FOLLOW US: facebook twitter

Στην «κατάψυξη» η αγροτική παραγωγή του Νομού λόγω παγετού

Ημερομηνία: 17-02-2021 | Συντάκτης:
Σε 2-3 μέρες θα φανεί η έκταση των ζημιών σε κηπευτικά, πατάτες και πορτοκάλι

Μεγάλο πλήγμα από τον παγετό και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του τελευταίου τριημέρου στην Ηλεία, αφού σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο έδειξε από -2 έως και -5 βαθμούς Κελσίου, τα αγροτικά προϊόντα της Ηλείας και οι ζημιές θα φανούν σε 2-3 μέρες όταν υποχωρήσει ο παγετός. Οι αγρότες του νομού, είναι εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί κυρίως οι εποχικές καλλιέργειες, όπως τα κηπευτικά και η πατάτα, αλλά και τα εσπεριδοειδή ( κυρίως τα πορτοκάλια) που είναι πολύ ευαίσθητα στον πάγο.

Εξάλλου, όπως ανέφερε χθες και ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλη, έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες σχηματισμού ισχυρού παγετού ακτινοβολίας και αναμένονται σήμερα νωρίς το πρωί “τιμές  μη συνήθεις για την περιοχή μας και επικίνδυνες για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο”.Από χθες το απόγευμα ξεκίνησε ο σχηματισμός παγετού στα ηπειρωτικά και γρήγορα θα επεκταθεί στο σύνολο σχεδόν των πεδινών περιοχών. Οι εκτιμώμενες θερμοκρασίες στα εσωτερικά πεδινά -5 βαθμούς Κελσίου (πχ Ωλένη, Ολυμπία), στα υπόλοιπα πεδινά -3 με -4 (Αμαλιάδα, Βαρθολομιό) και παραθαλάσσια και εντός αστικών κέντρων (Πύργος, Ζαχάρω) -2 βαθμούς Κελσίου. Από σήμερα το μεσημέρι αναμένεται ταχύτατη αποκλιμάκωση και άνοδος της θερμοκρασίας στους 10 με 12 βαθμούς”.

Ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος τόνισε ότι ζημιές υπάρχουν σίγουρα από τον παγετό σύμφωνα με όσα του άνέφεραν παραγωγοί που μίλησαν μαζί του, αλλά δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν την έκτασή τους.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο, ότι η αγροτική παραγωγή της Ηλείας, θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες του παγετού. Αυτό τόνισε μιλώντας χθες στην Πρωινή, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με παραγωγούς κηπευτικών ( μάρούλια, σπανάκια κλπ) , με πατατοπαραγωγούς και πορτοκαλοπαραγωγούς και πολλά προίόντα έχουν ήδη μπει στην “κατάψυξη”. “ Οπως μου είπαν- αναφέρει ο κ. Βαλιανάτος- δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς, αν δεν περάσουν τουλάχιστον 2-3 μέρες, γιατί ο παγετός συνεχίζεται όπως και το καταστροφικό του έργο”. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα. Ζημιές υπάρχουν σίγουρα, την έκταση δεν γνωρίζουμε ακόμα”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος