FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία η οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας – «Πράσινο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το εργοστάσιο

Ημερομηνία: 28-01-2019 | Συντάκτης:

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ηλείας διαχρονικά, που λύνει μια για πάντα το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό, μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Έπειτα από την απόφαση έγκρισης του προσυμβατικού ελέγχου που εστάλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο προς τον Δήμο Ήλιδας την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία που θα το αναλάβει και της έναρξης των εργασιών στην Τριανταφυλλιά, συνολικού προϋπολογισμού 37.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, μέσω του προσυμβατικού ελέγχου εγκρίθηκε και μία από τις μεγαλύτερες διεκδικήσεις τα τελευταία χρόνια του ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας και προσωπικά του προέδρου του και Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, που αφορά στην μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητα κατά 15.000 τόνους ετησίως, από τους 60.000 στους 45.000, γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό και από τους αναδόχους.

O ΦοΔΣΑ Ηλείας με πρωτοπόρο το Δήμο Ήλιδας θα υλοποιήσει την ολοκληρωμένη λύση, απόλυτα συμβατή με τις πιο πρόσφατες προτάσεις της Ε.Ε., σύμφωνα με τις οποίες «η κομποστοποίηση και η αναερόβια χώνευση αποτελούν τις πιο φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες».

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε «Για να φτάσουμε ως εδώ, όμως, είχε προηγηθεί μια σειρά από ενέργειες και ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, με επιτυχή έκβαση.  Ήδη, από τις 31 Οκτωβρίου 2018, απεστάλη από τον Δήμο Ήλιδας όλος ο φάκελος της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, μαζί με τα τελικά οριστικοποιημένα Συμβατικά Έγγραφα (Σύμβαση Σύμπραξης και Παραρτήματα αυτής) για τον αρμόδιο από τον νόμο Προσυμβατικό Έλεγχο του Ελεγκτικού, πριν την υπογραφή της τελικής Σύμβασης με την Κοινοπραξία.

Σήμερα, με την υπ΄ αριθμ. 47/2019 Πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ε.Σ. εγκρίθηκε η υπογραφή της Σύμβασης και των 22 Παραρτημάτων αυτής,  σύμφωνα με τις τροποποιήσεις επί των αρχικώς εγκεκριμένων, του έργου με τίτλο: «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων», ανάμεσα στον Δήμο Ήλιδας, τον ΦοΔΣΑ Ηλείας και την  Ένωση Εταιρειών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΑΑΓΗΣ Α.Ε.» που αποκαλείται οριστικός Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης του Έργου.»

Στην υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, το βάρος δίνεται στη μηχανική διαλογή και την ανακύκλωση.

Πρόκειται για μία Μονάδα που θα εξυπηρετεί το σύνολο των 7 Δήμων της Ηλείας και θα διαχειρίζεται όλο τον όγκο των στερεών  αποβλήτων, ο οποίος αντιστοιχεί πλέον σε 45.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος. Επίσης, προβλέπεται κατασκευή και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δυναμικότητας 15.876 τόνων ανά έτος, για την εξυπηρέτηση –επίσης– του συνόλου των Δήμων, εντός της Τριανταφυλλιάς.

Το υπόλειμμα, όπως προβλέπεται, θα οδηγείται στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, όπου λειτουργεί απρόσκοπτα από τον Ιούνιο του 2016 ύστερα από την λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του, με την έναρξη λειτουργίας της προσωρινής λύσης, η οποία τελικά ήταν και η ενδεδειγμένη.

Πρόκειται για την Κινητή Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, η οποία θα συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της, έως και την ολοκλήρωση των εργασιών του υπό κατασκευής εργοστασίου απορριμμάτων.

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της έγκρισης του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Ολοκληρώσαμε μία κοπιώδη προσπάθεια, που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος για την Ηλεία.

Πλέον, ξημερώνει μια νέα μέρα, εκτός από τον Δήμο Ήλιδας και για ολόκληρο το Νομό, αφού ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής του Δυτικού άξονα μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Για την θετική έκβαση του έργου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημάρχους για την αμέριστη συμπαράσταση και την κοινή μας προσπάθεια, αλλά και τους συνεργάτες μας για την πολύτιμη συμβολή τους.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους προκατόχους μου στον ΦοΔΣΑκαι στο Δήμο Ήλιδας για την δική τους συμβολή τα προηγούμενα χρόνια, ώστε σήμερα να έχουμε αυτή την έκβαση.

Με τη λύση που δίνεται, η Ηλεία συνολικά σε ένα από τα κρισιμότερα θέματα που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος