FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΓΟ «Δήμητρα»: Στην τελική φάση για παραγωγή ελληνικών πιστοποιημένων δενδρυλλίων ελιάς – Έτοιμο το προβασικό υλικό για 10 ποικιλίες

Ημερομηνία: 01-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών από ερευνητές, κυβερνητικούς φορείς, τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ειδικότερα το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) στα Χανιά, είναι έτοιμο το προβασικό υλικό για δέκα εγχώριες ποικιλίες ελιάς, προκειμένου να διατεθούν στα φυτώρια και να αρχίσουν να παράγουν εγχώριο πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια).

Αυτό ανακοίνωσε σε ημερίδα για την «Καινοτομία στην Αγροδιατροφή» πριν από λίγα λεπτά ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», συμπληρώνοντας ότι θα βγει και σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το ιστορικό της δημιουργίας προβασικού υλικού ξεκινά από την εγκατάσταση μητρικής φυτείας στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2018.

Ο κυριότερος λόγος για να ανταποκριθεί η πολιτεία στο πρόβλημα της έλλειψης εγχώριου πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς, ήταν ο κίνδυνος από την εξάπλωση του «φονικού» βακτηρίου Xylella Fastidiosa.

Πηγή: agro24.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος