FOLLOW US: facebook twitter

Στήριξη εδώ και τώρα: Δραματική η κατάσταση στην αγορά με βάση τους αριθμούς που κατέγραψε εξαμηνιαία έρευνα

Ημερομηνία: 31-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

Με 9 στους 10 εμπόρους να καταγράφουν πτώση τζίρου και το 32,4% των επιχειρήσεων να μην έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα, η διευκόλυνση στη χρηματοδότηση και η ρύθμιση οφειλών μοιάζουν ως ελάχιστες προϋποθέσεις για να υπάρξει επόμενη μέρα στη λειτουργία της αγοράς .

Δραματική αποδεικνύεται δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο με βάση τους αριθμούς που κατέγραψε  εξαμηνιαία έρευνά  σχετικά με τα αποτελέσματα της περιόδου.

Οι αριθμοί έδειξαν ότι μόνο το 12,4% των εμπόρων είδε ίδιο ή καλύτερο τζίρο σε σχέση με πέρσι, περισσότεροι από τους μισούς είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ 3 στους 10 είδαν τον τζίρο τους να πέφτει πάνω από 50%.

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους (48,7%) επέλεξαν μόνο την επιστρεπτέα προκαταβολή ως εργαλείο χρηματοδότησης, ενώ το 32,4% των επιχειρήσεων αποφάσισε να μην ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα, είτε γιατί δεν ήθελε είτε γιατί δεν μπορούσε. Έτσι, αποδεικνύεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το βασικό εργαλείο που στήριξε τους μικρούς και χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Σήμερα πρέπει να ανακοινωθούν μέτρα που θα δίνουν λύση στο θέμα των μισθωμάτων με ταυτόχρονη στήριξη των ιδιοκτητών, θα ενισχύουν την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ που πρέπει να εκταμιευτεί μέσα στον Σεπτέμβριο -δίνοντας προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα- και βέβαια να ανακοινωθεί μια γενναία ρύθμιση οφειλών με άρωμα Covid- 19, που θα εξασφαλίσει μια σχετική ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Κριτήριο πλέον δεν μπορεί να είναι ο ΚΑΔ, αλλά η πραγματική πτώση του τζίρου, που αποδεικνύει ποιος πραγματικά επλήγη από την υγειονομική κρίση. Η πραγματική οικονομία δεινοπαθεί, και το μέλλον δεν είναι ευοίωνο. Ο χειμώνας του 2021 μας χτυπά σιγά- σιγά την πόρτα, και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι ο χειρότερος της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος