FOLLOW US: facebook twitter

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κ. Μητσοτάκης για προκήρυξη των εκλογών

Ημερομηνία: 22-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην οποία εισηγήθηκε επίσημα την προκήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου και τη διάλυση της Βουλής παραδίδοντας την σχετική πράξη, που υπέγραψαν σήμερα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Κατά το σύντομο διάλογο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξάντληση της κυβερνητικής θητείας την οποία θα αξιολογήσουν οι πολίτες και ευχήθηκε να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων μακρυά από τοξικότητες και ακραίες πολιτικές συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο κλίμα των εκλογών, παρότι ο ίδιος έχει εξαπολύσει τοξικές επιθέσεις στην αντιπολίτευση για να σκεπάσει τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία βρίσκεται ο ίδιος εκτεθειμένος, όπως η ακρίβεια, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η τραγωδία στα Τέμπη.

Επίσης, απεύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους νέους και στην ανάγκη να μην επιλέξουν την αποχή. Ωστόσο, αν και οι νέοι βρίσκονται κυρίως ανάμεσα στους περίπου 220.000 εποχικά εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα λόγω έωλων κωλυμάτων που προτάσσει το υπ. Εσωτερικών. (Βλ. Αποκλεισμένοι από το δικαίωμα ψήφου χιλιάδες νέοι εποχικά εργαζόμενοι).

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να «έχουμε μία ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας».

ΣΥΡΙΖΑ: Έννοιες ασύμβατες Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε δήλωση στην οποία θα τονίζει την ανάγκη για διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα. Επίσης, αναμένεται να συνδέσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε ήδη πως από το 2019 μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης «έχει υποσχεθεί αμέτρητες φορές την επενδυτική βαθμίδα μέσα στη θητεία του. Η θητεία του τελειώνει και η επενδυτική βαθμίδα δυστυχώς για τη χώρα, δεν ήρθε ποτέ».

«Το συμπέρασμα είναι ένα: Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες ασύμβατες. Οι μόνες λέξεις που είναι συμβατές με τη πολιτική του είναι η αναποτελεσματικότητα και οι κούφιες υποσχέσεις» καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Τα επόμενα βήματα 

Το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί στη Βουλή αργότερα το απόγευμα και θα περιλαμβάνει την ημερομηνία σύγκλησης του νέου κοινοβουλίου.

Εάν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες χρέη θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα διασφαλίσει την εκλογική διαδικασία, με πρωθυπουργό έναν εκ των επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Οι τρεις υποψήφιοι είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος