FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία στρεμματικές ενισχύσεις για τομάτα-σταφίδα και ΠΣΕΑ

Ημερομηνία: 21-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Προς την θετική κατεύθυνση οι δεσμεύσεις Αραχωβίτη προς την Ο.Π Αμαλιάδας και Ηλείους αγρότες- Δηλώσεις Χ.Βαλιανάτου

Ικανοποιημένοι  σε πρώτη φάση, από τα όσα δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επέστρεψαν από την συνάντησή τους στην Αθήνα με τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη οι Ηλείοι παραγωγοί που είχαν χθες προγραμματισμένη σύσκεψη για να θέσουν τα αιτήματά τους που αφορούσαν κυρίως την στρεμματική ενίσχυσης για την σταφίδα και την βιομηχανική τομάτα.  Στην σύσκεψη πέρα από τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Κακαλέτρης, ο Κωνσταντόπουλος Άλκης (ΚΕΑ Πυργου) και συνεργάτης της βουλευτού Έφης Γεωργοπούλου- Σαλτάρη.

Ο κ. Βαλιανάτος μιλώντας στην Πρωινή για τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι οι δεσμεύσεις που έλαβαν και από τον Υπουργό κ. Σ. Αραχωβίτη και από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Φ. Κουρεμπέ όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκονται στην θετική κατεύθυνση με την επιφύλαξη βεβαίως τα όσα δήλωσαν να υλοποιηθούν. Όπως ανέφερε, στον κ. Αραχωβίτη ο κ. Βαλιανάτος έθεσε καταρχήν το θέμα των στρεμματικών ενισχύσεων του 2018 για την τομάτα και την σταφίδα που δεν έχουν λάβει οι παραγωγοί καθώς δεν υπήρξε καμία παρέμβαση των αρμοδίων για να μειωθεί

το όριο των 5000 τόνων ανά στρέμμα στη Βιομηχανική Τομάτα και τα 150 κιλά το στρέμμα στην Κορινθιακή Σταφίδα με αποτέλεσμα οι Ηλείοι παραγωγοί για 10 κιλά να χάνουν την Στρεμματική Ενίσχυση. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί  λύση εντός του Ιουνίου για να μην χαθούν οι ενισχύσεις. Παράλληλα ο κ. Βαλιανάτος έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που στην ουσία είναι περιουσία των αγροτών και θα πρέπει να αποδοθούν ορισμένοι χώροι στους ενεργούς συνεταιρισμούς των αγροτών του νομού που είναι 13 ενώ στα χαρτιά είναι 300. Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας, η Ομάδα δεν έχει χώρους για την εναπόθεση της σταφίδας και αναγκάζεται να εκμισθώνει με το ανάλογο τίμημα ενώ τα συγκεκριμένα κτίρια όπως οι αποθήκες του ΑΣΟ ρημάζουν. Και εδώ υπήρξε δέσμευση ότι θα δοθεί λύση προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης τέθηκε το θέμα των ΠΣΕΑ 2016, όπου οι σταφιδοπαραγωγοί που έχασαν τη σταφίδα τους σε Χειμαδιό, Σόπι κλπ δεν αποζημιώθηκαν γιατί δεν δικαιολογούσε ο ΕΛΓΑ τη ζημιά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι θα πληρωθούν από τα ΠΣΕΑ. Κατά την χθεσινή δήλωση του κ. Κουρεμπέ, αυτό θα συμβεί εντός του Ιουνίου και θα πάρουν τα χρήματα τους οι σταφιδοπαραγωγοί. Τελευταίο θέμα που τέθηκε, ήταν το πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% από το ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017 και όπως απάντησαν οι αρμόδιοι θα γίνει και αυτό σε σύντομο χρόνο. Σε θετική κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ικανοποίηση της βουλευτού Έφης Γεωργοπούλου Σαλτάρτη

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη εκφράζει την ικανοποίηση της για τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως τόνισε η κ. Σαλτάρη «ο Υπουργός έδωσε λύσεις για τα θέματα σχετικά με την στρεμματική ενίσχυση της βιομηχανικής ντομάτας και της κορινθιακής σταφίδας. Πέραν τούτων συζητήθηκαν μια σειρά από τεχνικά θέματα  (ενδεικτικά οι έλεγχοι μέσω τηλεπισκόπησης κ.ά.). Και σε αυτά τα θέματα οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Τέλος οι Ηλείοι αγρότες ενημερώθηκαν για τις πληρωμές ΠΣΕΑ του 2016 οι οποίες μπαίνουν στην τελική ευθεία με πιθανότερη ημερομηνία καταβολής μέσα στον τον επόμενο μήνα.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος