FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία η «ανάσταση» του αεροδρομίου Επιταλίου

Ημερομηνία: 30-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Ποιες ενέργειες απομένουν για την έγκριση καταλληλότητας από την ΥΠΑ
-Στόχος η τουριστική αξιοποίηση, μέσα από συνεργασία της ΠΕ Ηλείας με την αερολέσχη Πύργου

Στην τελική ευθεία για την «ανάσταση» του αεροδρομίου Επιταλίου είναι η ΠΕ Ηλείας, καθώς απομένουν λίγες και συγκεκριμένες ενέργειες για να δοθεί η έγκριση καταλληλότητας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ώστε να ιδρυθεί πεδίοπροσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών. Η Περιφέρεια «τρέχει» μια εργολαβία των 140.000 ευρώ για την περίφραξη, την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές που προκλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια λόγω της εγκατάλειψής του.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΥΠΑ, πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες που αφορούν τη σήμανση, δηλαδή κυρίως διαγραμμίσεις στον άξονα διαδρόμου, να τοποθετηθεί ανεμούριο συγκεκριμένων προδιαγραφών και να διασφαλιστεί η πυρασφάλεια του αερολιμένα, προκειμένου να αποτραπεί κάθε σχετικός κίνδυνος.  Υπενθυμίζεται από τον Απρίλιο του 2018 έχει ανακληθεί η απόφαση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του κρατικού αερολιμένα από τον τότε υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη.

Κατά συνέπεια, η ολοκλήρωση των διαγραμμίσεων η τοποθέτηση ανεμουρίου και η προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού είναι τα τελευταία προαπαιτούμενα για να γίνει ο τελικός έλεγχος και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του, ύστερα από δεκαετίες αχρησίας.  Η ΠΕ Ηλείας έχει ενημερωθεί αναλυτικά από την ΥΠΑ για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το αεοδρόμιο και ποιοι κανόνες εναέριου χώρου πρέπει να εφαρμοστούν και ήδη δρομολογεί την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών.

Στόχος η τουριστική αξιοποίηση

Το πλάνο της περιφέρειας προβλέπει τη συνεργασία με την Αερολέσχη Πύργου, πιθανότατα μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης, για την ομαλή λειτουργία του αερολιμένος, με απώτερο στόχο την τουριστική αξιοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από φορείς που δραστηριοποιούνται στις πτήσεις με ελαφρά αεροσκάφη, καθώς εκτιμούν ότι το Επιτάλιο είναι σε κομβικό σημείο του νομού, καθώς είναι παραθαλάσσιο, δεν απέχει μακριά από  στην Αρχαία Ολυμπία και εξασφαλίσει εύκολη πρόσβαση στις παραλίες του Πύργου και της νότιας Ηλείας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αερολέσχης Πύργου Θοδωρής Γιαννακούλιας είχε υπογραμμίσει τις προοπτικές του αερολιμένα Επιταλίου, καταθέτοντας τις προτάσεις τους.

«Από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο, θα μπορούν να προσεγγίζουν μικρά αεροσκάφη, καθώς η εγκατάσταση θα είναι προσιτή για αυτά. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αναμένουν την επαναλειτουργία του καθώς δεν έχουν πού να πάνε αφού είναι πολύ ακριβά τα τέλη προσγείωσης και τα τέλη parking που έχουν επιβληθεί από την πολιτική αεροπορία και από τη Fraport. Συνεπώς το αεροδρόμιο μπορεί να γίνει πύλη εισόδου επισκεπτών – τουριστών. Μπορεί να δεχτεί τουρισμό είτε από το εξωτερικό είτε ακόμα και μέσω Κέρκυρας και σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία να γίνονται ξεναγήσεις και μία σειρά από δράσεις που εύκολα μπορούν να αναπτυχθούν. Το αεροδρόμιο μπορεί να δεχτεί αεροσκάφη έως και 15 θέσεων κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», είχε τονίσει προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να μισθωθεί σε εταιρεία για τη συντήρηση και επισκευή υδροπλάνων, καθώς είναι πολύ κοντά στα νησιά του, ή να αξιοποιηθεί για τη λειτουργίας σχολής πιλότων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή»:

«Κατόπιν της έγκρισης καταλληλότητας του χώρου, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για την ίδρυση πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών στον χώρο του πρώην Κρατικού Αεροδρομίου Επιταλίου, η οποία πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε προ λίγων ημερών, και σε συνεργασία με την Αερολέσχη Πύργου και τον πρόεδρο της κ. Γιαννακούλια, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έχουν ήδη λάβει εντολή, για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και μέσων αλλά και για την εκτέλεση εργασιών και παρεμβάσεων που απαιτούνται στον χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ίδρυση και λειτουργία του πεδίου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος