FOLLOW US: facebook twitter

Στην νέα ψηφιακή εποχή με οφέλη για τους πολίτες η λειτουργία του υποκ/ματος του Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου

Ημερομηνία: 02-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Ξεκίνησε χθες την λειτουργία του το υποκ/μα του Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου που απορρόφησε τα Υποθηκοφυλακεία Πύργου και Ολυμπίων
-Τι δήλωσαν ο δήμαρχος Πύργου και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

Μέσα σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας,  ξεκίνησε χθες την λειτουργία του με την μετάβασή του στην ψηφιακή εποχή, το νεοσύστατο Υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας που πήρε την θέση του έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Πύργου που καταργείται μαζί με αυτό του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ολυμπίων, το οποίο περνά πλέον στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Ψηφιακής  Διακυβέρνησης. Το νέο Κτηματολογικό Γραφείο θα συνεχίσει προς το παρόν να στεγάζεται στο κτίριο που βρίσκονταν το Υποθηκοφυλακείο Πύργου μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Η μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή  συνεπάγεται σειρά αλλαγών τόσο για τους πολίτες που εξυπηρετούνταν από αυτά, όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων οι δραστηριότητες συνδέονται με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.

Τα γραφεία του νεοσύστατου Υποκαταστήματος Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου επισκέφτηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Πύργου Τ.  Αντωνακόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γ.  Παπαδημητρίου και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Γ.  Καραστέργιο, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος  του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου Δ. Δημητρουλόπουλος. Εκεί  τους υποδέχτηκε η νέα προϊσταμένη του Υποκαταστήματος Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου ΔΕ. Σοφία Κωστοπούλου.

Ο κ. Αντωνακόπουλος έτυχε θερμής υποδοχής απ’ όλους τις εργαζόμενες καθώς όπως τονίστηκε από τις ίδιες, χάρη και στις δικές του αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όταν τελούσε χρέη βουλευτή Ηλείας, οι υπάλληλοι παρέμειναν όλοι στις θέσεις τους.

Αναφερόμενος στη νεοσύστατη υπηρεσία, τη χαρακτήρισε ως «μια σημαντική εξέλιξη και για την τοπική κοινωνία γιατί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας απαιτεί έγγραφες αποδείξεις οι οποίες κατά το μέγιστο είχαν σχέση με το Υποθηκοφυλακείο. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σ’ αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης που προσθέτει υπεραξία στην πόλη και αποτελεί μεγάλη εξυπηρέτηση για τον πολίτη. Εμείς ως Δήμος είμαστε σε φάση καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, καθώς βρήκαμε ένα ανύπαρκτο περιουσιολόγιο. Κανείς δεν είχε φροντίσει να καταγραφεί η περιουσία του Δήμου. Και αν δεν κάνουμε και εμείς, θα καταγραφούμε στην ίδια λίστα με όσους δεν το έπραξαν στο παρελθόν».

Ο κ. Αντωνακόπουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις «μαύρες» ημέρες των υπαλλήλων στο πρώην Υποθηκοφυλακείο. «Οι εργαζόμενες με αυταπάρνηση και αυτοθυσία δουλεψαν χωρίς να πληρώνονται για πάρα πολύ καιρό. Τους οφείλονται χρήματα, αλλά δεν δούλευαν για να πληρωθούν κάποια στιγμή, γιατί δεν γνωρίζουν ακόμη αν και πότε θα εξοφληθούν. Δούλευαν για να κρατήσουν ζωντανή την υπηρεσία και να εξυπηρετούν τον κόσμο. Όλες αυτές οι γυναίκες είναι αξιέπαινες και πρέπει να τιμηθούν κάποια στιγμή. Είμαστε πάντα μαζί σας όπως ήμασταν και στα δύσκολα» κατέληξε.

Εκ μέρους των εργαζομένων η κ. Μαριάνθη Παπαστασινού τόνισε ότι αν δεν ήταν τότε ο κ, Αντωνακόπουλος με την βουλευτική του ιδιότητα μαζί με τον κ.  Γ. Καραστέργιο και βεβαίως τον βουλευτή κ. Κώστα Τζαβάρα , που κινητοποιήθηκαν  και μάζεψαν υπογραφές στο κοινοβούλιο, όπως και ο δικηγορικός σύλλογος Ηλείας που ήταν πάντα στο πλευρό τους, πιθανόν να μην ήμασταν σήμερα εδώ, ούτε οι εργαζόμενες ούτε το Υποθηκοφυλακείο. “ Εμείς είμαστε απλήρωτοι όλα αυτά τα χρόνια ενώ δουλεύαμε προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε ν περάσει μια διάταξη αλλά ήταν στο τέλος της θητείας της και τελικά δεν μπόρεσε να το κάνει, τώρα έχει αναλάβει η κ, Αυγερινοπούλου να το περάσει στο Νομοσχέδιο οπότε περιμένουμε” σημείωσε.

Τι αλλάζει στο Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου

Η κ. Σοφία Κωστοπούλου προισταμένη του Υποκαταστήματος Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου τόνισε ότι ξεκινούν ένα μεγάλο έργο που θα φέρει σημαντικές αλλαγές για τους συναλλασσόμενους.

Για τους πολίτες καταργούνται  τα μεγαρόσημα, οι εγχρήματες συναλλαγές θα γίνονται με posή με επιταγή προς το Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου. Το Υποθηκοφυλακείο Ολυμπίων θα λειτουργεί μόνο ως αρχείο για την έρευνα των τίτλων και οι κάτοικοι της περιοχής θα καταθέτουν αιτήσεις στον Πύργο και στο γραφείο του Πελοπίου . Το κοινό θα συνεχίσει να συναλλάσετε στο Υποθηκοφυλακείο Πύργου δια ζώσης αλλά όχι με εγχρήματες συναλλαγές. Η ψηφιοποίηση των αρχείων συνεχίζεται. Οι ωρες συναλλαγής για την κατάθεση αιτήσεων – δηλαδή πράξεις κλπ είναι 8.30- 1 μμ. Η έρευνα των αρχείων από τους δικηγόρους, επιμελητές και συμβολαιογράφους είναι 10 πμ- 2μμ και η κατάθεση και παραλαβή πιστοποιητικών είναι από 8.30 πμ- 2μμ. Τα έντυπα των αιτήσεων οι πολίτες μπορούν να τα αναζητήσουν στην ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr και ktimatologio.grΟι ψηφιακές υπηρεσίες που τίθενται σε λειτουργία είναι παραλαβή πιστοποιητικών και διαγραμμάτων , μπορούν οι δικηγόροι να καταθέτουν ψηφιακά και πλέον ο υπολογισμός των τελών γίνεται αυτόματα από το σύστημα και ηλεκτρονικές συναλλαγές με e-banking.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την μετάβαση του Υποθηκοφυλακείου Πύργου στην νέα ψηφιακή εποχή. Τόνισε ότι τα οφέλη είναι πολλά για τους πολίτες γιατί ο απαρχαιωμένος τρόπος τήρησης των αρχείων που υπήρχε ως τωρα δεν συνάδει με τις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής.

“Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα ο έλεγχος των βιβλίων που καταγράφεται η περιουσία των πολιτών να γίνεται με τις ίδιες μεθόδους που γινόταν πριν 100 χρόνια. Πλέον παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες και τους επαγγελματίες που συνδέονται με τα πρώην Υποθηκοφυλακεία με τρόπο απλό και συχνά χωρίς να χρειάζεται καν να μετακινηθούν από το γραφείο τους να επιτελέσουν τη δουλειά τους και οι πολίτες να εξυπηρετηθούν άμεσα χωρίς να δαπανήσουν χρόνο. Με απλές ηλεκτρονικές διαδικασίες οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν πιστοποιητικά χωρίς να μετακινηθούν.  Η μετάβαση του Κτηματολογικού Γραφείου στο Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης σηματοδοτεί την βούληση της πολιτείας να μεταβληθεί το καθεστώς των Κτηματολογικών γραφείων που δεν είναι απλοί φύλακες βιβλίων, αλλά οδηγούν σε αναπτυξιακές διαδικασίες. Έτσι μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστει ή μετάβαση αυτή στην e- εποχή! “

Τέλος ο κ. Δημητρουλόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες περιπέτειες του Υποθηκοφυλακείου Πύργου  και τόνισε ότι επειδή κάποιοι έχουν κοντή μνήμη πρέπει να υπενθυμίσει ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας ήταν μπροστάρης στους αγώνες αναδεικνύοντας συνεχώς το θέμα προκειμένου το Υποθηκοφυλακείο να παραμείνει ανοιχτό και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους, για να υπαρξει μια νομοθετική ρύθμιση που θα έδινε λύση στο πρόβλημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος