FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία 1.169 Ηλείοι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Ημερομηνία: 01-06-2022 | Συντάκτης:

Πρεμιέρα αύριο για 280 υποψηφίου των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για 889 των ΓΕΛ

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Στην τελική ευθεία μπαίνουν 1.169 Ηλείοι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις για τους 889 υποψηφίου των ΓΕΛ ξεκινούν την Παρασκευή στις 3 Ιουνίου με το Μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ενώ μια μέρα νωρίτερα, αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις για 280 Ηλείου υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.

“Είμαστε ήδη σε περίοδο εξετάσεων καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Στα Λύκεια γίνεται με κλήρωση της Τράπεζας θεμάτων και μέχρι στιγμής όλα έχουν πάει καλά” επισήμανε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος, τονίζοντας ότι αύριο Πέμπτη ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τα ΓΕΛ. “Στις πανελλαδικές θα συμμετέχουν 280 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εκ των οποίων οι 262 θα διαγωνιστούν γραπτώς και 18 προφορικώς (σε εξεταστικό κέντρο στην Πάτρα) ενώ από τα ΓΕΛ της Ηλείας οι υποψήφιοι είναι 889 εκ των οποίων οι 872 θα δώσουν εξετάσεις γραπτώς και 17 προφορικώς (στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου).Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες και μάλιστα σήμερα (σ.σ.) έγινε και δοκιμαστική εκπομπή λήψης των θεμάτων στα σχολεία, τα 23 εξεταστικά κέντρα των ΓΕΛ και τα δυο των ΕΠΑΛ. Ταυτόχρονα θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τον κορονοϊό, όπως είναι η απόσταση 1,5 μ. ανάμεσα στους υποψηφίους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμού. Όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα πρέπει υποχρεωτικά να προβούν σε έλεγχο με δαπάνη τους” σημείωσε.

Μάλιστα, συμβούλευσε και τους υποψηφίους να είναι ήρεμοι και να συμμετέχουν στις εξετάσεις χωρίς άγχος καθώς ότι προετοιμασία έχουν κάνει όλη τη χρονιά ήρθε η ώρα να αποδώσει. “Μην ξεχνούν ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου οι πανελλαδικές εξετάσεις. Αν τα καταφέρουν έχει καλώς, αν όχι θα βρεθούν και άλλοι δρόμοι στο διάβα της ζωής τους…” κατέληξε ο κ. Φωτεινόπουλος.

Οι βασικές αλλαγες:

  • Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.
  • 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρσι.
  • Από την άλλη, κάποια Τμήματα, όπως αυτά της Ηλείας (Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου) αλλά και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δε θα πάρουν φέτος φοιτητές.
  • Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά, αντί της Κοινωνιολογίας.
  • Ούτε φέτος θα ισχύσει το διπλό μηχανογραφικό, και οι υποψήφιοι θα έχουν ένα μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και ένα παράλληλο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.
    Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.
    Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος