FOLLOW US: facebook twitter

Στις 120 δόσεις και οι οφειλές των συνταξιούχων

Ημερομηνία: 16-05-2019 | Συντάκτης:
syntaxiouxoi

Και οι συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλαιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία, µε παρακράτηση σήµερα από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις, θα ενταχθούν τελικά στο σχήµα των 120 δόσεων. Στόχος είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της µηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που µένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

Η ρύθµιση αναµένεται να ενσωµατωθεί στο νοµοσχέδιο µε νοµοτεχνική βελτίωση, ώστε να δώσει ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους, που θα µπορέσουν να «αποχωρήσουν» από ένα σφιχτό πλάνο δόσεων και να απλώσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως και 10 χρόνια. Την επέκταση της διάρκειας αποπληρωµής σε έως 120 δόσεις για το υπόλοιπο των οφειλών των συνταξιούχων ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε το προϊσχύον θεσµικό πλαίσιο οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που όφειλαν έως 20.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούµενοι που όφειλαν έως 15.000 ευρώ και οι αγρότες µε χρέη έως 4.000 ευρώ συνταξιοδοτούνται και το χρέος τους παρακρατείται από το ποσό της σύνταξής τους σε έως 40 δόσεις.

Έως 36 για επιχειρήσεις

Στο µεταξύ, στην αύξηση του αριθµού των δόσεων της ρύθµισης για τα νοµικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στη Βουλή, ο ελάχιστος αριθμός των µηνιαίων δόσεων για τις τακτικές οφειλές αυξάνεται από τις 18 που ήταν αρχικά σε 24, ενώ για τις έκτακτες οφειλές ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται από τις 30 στις 36 µηνιαίες δόσεις.

13η Σύνταξη

Την Δευτέρα  εφόσον βγει το ΦΕΚ  θα καταβληθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους. Πρόκειται για μια σύνταξη μόνιμου χαρακτήρα και θα καταβάλλεται κάθε χρόνο πριν το Πάσχα. Δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος