FOLLOW US: facebook twitter

Στήριξη της κοινωνίας για ένα μέλλον δικαιοσύνης κι ευημερίας

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Του Δημήτρη Μάντζου, εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σηματοδοτεί με τόλμη και πρόγραμμα την αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και θα συνεχίσει αταλάντευτα να λειτουργεί ως η πιο δημιουργική δύναμη στον τόπο»

Η κρίση του κόστους ζωής ως επιστέγασμα των πολλαπλών κρίσεων που κληροδότησε η χρονιά που πέρασε στο 2023 κυριαρχεί στις μεγάλες αβεβαιότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το νέο έτος. Δυστυχώς το 2022 σημαδεύτηκε από την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με χιλιάδες θύματα κι εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, έφερε ένα ντόμινο δυσμενών επιπτώσεων. Οι παγκόσμιες οικονομίες, αντί να μπουν σε τροχιά ανάκαμψης μετά την περιπέτεια της πανδημίας, εισήλθαν στη δίνη της οικονομικής ύφεσης.

Η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, το ράλι του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις ρεκόρ στις τιμές των βασικών αγαθών, η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, η γεωπολιτική αστάθεια και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών απειλούν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών παγκοσμίως. Υπό το βάρος του αυξανόμενου πληθωρισμού, που σκαρφάλωσε σε πολυετή υψηλά, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια, βαθαίνοντας τις προοπτικές περαιτέρω ύφεσης το 2023. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί στο 1% το 2023 και το 2% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 6% το 2023 και του 2,4% το 2024.

Οι ανεπαρκείς πολιτικές της Κυβέρνησης, που αρκείται εμμονικά σε επιδοματικές λύσεις αντί να επιδιώκει να ανακουφίσει πραγματικά και αποτελεσματικά τους πολίτες τα εισοδήματα των οποίων συμπιέζονται δραματικά, έχουν παγιώσει την ακρίβεια. Η αύξηση στα τρόφιμα σε ετήσια βάση είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο 15%, με τις τιμές να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών ξεπερνώντας κατά πολύ τον γενικό πληθωρισμό. Συγχρόνως, όπως δείχνει η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2022, τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ εκείνα με εισόδημα από 751 έως 1.100 ευρώ καταγράφουν απώλειες στο 9 με 14%. Όσο όμως οι πολίτες δυσκολεύονται, η Κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει -μέσω ενός στρεβλού μηχανισμού επιδοτήσεων- τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, που τουλάχιστον μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είχαν υπερ-έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Συγχρόνως, οι τράπεζες ενώ διατηρούν σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Νοέμβριο, διατηρούν σε ανοδική τροχιά τα επιτόκια δανεισμού. Η κερδοφορία των τραπεζών ανθεί, ενώ χιλιάδες δανειολήπτες οδηγούνται σε δυσχερή θέση. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση αρκείται σε επικοινωνιακές νουθεσίες και «ευχολόγια» για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, που πέφτουν όμως στο κενό.

Οι κυβερνητικές επιλογές πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα για τους πολίτες ενώ χαϊδεύουν τα μεγάλα συμφέροντα. Η τοξικότητα που συντηρείται τεχνηέντως στο πολιτικό προσκήνιο τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει την ανεπάρκεια και των δύο, απογοητεύει τους πολίτες καλλιεργώντας μια κουλτούρα χαμηλών προσδοκιών.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σηματοδοτεί με τόλμη και πρόγραμμα την αλλαγή πολιτικού παραδείγματος. Με ειλικρίνεια, συνέπεια και ρεαλισμό, έχουμε εξαρχής καταθέσει προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, με πραγματικές απαντήσεις στις καθημερινές αγωνίες: η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, η στήριξη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η χώρα μας έχει μια ανεπανάληπτη, ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές αλλαγές και να οικοδομήσει μια πράσινη, ανθεκτική στις κρίσεις και ανταγωνιστική οικονομία που θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως στη νέα γενιά. Δυστυχώς όμως η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί τους πόρους αυτούς όχι με βάση τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών, αλλά με καθαρά πελατειακή λογική.

Η δημοσιονομική πολιτική από το 2023 δεν μπορεί παρά να έχει προτεραιότητα τη στήριξη της κοινωνίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, με ολοκληρωμένες πολιτικές που θα εφαρμόζουν στην πράξη την ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει αταλάντευτα να λειτουργεί ως η πιο δημιουργική δύναμη στον τόπο. Για να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό και να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στις νεότερες γενιές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος