FOLLOW US: facebook twitter

Στις «ράγες» το μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά και αισθητικά την Κουρούτα

Ημερομηνία: 01-10-2021 | Συντάκτης:

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ προσωρινός ανάδοχος του έργου


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου και έργου ανάπλασης της Κουρούτας, για την προστασία της ακτής της αντιρρύπανσης από τους χείμαρρους και τον εξωραϊσμό του οικισμού, που δημοπράτησε το καλοκαίρι ο δήμος Ήλιδας χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο έχει τίτλο «Αντιρρύπανση και παράκτια προστασία από τα απόβλητα των αποστραγγιστικών τάφρων και των χειμάρρων του οικισμού της Κουρούτας του Δήμου Ήλιδας και διαμόρφωση επί οδών ήπιας κυκλοφορίας» και είναι προϋπολογισμού – 4.193.548,39€ χωρίς ΦΠΑ, αγγίζει συνολικά τα 5,2 εκ ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ήλιδας ενέκρινε κατά πλειοψηφία –λευκό ψήφισε ο πρόεδρος του Δ.Σ Ήλιδας Αντώνης Πατρινός και «όχι» ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αναγνωστόπουλος- το Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του Ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με το σκεπτικό ότι η εν λόγω εταιρία υπέβαλλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά , μοναδική ενεργή και μη αποκλεισμένη , ύψους 3.899.999,99€ χωρίς ΦΠΑ, ήτοι ποσοστό μέσης έκπτωσης 7,00%.

Τι προβλέπει το έργο

Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος, για να δοθεί με το έργο αυτό λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της Κουρούτας με στόχο την προστασία των παράκτιων περιοχών από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκροής των στραγγισμάτων στη θάλασσα. Η παρέμβαση προβλέπει έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των αποβλήτων των αποστραγγιστικών τάφρων και των χειμάρρων που διατρέχουν την Κουρούτα, με την κατασκευή υδροσυλλογής ελαφρά υπερυψωμένης σε σχέση με τη φυσική κοίτη, η οποία θα καθαριστεί. Οι δύο προτεινόμενοι αγωγοί θα συνδεθούν με υφιστάμενα αντλιοστάσια λυμάτων, ενώ προβλέπονται και έργα ανάπλασης.

Θα κατασκευαστούν νέα πεζοδρόμια με κυβόλιθους, υπογείως των οποίων θα διέρχονται οι προτεινόμενοι αγωγοί, ενώ θα γίνει και ευρύτερη ανάπλαση και αναβάθμιση επί οδών ήπιας κυκλοφορίας εντός του οικισμού της Κουρούτας. Επίσης προβλέπεται νέος ηλεκτροφωτισμός με φωτιστικά led και έξυπνη διαχείριση της λειτουργίας του, ενώ τμήματα των οδών θα γίνουν ήπιας κυκλοφορίας τουλάχιστον για κάποιες ώρες της ημέρας ενώ στην είσοδο του οικισμού από τη Αμαλιάδα θα οριοθετηθούν θέσεις στάθμευσης. Όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με υλικά που μειώνουν το θερμικό φορτίο και σε συνδυασμό με φύτευση θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Στόχος του έργου είναι αφενός να μειωθεί αισθητά η ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή της Κουρούτας και να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και αφετέρου η αναδιοργάνωση του οικιστικού χώρου της Κουρούτας με τον τερματισμό των αυτοσχέδιων κατασκευών και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τους πολίτες, με έμφαση στην πρόσβαση των ΑμεΑ.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης την ημέρα της δημοπράτησής του έργου « Στόχος είναι η περιοχή της Κουρούτας με τα έργα που θα γίνουν να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο παραλιακό οικισμό που θα προσελκύσει επενδύσεις και θα συμβάλει την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Αυτή είναι η Κουρούτα που όλοι ονειρευόμαστε και τελικά μετά την ολοκλήρωση των έργων θα απολαύσουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος