FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία για τους υδρογονάνθρακες στο Κατάκολο – Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων

Ημερομηνία: 17-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
-Συνάντηση Γ. Λιατσή με τον πρόεδρο και Δ/νων Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Τεχνικό Σύμβουλο Energean Oil & Gas

 

Στην τελική ευθεία, για την έναρξη και υλοποίηση του έργο εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, βρίσκεται η Energean Oil & Gas. Χθες, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής  Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννης Μπασιάς και  ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil & Gas Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή τον οποίο και ενημέρωσαν για τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία από την μεγάλη αυτή επένδυση.

«Μου δημιούργησε πολύ θετικά συναισθήματα η παρουσία του κ. Μπασιά στον Πύργο, κατάλαβα το ρόλο του, κατάλαβα ότι η πολιτεία νοιάζεται για να ενισχύσει και τις τοπικές κοινωνίες μέσα από την εταιρεία που ιδρύθηκε  το 2011 και σήμερα έχει πάρει σάρκα και οστά γιατί είναι περίπου ελεγκτική αρχή, είναι σύμβουλος του κράτους, είναι σύμβουλος δικός μας στην παρούσα φάση σε ένα χώρο και ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εύλογο είναι για τέτοια θέματα να έχουμε μεγάλες απορίες και η συζήτηση που κάναμε έχει σχέση με τις απορίες που έχει μαζέψει ο δήμαρχος ως εκφραστής των όσων ακούει γύρω γύρω και κυρίως μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και μπορώ να πω ότι η επιστημονική επάρκεια κ. Μπασιά, η τρομερά μεγάλη του εμπειρία, εμένα προσωπικά με κάλυψε. Μιλήσαμε και για τα οικονομικά οφέλη της περιοχής που μπορεί να έχει…».

Με τη σειρά του ο κ. Μπασιάς, τόνισε ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα πολύπλοκο ενδιαφέρον όχι μόνο από άποψη εθνικής οικονομίας αλλά και από άποψη γεωστρατηγικής και ασφάλειας. «Μη ξεχνάμε ότι είμαστε το όριο στη Μεσόγειο, το ανατολικότερο όριο της δυτικής μεσογείου και το δυτικότερο όριο της ανατολικής μεσογείου, φαντάζεστε πόσο σημαντικό είναι. Ποια είναι η σημασία για την ελληνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων να βρίσκεται εδώ είναι γιατί έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο για να μπουν μπρος οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν να αρχίσει η εκμετάλλευση σε ένα με ενάμιση χρόνο. Όσον αφορά το θέμα που ετέθη από δήμαρχο για τα οικονομικά οφέλη, αναμφισβήτητα θα υπάρξουν και δεν είναι μόνο σε επίπεδο φορολογίας μιας εταιρείας, όπου 5% πηγαίνουν στην περιοχή. Το οικονομικό όφελος είναι σε επίπεδο των εκπαιδευτικών ποσών που μια εταιρία καταθέτει κάθε χρόνο και το οποίο θα διανεμηθεί με κάποια υπουργική απόφαση στην περιοχή, στο δήμο, στα πανεπιστήμια… Οπότε υπάρχουν οικονομικά οφέλη και εκτός από αυτά έχουν να κάνουν με το δευτερογενή τομέα, απαλλοτριώσεις, ενοικιάσεις για ανθρώπινο δυναμικό, αυτά δε πρέπει να τα αγνοούμε γιατί σε μια κοινότητα μικρή είναι πολύ σημαντικά και δεν είναι μόνο τα έσοδα από την παραγωγή».

Ο κ. Νικολάου εκ μέρους της εταιρείας, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι μέσα από τη σύμβαση, έχουν δικαιώματα και πολλές υποχρεώσεις ενώ τόνισε πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων μετά την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προ 45 ημερών. «Είμαστε στη τελική ευθεία για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, εφόσον εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε πριν 45 μέρες. Θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και γνωμοδότηση. Είχαμε παρουσιάσει τον περασμένο Μάιο, λεπτομερώς το έργο. Νομίζω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα και εκπαιδευτικά όπως συμβαίνει στην Καβάλα θα γίνει και στον Πύργο. Πιστεύω όταν ξεκινήσει η παραγωγή υδρογονανθράκων και δημιουργηθούν τα πρώτα έσοδα οι πρώτοι που θα ωφεληθούν είναι η περιοχή εδώ. Με το δήμο Πύργο συνεργαζόμαστε και το Κατάκολο θα έχει προτεραιότητα. Ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε έγκαιρα και την τελευταία έγκριση και θα προχωρήσουμε για την εγκατάσταση…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος