FOLLOW US: facebook twitter

Στης Ηλείας την ολόμαυρη ράχη: Κρανίου τόπος όλα τα χωριά της Ολυμπίας για 6η μέρα οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο!

Ημερομηνία: 09-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
Νεκρικό τοπίο, απέραντη θλίψη!
-Οι φλόγες «κατάπιαν» το παρθένο δάσος της Νεμούτας κι όπου υπήρχε πράσινο τώρα έχει μόνο στάχτες
-Αφανίστηκαν 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης
-100.000 στρέμματα η περίμετρος καμένης έκτασης και έχει και συνέχεια
-35 τουλάχιστον καμένα σπίτια ολοσχερώς και δεκάδες άλλα είναι σχεδόν ακατοίκητα από τις ζημιές
-Οι κάτοικοι των χωριών είναι οι πραγματικοί ήρωες που ρίχτηκαν στη μάχη για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, όταν τα εναέρια μέσα απουσίαζαν!

Το καταστροφικό της έργο συνέχισε και χθες  για 5η συνεχή μέρα η μεγάλη πυρκαγιά που κινείται σχεδόν ανεξέλεγκτα στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αφανίζοντας ότι βρίσκει στο πέρασμά της με τρομακτική και ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ μεγάλο «πονοκέφαλο» αποτελούν και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις σε περιοχές που έχει ήδη περάσει μια φορά. Το τοπίο, νεκρικό, η θλίψη απέραντη! Η κάπνα από τις καμένες εκτάσεις αιωρείται σε όλο το νομό, δύσκολα αναπνέεις. Στο Κέντρο Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας και στο Νοσοκομείο Πύργου, πηγαινοέρχονται περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, οι άνθρωποι παίρνουν τις πρώτες βοήθειες και επιστρέφουν. Επιστρέφουν πού όμως; Πολλοί δεν έχουν μήτε σπίτι, μήτε γη πλέον! Αρκετά σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, τα περισσότερα έχουν σοβαρές ζημιές και προς το παρόν δύσκολα μπορείς να κατοικήσεις μέσα σε αυτά.

Οι κάτοικοι απελπισμένοι και μόνοι σε πολλά χωριά χωρίς την συνδρομή κυρίως εναέριων μέσων, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις διασκορπισμένες σε όλη την περιοχή, δίνουν τιτάνιο αγώνα για να σώσουν τις περιουσίες τους, με προτεραιότητα τα σπίτια τους, γιατί τα λιοστάσια τους, οι καλλιέργειες, οι στάβλοι και τα ζώα τους παραδόθηκαν στην πυρά! Οι εκκλήσεις τους για την συνδρομή εναέριων μέσων είναι σπαρακτικές, ακόμα και μέσα από τα social media ζητούν βοήθεια! Με τρακτέρ κουβαλάνε νερά, με λάστιχα και πυροσβεστήρες, ακόμα και με κλαριά προσπαθούν να περικόψουν τη φωτιά! Αυτοί είναι και οι πραγματικοί ήρωες της φωτιάς! Το Σάββατο η πύρινη λαίλαπα καταβρόχθισε εν ριπή οφθαλμού το παρθένο δάσος της Νεμούτας, ενώ στην Αχλαδινή και το Δούκα οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών και οι κάτοικοι με όσα μέσα μπορούσαν, με έναν τιτάνιο αγώνα την κράτησαν μακριά από τα σπίτια τους και όταν πλέον είχε ήδη εξαπλωθεί πολύ η φωτιά ήρθε για βοήθεια πυροσβεστικό ελικόπτερο. Αυτό  δηλαδή που συνέβαινε σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς, να φτάνει πυροσβεστικό αεροσκάφος όταν η φωτιά γινόταν πλέον ανεξέλεγκτη, λόγω του κατακερματισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ενεργό παραμένει ακόμα το μέτωπο Ξηρόκαμπος , Βασιλάκι. Αχλαδινής, Νεμούτας, Δούκα   και η φωτιά προχωρά, ενώ η φωτιά έχει ήδη περάσει με καταστροφικά αποτελέσματα αλλού σε μεγαλύτερη κι αλλού σε μικρότερη έκταση από τις κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας, Κλαδέου, Πελοπίου, Πλατάνου, Καυκωνίας,  Χελιδονίου, Κρυονερίου, Αρχαίας Πίσας, Λιναριάς, Πευκών, Κάμενας, Μάγειρα, Λούβρου, Άσπρων Σπιτιών, Λάλα και Αμπάρι.

Η νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ήταν πολύ δύσκολη, εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων στην περιοχή, σε Αχλαδινή, Δούκα, Ξηρόκμπο, Λούβρο και τα σημεία συνεχώς ανανεώνονται. Στις φλεγόμενες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες και τις πρώτες εκτιμήσεις  -γιατί το έργο της καταγραφής συνεχίζεται από συνεργεία του δήμου που συστάθηκαν γι αυτόν τον σκοπό-  στην Δ.Ε Αρχαίας Ολυμπίας και στην ΔΕ Φολόης, η καταστροφή στο δασικό και φυτικό κεφάλαιο είναι ολοκληρωτική! Στις περιοχές από πέρναγε η φωτιά, έμεναν πίσω μόνο στάχτες και όλο το πρώην πράσινο τοπίο θυμίζει κρανίου τόπο!

Μετά τις πρώτες καταγραφές εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 30 σπίτια τα περισσότερα την πρώτη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς σε Πλάτανο, Πελόπιο και Καυκανιά και άλλα 5-6 σε άλλα χωριά της ΔΕ Φολόης, ενώ πολλά περισσότερα έχουν υποστεί ζημιές μικρότερης έκτασης και χρειάζονται επισκευές. Σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο και τις αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εκτιμάται ότι στις δύο ΔΕ Ολυμπίας και Φολόης έχουν καεί περίπου 30.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 25.000 είναι ελιές και τα 5.000 αμπέλια. Όσο για το δασικό κομμάτι, περίπου 90.000 στρέμματα σε περιμετρική ακτίνα έγιναν στάχτη και το νούμερο θα αυξάνεται όσο η φωτιά δεν σβήνει!

Π. Λάττας: «Βιώνουμε μια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή ¨

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, η μέχρι τώρα περίμετρος των καμένων εκτάσεων είναι περίπου 100.000 στρέμματα, εκ των οποίων εκτιμάται ότι έχει καεί τουλάχιστον το 70%.

«Βιώνουμε μια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, αφού έχουν καεί μεγάλες δασικές εκτάσεις αλλά εκτάσεις γεωργικές, με ελαιόδενδρα, σταφίδες, αμπέλια, σιτηρά, ενώ πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι, αφού μειώθηκαν οι βοσκήσιμες εκτάσεις. Αυτή τη στιγμή προέχει να σβήσουν όλες οι εστίες και να μην υπάρχει πουθενά κάπνα και στη συνέχεις θα δρομολογήσουμε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε.

Γ. Γεωργιόπουλος: « Αν είχαμε περισσότερα εναέρια μέσα, ίσως είχαμε προλάβει το κακό»

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος  που βρίσκεται με τους συνεργάτες του καθημερινά στα χωριά που καίγονται και βοηθά ακόμα και στην εκκένωσή τους, μιλώντας χθες στην Πρωινή, τόνισε ότι η κατάσταση στο δήμο του είναι απελπιστική, τραγική στην κυριολεξία. Ανέφερε ότι αν μίλαγε με… ποδοσφαιρικούς όρους, οι φωτιές του 2007 μπροστά στις τωρινές ήταν… Β΄Εθνική!

«Η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη, στο δε δασικό κεφάλαιο είναι ολοκληρωτική. Τα χαρακτηριστικά των τωρινών πυρκαγιών από εκείνων του 2007 είναι πολύ διαφορετικά γιατί τώρα η φωτιά στο πέρασμά της δεν άφηνε τίποτα όρθιο, έκαιγε τα δέντρα ως τη ρίζα! Με αυτόν τον τρόπο αφανίστηκε χθες και το παρθένο και πανέμορφο δάσος της Νεμούτας. Για 5η μέρα χθες, οι φλόγες συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο στα χωριά της ΔΕ Φολόης, η Νεμούτα, Αχλαδινή, Δούκα και πάει προς Πέρσαινα και ελπίζουμε ότι θα προσπεράσει το δρυοδάσος της Φολόης που δεν ξέρω αν θα αντέξει έτσι και μπει μέσα η φωτιά. Το Σάββατο οι κάτοκοι της Αχλαδινής και της Νεμούτας έδιναν ηρωικά και με αυτοθυσία τη μάχη, σχεδόν χωρίς καμία βοήθεια πυροσβεστικών δυνάμεων , έγινε εκκένωση των χωριών που έφτανε η φωτιά τουλάχιστον με την απομάκρυνση ηλικιωμένων και παιδιών γιατί οι πιο νέοι και ενεργοί κάτοικοι φυσικά και δεν ήθελαν με τίποτα να αφήσουν τις περιουσίες τους κι αν δεν ήταν αυτοί μπορεί και να είχαν καεί εντελώς. Τουλάχιστον δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, κάηκαν περιουσίες καλλιεργήσιμης γης αλλά όχι σπίτια, τουλάχιστον ολοκληρωτικά. Ένας βεβαίως από τους μεγαλύτερους παράγοντες εξάπλωσης της φωτιάς που κινούνταν ανεξέλγκτη ήταν η απουσία των εναέριων μέσων που από την πρωτη στιγμή φωνάζαμε. Κάθε μέρα σε τρία και τέσσερα μέτωπα, ζήτημα ήταν αν υπήρχε ένα  πυροσβεστικό αεροπλάνο με κουβά ή το Έρικσον  και χθες όταν είδαν τα σκούρα έστειλαν για λίγο το ρώσικο στην Νεμούτα κι αφού είχε σχεδόν καεί ολοκληρωτικά το δάσος. Κι αν την πρώτη μέρα όταν ξεκίνησε η φωτιά και άρχισε να καίει Πλάτανο, Πελόπιο και Καυκανιά την είχαν προλάβει με τα εναέρια μέσα, δεν θα είχε εξαπλωθεί, παρά μόνο όταν έφτασε να απειλείται η Αρχαία Ολυμπία σήμανε γενική κινητοποίηση. Η φωτιά όμως είχε ξεφύγει! Καταλαβαίνουμε ότι λόγω των ταυτόχρονων πυρκαγιών σε πολλά μέρη, όπως στην Βαρυμπόμπη και την Εύβοια όπου η κατάσταση ήταν τραγική, υπάρχει κατακερματισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων, όμως δεν γίνεται πέντε μέτωπα στην Ηλεία να καλύπτονται από ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος!

Ο αγώνας που έχουμε όμως δεν φαίνεται να έχει τελειώσει, καίει συνέχεια από το Σάββατο η φωτιά  έφυγε προς την Αρκαδία, αφού συνεχίζει και κατακαίει τα χωριά μας, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις αναζοπυρώσεις. Είχμαε αναζοπύρωση στην Αρχαία Πίσα ( Μικράκα,Λιναριά κλπ)  Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά τραγικό με τεράστιες απώλειες και δεν ξέρουμε τελικά πού και πώς θα σταματήσει η φωτιά».

Με το φόβο των αναζωπυρώσεων Βαρβάσαινα, Κολύρι, Λατζόι – Κάτοικοι και πυροσβέστες έσωσαν περιουσίες

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι σε Κολύρι, Βαρβάσαινα, Λατζόι και τις γύρω περιοχές, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η μάχη που έδωσαν για δυο μερόνυχτα αποδείχτηκε σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις για σπίτια και περιουσίες, τα οποία θα είχαν παραδοθεί στις φλόγες αν οι κάτοικοι, κυρίως οι νέοι, είχαν εγκαταλείψει τα χωριά τους υπακούοντας στις διαρκείς εντολές εκκένωσης…

Παρασκευή και Σάββατο, η αύξηση της έντασης των ανέμων, προκαλούσε διαρκείς αναζωπυρώσεις και η προσπάθεια κατοίκων και πυροσβεστών να σώσουν το Κολύρι και τη Βαρβάσαινα που είχαν στην κυριολεξία περικυκλωθεί από τις φλόγες ήταν τιτάνιες.

Μηχανήματα έργου, υδροφόρες και δεκάδες εθελοντές συνέδραμαν το δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στην κατάσβεσης της φωτιάς ενώ και οι ρίψεις νερού από τις λιγοστές εναέριες δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Οι καταστροφές ωστόσο σε ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος