηνιαίες αποδοχές των µισθωτών αλλά και τα ηµεροµίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τοµέα, αναµένεται να συµπαρασύρει και τα «παγωµένα» επιδόματα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδοµαγάµου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβασης Εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ